Sigilarea dinților la copii – o metodă eficientă de prevenire a cariilor

Sigilarea dinților la copii – o metodă eficientă de prevenire a cariilor

0

„Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi”, spune un vechi proverb, iar noi tindem să dăm crezare înțelepciunii populare. Datorită evoluției pe care a avut-o stomatologia în timp, pacienții se pot bucura în prezent inclusiv de tratamente eficiente de prevenire a cariilor. Și cum cei mici sunt cei mai predispuși la aceste afecțiuni, părinții se află în căutarea unor soluții cât mai eficiente în acest sens.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Când se recomandă sigilarea dinților?

Una dintre cele mai simple și sigure proceduri care poate ține la distanță cariile este sigilarea dinților. Această metodă poate fi implementată începând cu vârsta de 6 ani și se recomandă să se efectueze odată cu erupția primului molar definitiv, al șaselea dinte de pe arcada micuțului pacient.

Unul dintre marile avantaje pe care le oferă această procedură rezidă în faptul că nu provoacă durere, așadar nu este nevoie de anestezie sau de sedare. În plus, sesiunea de sigilare nu durează foarte mult – aproximativ 5 minute.

De asemenea, sigilarea ar trebui să fie făcută imediat după ce dintele a erupt complet. Dacă se va întârzia, dintele se va caria sau murdări mai mult decât ar trebui și atunci procedura se va efectua cu dificultate.

Cum se realizează sigilarea dinților la copii?

Fără îndoială că unul dintre cele mai importante aspecte constă în prepararea regiunii ce urmează a fi sigilată. Așadar, dinții ar trebui curățați foarte bine de eventualele resturi de placă bacteriană, iar sigilarea ar trebui efectuată pe o suprafață perfect curată.

În prima etapă, se va folosi un acid care demineralizează ușor șanțurile dintelui, mai apoi, se va aplica o soluție cu rolul de a face legătura dintre stratul de smalț și gelul de sigilare de la suprafață. Amestecul are o textură similară cu cea a laptelui și se va aplică cu pensula, iar mai apoi se va întări prin intermediul procesului de polimerizare. De asemenea, acest procedeu se poate face atât la dinții de lapte, cât și la cei permanenți.

Ce dinți se recomandă să fie sigilați și cât ține această procedură

Orice dinte care are caracteristici anatomice ce pot favoriza dezvoltarea cariilor dentare ar trebui să fie sigilat. De asemenea, se recomandă ca atât molarii, cât și premolarii să fie sigilați imediat ce apar, deoarece riscul de a face carii este foarte mare la ei. Sigilarea dentară nu este o procedură indicată doar pentru copii, ci și adulții pot opta pentru o astfel de metodă.

Datorită progreselor efectuate de stomatologie, soluțiile sigilante pot dura mai mult timp în condițiile în care se vor păstra anumite obiceiuri bune de îngrijire și de întreținere a cavității orale. Așadar, specialiștii susțin că dinții sigilați poți ține chiar o perioadă de 20 ani.

Ce preț are sigilarea dentară

Unul dintre aspectele de care sunt interesați părinții se referă la prețul pe care îl poate avea această procedură. Costurile unei astfel de tehnici stomatologice diferă de la caz la caz, în funcție de clinica aleasă, de materialele folosite și de experiența specialistului, bineînțeles.

Unul dintre marile avantaje pe care le oferă această procedură constă conservarea sănătății orale. Astfel, materialele utilizate nu permit sedimentarea bacteriilor, așadar cel mic va fi ferit de o serie de posibile probleme (inclusiv eventualele infecții dentare). De asemenea, acestea sunt biocompatibile, inerte din punct de vedere chimic, așadar nu conțin nicio substanță care să dăuneze corpului uman.

foto: shutterstock
Fara comentarii

Lasa un comentariu