Anglia, Scotia si Olanda, la scoala de la 5 ani

Anglia, Scotia si Olanda, la scoala de la 5 ani

0

Clasa pregatitoare, care s-a mutat de la gradinita la scoala, a iscat multe controverse la noi in tara. Multi parinti au fost deranjati de faptul ca in aceeasi institutie invata atat copii de 5-6 ani, cat si de 14 ani. In continuare poti sa afli cum stau lucrurile cu invatamantul scolar si prescolar in alte tari din Uniunea Europeana.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

141451-004-2c8da7c1

Picture 1 of 2

O serie de tari, precum Belgia, Spania, Franta, Irlanda, Italia si Portugalia au prevazut debutul invatamantului obligatoriu la varsta de 6 ani. In Anglia, Scotia si Olanda pragul de varsta la care copiii trebuie sa inceapa invatamantul obligatoriu este de 5 ani, in timp ce in Luxemburg sau in Irlanda de Nord este de 4 ani.

In 2009, Uniunea Europeana si-a propus sa ofere educatie si ingrijire pentru 95% din copiii prescolari (segmentul de varsta care incepe cu 4 ani si include perioada premergatoare inscrierii in invatamantul obligatoriu). In prezent, media la nivelul UE este de 92,3%, cu un numar mare de tari care au ramas mult in urma.

In Finlanda, de exemplu, invatamantul prescolar este optional si este destinat doar copiilor de 6 ani. Educatia prescolara, masa de pranz, ingrijirile medicale si transportul la gradinita sunt gratuite. Copiii prescolari pot beneficia de servicii de cresa, pentru care parintii platesc o taxa.

In Germania, invatamantul prescolar nu este obligatoriu, dar copiii intre 3 si 6 ani pot merge la gradinita daca parintii doresc acest lucru. In Spania, pana la varsta de 6 ani, invatamantul nu este obligatoriu, dar parintii pot opta pentru inscrierea la gradinita a copiilor. Familiile care nu detin suficiente mijloace materiale pot primi ajutor din partea statului, in functie de veniturile detinute.
Fara comentarii

Lasa un comentariu