Ce înseamnă să fii părinte?

„Singura cale de a forma copii buni este să devenim mai întai părinţi mai buni!” Zig Ziglar

Când băieţelul meu mi-a spus, într-o seară, „Mami, eu vreau să fiu nemuritor!”, primul meu impuls a fost să-i spun „Nu se poate!”. Însă ceva m-a oprit…„Da, se poate!”. „Serios? Cum?” m-a întrebat el. „Simplu…prin copiii pe care-i vei avea. Așa vei fi nemuritor.” Poate suna cel  puţin ciudat pentru un copil de șase ani un astfel de răspuns, dar, pe el, cel puţin,  l-am pus pe gânduri.

Când ne hotărâm sau când se întamplă să devenim părinţi, ne facem atât de multe planuri despre cum și ce anume vom face sau nu vom face cu copiii noștri, ce le vom spune, cum îi vom educa, ce vom alege pentru ei. Avem aproape nouă luni la dispoziţie să ne „înarmăm” cu informaţii, cărţi, opinii, păreri, idei din cât mai diverse medii, să mergem la cursuri de parenting pentru ca nașterea și creșterea copilului să nu ne ia prin surprindere. Dar, cu toate acestea, planurile se schimbă când bebe vine pe lume și toate informaţiile pe care le aveam, cărţi, idei, opinii, par să nu ne mai fie de folos. Pentru că, vorba zicalei românești, „teoria ca teoria, dar practica ne omoară!” Vom crește ca părinţi alături de copilul nostru. Vom fi părinţi pentru copilul NOSTRU, și pentru că bebe nu vine la pachet cu un manual de utilizare, noi va trebui să ne construim unul special, unic, pentru copilul nostru.

Să fii părinte, pe lângă bucuria și mândria pe care ţi le dă acest statut, înseamnă să ai cea mai mare responsabilitate pe care ai avut-o vreodată și pe care o vei avea de acum încolo. DE CE? Pentru că TU ești modelul (poate e prea mult spus un fel de Dumnezeu) copilului tău, primul Univers cu care el intră în contact, prima voce pe care o aude, primii ochi pe care-i va vedea, primul zâmbet care i se oferă, prima mână întinsă spre el, primul lui…TOT! Părinţii sunt făuritori de OAMENI. De aceea, să porţi o astfel de responsabilitate nu este deloc ușor.

Să fii părinte înseamnă griji, înseamnă nopţi nedormite, zile care seamănă cu noaptea și nopţi care seamănă cu ziua. Să fii părinte înseamnă să ai multă răbdare , încredere în tine și încredere în copilul tău.

Să fii părinte înseamnă să-ţi dai viaţa peste cap, într-un fel. Și cum spuneam la început, oricât ai citi și oricât te-ai informa, oricât ai „culege” informaţii de la prietenii care au copii, „viaţa bate cărţile!”. Pentru că nu există reţete, pentru că nu există doi copii la fel, pentru că nu există doi părinţi la fel, pentru că oamenii sunt diferiţi și diferite sunt și problemele, situaţiile de viaţă cu care fiecare se confruntă. Psihologic, comportamentul se definește ca fiind „interacţiunea dintre caracteristicile persoanei și caracteristicile situaţiei în care se află.” Nu cred în reţete sau în 5/7/10 pași pentru „un somn liniștit al copilului”, sau „pentru a răspunde nevoilor copilului tău” și așa mai departe din simplul motiv că suntem diferiţi și ce funcţionează la cineva, nu funcţionează la altcineva. Imaginaţi-vă că toti știm să facem supă de pui și avem toţi aceeași reţetă și aceleași ingredinte. Credeţi că supa de pui va avea același gust?

Îţi dai viaţa peste cap pentru că ai o mogâldeaţă care schimbă toate traiectoriile și toate rutinele pe care le aveai până atunci. Somnul e pe bucăţele, timpul pe care-l aveai „pentru tine” nu mai există (în aceeași măsură în care era înainte), prietenii/cercul de prieteni se schimbă. În general, tindem să ne aliem cu persoane care au, la rândul lor, copii. Ceea ce este firesc, până la urmă, pentru că criteriul în formarea unei prietenii este să ai hobby-uri sau lucruri pe care să le împărtășești cu celălalt. Unii prieteni vor coborî din trenul vieţii tale, alţii vor urca, alţii vor rămâne.

Să fii părinte ar  putea înseamna să te schimbi. De ce să te schimbi? Pentru că dacă vrei să crești un copil sănătos din toate punctele de vedere, atunci tu ești cel care-i oferă această scenă pe care el să joace. Tu ești cel care asigură „decorurile” (adică tu ești cel care-i asigură sentimentul securităţii și al identităţii de sine, tu îi modelezi încrederea în sine și în ceilalţi), tu ești cel care dirijează piesa (pentru că tu ești reperul copilului tău, tu ești cel ce impune regulile și formează copilului respectul de sine și respectul faţă de celălalt; tu reprezinţi autoritatea). Și, totuși, de ce să te schimbi? Dacă vrei ca puiul tău să zâmbească, va trebui ca tu să zambești primul; dacă vrei ca el să respecte regulile, va trebui ca tu să o faci primul; dacă vrei să vorbească frumos, va trebui ca tu să o faci primul; dacă vrei ca el să nu mănance cartofi prijiţi, sau junk food, va trebui ca tu să fii modelul și să eviti să mănânci astfel de lucruri. Toate obiceiurile se învaţă în familie, iar asta înseamnă că familia este cea care are rolul fundamental în educarea copilului, și nimeni altcineva. Nicio instituţie nu este mai importantă în formarea copilului decât instituţia FAMILIEI! Iar copilul nu este altceva decât oglinda părintelui, de cele mai multe ori. Astfel că, atunci când ceva nu ne place la puiul nostru, în loc să căutăm „ţapi ispășitori” în alte locuri (grădiniţă, școală…etc), cel mai indicat este să ne uităm la noi înșine, ca părinţi.

De multe ori, privindu-ţi copilul, te poţi vedea pe tine însuţi – pe tine nu cel care i-ai dat viaţă, ci pe tine cel care l-a MODELAT, cel de la care copilul tău a ÎNVĂŢAT. Copiii fac și spun lucruri pe care le învaţă/văd acasă, la părinţii lor. Dacă vrei, poţi să-ţi privești copilul ca pe o floare pe care trebuie să o îngrijești și trebuie să știi exact CE și CÂT  îi trebuie pentru a crește și a înflori.

Să fii părinte înseamnă, în egală măsură, să te simţi obosit (oricât de mult îţi iubești copilul și oricât de mult ţi l-ai fi dorit), epuizat uneori, cu nervii întinși la maxim. Pentru mine, a fi părinte înseamnă să fii de gardă 24/24, 7 zile din 7. Nu poţi să-ţi dai demisia „din funcţie”, pentru că e pe viaţă. De aceea, ca orice muncă, presupune, pe langă transpiraţie multă, și oboseală, și tristeţi, și…uneori, și dezamăgiri.

Psihologul americam Thomas Gordon spunea un lucru pe care părinţii îl uită de multe ori… „părinţii sunt și ei oameni!”. De aceea, tot ce e omenesc ne aparţine și ne este cunoscut, deopotrivă. Părinţii nu sunt (și nici nu trebuie să fie) nici zen, nici Hercules…părinţii sunt oameni meniţi să crească, să educe, să modeleze, să creeze alţi oameni și să le dea aripi să zboare. Poate că e firesc ca, uneori, să te oprești, să te dai la o parte și să privești lucrurile ceva mai detașat dintr-o altă perspectivă. Poate că e potrivit ca, din când în când, să faci o pauză și să spui „nu mai pot”…oricum o vei lua de la capăt. Dragi părinţi, daţi-vă voie să fiţi și voi, înainte de toate, oameni!

Să fii părinte reprezintă, poate, cea mai grea „meserie” din lume…cea mai veche, însă pe cat de veche, pe atat de grea și fără posibilitatea unei pregătiri prealabile; formarea este „la locul de muncă”. Reprezintă cea mai grea „meserie”, pentru că ea implică responsabilitate deosebită, corectitudine, flexibilitate, adaptare, preocupare pentru tine, copil și familie ca întreg, pentru că nu există reţete și pentru că nimeni și nimic nu-ţi poate „garanta” rezultatul.

mirela-tiganas

Mirela Ţigănaş

Psiholog clinician specialist/psihoterapeut

www.psymind.ro

0751291115

mirela.tiganas@gmail.com

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare