De ce copilul nou-nascut are forma capului de con

Nu va faceti griji daca bebelusul s-a nascut cu o forma „turtita” a capului. Aceasta afectiune obisnuita nu prezinta niciun risc pentru dezvoltarea sau functia cognitiva a sugarului.

 

Proaspetele mamici se tem de cele mai multe ori sa atinga capul bebelusului de frica sa nu-l raneasca. Intr-adevar, nou-nascutii se nasc cu o zona moale in varful capului, inconjurata de oasele craniului, numita fontanela.

De ce copilul nou-nascut are forma capului de con

Dar stiati ca placile craniului bebelusului sunt flexibile? In timpul nasterii, aceste oase se schimba pentru a ajuta bebelusul sa iasa prin deschiderea cervicala si canalul de nastere ingust.

Toata aceasta presiune asupra craniului ii poate oferi o forma conica sau „turtita. Nu va faceti griji, totusi: starea este inofensiva. Si, de obicei, se trateaza de la sine in cateva saptamani, daca nu chiar zile.

 

Craniul are o multime de asimetrii, bulgari si umflaturi si, odata ce creste parul, nu le mai vezi. Un cap in forma de con nu dauneaza dezvoltarii sau functiei cognitive a unui bebelus.

Un cap in forma de con la nou-nascut poate rezulta din strangerea prin canalul vaginal in timpul nasterii sau inainte de travaliu, daca fatul iese devreme, facand primul contact cu capul cu pelvisul mamei, conform AAP.

 

Cum il puteti ajuta pe micut

 

Desi craniul bebelusului. se va rotunji in primele cateva saptamani de viata, parintii pot ajuta procesul in timp, respectand anumite lucruri. Este indicat sa lasati bebelusul sa stea si pe burtica. Prea mult timp intins pe spate poate provoca pete plate pe spatele craniului unui sugar, o afectiune numita plagiocefalie pozitionala.

Daca nu vreti sa il lasati singurel incercati sa il tineti pe burta voastra ori la piept in timp ce sunteti inclinat ori intins.

 

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare