Este obligatoriu carnetul de vaccinari al copilului?

Este obligatoriu carnetul de vaccinari al copilului?

3

vaccinCarnetul de vaccinari al copilului reprezinta un document oficial, introdus in Romania incepand cu anul 2009.

Potrivit unor dispozitii legale, in prezent fiecare copil va trebui sa aiba un carnet de vaccinari in care sa fie inscrise toate etapele de vaccinare, pe perioade de timp.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Parintii vor primi cate un carnet de vaccinari odata cu declararea nasterii in maternitate sau la externarea copilului, fiind insotit si de recomandarile medicului neonatolog.

Imediat dupa externare, parintii se vor prezenta la medicul de familie in vederea inscrierii copilului in evidentele acestuia si demararii programului de vaccinare, numarul vaccinurilor fiind mai mare in primele luni de viata. Cu toate acestea, carnetul de vaccinari nu va trebui lasat medicului de familie, fiind pastrat de catre parinti si prezentat medicului pentru inscrierea evidentei odata cu fiecare vaccinare.

Carnetul de vaccinari permite insemnari pana la implinirea varstei de 14 ani.

In interiorul sau sunt efectuate specificatii cu privire la datele de identificare ale copilului, dar si cu privire la vaccinurile efectuate. Primele insemnari sunt realizate de personalul medical din maternitate, odata cu efectuarea vaccinurilor antihepatitei si BCG.

 
3 Comentarii

 1. Chair asa? Legea spune:
  “ORDONANŢĂ nr. 53 din 30 ianuarie 2000 privind obligativitatea raportării bolilor şi a efectuării vaccinărilor
  Art. 1
  (1)Medicii de familie, indiferent de forma de organizare a asistenţei medicale primare în cadrul sistemului public sau privat, au obligaţia de a asigura vaccinarea copiilor.
  (2)Schema de vaccinare recomandată pentru copii şi adolescenţi este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă şi în Programul naţional de imunizări aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii.”

  Deci din text inteleg ca sunt obligati sa asigure vaccinarea copiilor, daca cer. Nu spune au obligatia sa vaccineze copii.
  Dupa care vine cu:
  “SCHEMA de vaccinare recomandată pentru copii şi adolescenţi în cadrul Programului naţional de imunizări”
  Deci nu este SCHEMA OBLIGATORIE.
  Este o diferenta enorma. intre recomandat si obligatoriu.
  Asta am aflat-o dupa ce am descoperit alergiile copilului. la cauze posibile vaccinurile.

 2. Buna ziua!
  Stiti cumva de unde se poate lua un astfel de carnet? Eu am nascut in august 2013 in Bucuresti, la Maternitatea Polizu si nu mi s-a dat niciun carnet, desi am fost de acord cu vaccinul. Am intrebat si medicul de familie si nici ea nu stie de unde pot lua asa ceva. Banuiesc ca sunt multe mamici in aceasta situatie.
  Multumesc!

Lasa un comentariu