Cum se manifesta stresul de gradinita?

Cum se manifesta stresul de gradinita?

Pentru copiii care nu au mers pana acum la gradinita este o mare schimbare in viata lor. Nu toti copiii se adapteaza usor la noua situatie. Uneori apare stresul de gradinita a copilului. Cum pot parintii sa recunoasca aceasta situatie?

 

14742023-children-in-kindergarten-stacking-block

Picture 1 of 3

Stresul de gradinita este normal. Separarea de parinti, care au fost mereu aproape, un loc nou, copii necunoscuti, doamna educatoare, copilul care trebuie sa fie acum independent si sa respecte normele – toate acestea il sperie pe cel mic.

Prin urmare copilul are nevoie sa se obisnuiasca treptat cu gradinita. Pentru a-i face mai usoara adaptarea si familiarizarea cu noul loc este bine ca la inceput sa-l duceti la cateva cursuri, sa vada si el ce se petrece acolo. In primele zile, de exemplu, il puteti lua dupa 2-3 ore.

Daca ii promiti ca il iei imediat dupa pranz, trebuie sa-ti tii cuvantul – altfel copilul nu va mai avea incredere in tine.

Stresul de gradinita – semne
La unii copii, problemele de adaptare, asociate cu stresul de a merge la gradinita, sunt foarte puternice. Iata care pot fi semnele:
· Plans in momentul despartirii de parinti
· Incearca sa fuga de la gradinita
· Isi schimba obiceiurile de distractie (lipsa de interes fata de jucarii, refuzul de a participa la jocurile din gradinita)
· Izbucniri frecvente de violenta
· Dureri de cap si de stomac
· Enurezisul
· Varsaturi
· Tulburari de somn
· Regresie (regresie in dezvoltare, copilul uita lucrurile pe care le stapanea deja)
· Pierderea poftei de mancare
· Pierderea in greutate
· Pasivitate, apatie, lipsa de interes fata de lucrurile din jur, retragere in sine
· Rebeliune, lipsa de incredere in parinti