Dulcele care nu îngraşă

‚Consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi dăunează grav sănătăţii’ sau ‚Evită alimentele care conțin zahăr’ îți sună familiar? Sunt niște fraze pe care le auzi aproape zilnic, dar probabil că au devenit … un zgomot de fundal. Mulți suntem conștienți de dezavantajele consumului de zahăr, însă nu avem destul de multă voință să renunțăm la a-l consuma în exces. Pentru că dacă acum 50 ani o persoană consuma 2 kg de zahăr anual, azi depășește 35 kg. Ah, nu știi cât ar trebui să consumi pentru a te menține sănătos? O femeie nu trebuie să depășească zilnic 100 calorii (echivalentul a 6 lingurițe zahăr) iar un bărbat 150 calorii (9 lingurițe zahăr).  

Nu-i ușor să eviți alimentele procesate care sunt dulci prin definiție. Este atât de tentant să guști măcar un colțisor pufos dintr-un croissant cu ciocolată care ți se topește în gură, nu-i așa? Conform specialiștilor în nutriție, zahărul aduce cu sine calorii “goale” care, e adevărat, ne dau energie pe moment, însă nu au alte proprietăți nutritive. Onest și sănătos ar fi să consumăm o cantitate cât mai mică de zahăr, precum sarea pe care o presărăm cu moderație în mâncare.  

Pe lângă energie, un alt tip de “zahăr” ne poate aduce și alte beneficii – este vorba despre fructoza conținută de fructe. Deși nici de fructe nu trebuie să abuzezi, este important să știi că acestea sunt bogate în substanțe nutritive care mențin organismul sănătos și reglează tranzitul intestinal. Poate că iarna nu dispui de o varietate foarte mare de fructe proaspete care să “aibă gust”, dar întotdeauna există variante delicioase, care te ajută să consumi ‚ceva dulce’ cu moderație. Azi îți prezentăm merișoarele și smochinele, niște alimente extraordinar de hrănitoare și aromate care pot fi consumate ca atare sau în preparate delicioase.

 

  1. Merisoarele, denumite popular insulina verde, sunt fructe cu proprietăți antiseptice și antioxidante care conțin vitamine (provitamina A, vitaminele B1, B2, C), tanini (substanțe antibacteriene), flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) și săruri minerale. Știai că, medical, sunt recunoscute drept soluție impotriva infecțiilor urinare?

Iată și alte beneficii ale consumului de merișoare:

  • întăresc sistemul imunitar și stimulează memoria
  • grație compoziției bogate în calciu, merișoarele previn osteoporoza și ajută la reducerea cariilor și a depunerii tartrului
  • fibrele din compoziția merișoarelor favorizează tranzitul intestinal
  • ajută la reducerea nivelului de stres și conferă energie
  • datorită prezenței proantocianidinei, antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C, pot opri evoluția tumorilor și preveni apariția cancerului
  1. Se spune ca smochinele, fructe bogate în vitamine (A, C, B1 și B2), calciu, magneziu, fosfor, mangan și potasiu, sunt printre primele primele fructe cultivate de om, știai?

Iată pentru ce mai sunt lăudate:

  • sunt un aliment tonic pentru organismul tău
  • conțin potasiu, element care este de un real folos în reducerea și normalizarea tensiunii arteriale
  • conțin triptofan, element care combate insomniile
  • te ajută să îți menții oasele sănătoase, datorită conținutului de calciu
  • combat acțiunea radicalilor liberi, încetinesc procesele degenerative și te ajută să îți menții pielea sănătoasă

 

Pentru că o să te îndrăgostești de gustul și beneficiile celor 2 fructe-minune, iată cum poți să îți prepari dimineața propriul mix de fructe și semințe care să-ți dea energie întreaga zi. Ai nevoie de:

  • 180g (2 ceşti) ovăz
  • 85g migdale
  • 75g sâmburi de fistic
  • 65g nucă de cocos maruntita
  • 45g seminţe de dovleac
  • 75 ml miere
  • 125g smochine uscate, tăiate marunt
  • 100g merişoare
  • 100 ml băutură vegetală (din soia, orez, migdale sau ce vrei tu)

Preîncălzeşte cuptorul la 160° C și adaugă hârtie de copt într-o tavă. Combină ovăzul, migdalele, fisticul, nuca de cocos și semințele de dovleac într-un castron mare. Pune la foc mediu, într-o crăticioară, mierea și băutura vegetală, apoi toarnă lichidul obținut peste amestecul de ovăz și omogenizează-le. Toarnă amestecul obținut în tavă, apoi dă-l la cuptor, amestecând regulat, timp de 20 de minute sau până devine auriu și crocant. La final adaugă smochinele și merișoarele, după care lasă compoziția să se răcească.

Mai avem o rețetă scurtă și utilă, așa că notează: se cumpără o cantitate înțeleaptă de merișoare și migdale care să ajungă timp de o săptămână, se adaugă în preparatele preferate, se iau pe post de gustare și se elimină, treptat, din numărul foietajelor cu zahăr consumate zilnic. Rezultă o dietă mai sănătoasă și mai aromată. Accepți provocarea cel puțin o săptămână?

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare