De ce respira greu puiul meu?

De ce respira greu puiul meu?

0

cute-smile-baby-photo-003

Picture 2 of 2

Ai observat si tu, in timp ce se plimba in premergator, ca puiul tau respira dificil si ca pare ca se forteaza sa traga aer? Acest lucru se intampla de foarte multe ori si problema are mai multe cauze.

Chiar daca cele mai frecvente cauze ale problemelor de respiratie sunt infectiile respiratorii, si plansul poate avea un efect asupra respiratiei micutului. In unele situatii, dupa o repriza de plans, copiii “uita” sa respire timp de cateva secunde, provocand astfel albastrirea zonei din jurul guritei. Spasmul hohotului de plans nu trebuie insa confundat cu convulsia si nu presupune ca la nivelul creierului copilasului sa existe anumite probleme responsabile de atac. Cu toate acestea, lipsa prelungita a oxigenului poate determina aparitia unor leziuni cerebrale.

Daca si tie ti se intampla ca puiul tau sa nu mai poata respira dupa ce plange, nu intra in panica si urmeaza urmatoarele instructiuni:
– ia copilul in brate si du-l spre o sursa de aer
– urmareste momentul in care isi reia respiratia (de obicei, respiratia este oprita timp de 30 de secunde)
– du-l pe cel mic la cabinetul medical, in special daca puiul tau plange des si daca oprirea respiratiei apare des.

O alta problema pentru respiratia grea a puiului tau pot sa fie infectiile respiratorii. Daca micutul tau este racit, tuseste puternic, nu reuseste sa doarma si nu are pofta de mancare, este posibil ca respiratia grea sa nu lipseasca nici ea. Daca ai discutat cu medicul pediatru si ati stabilit un tratament, nu este cazul sa te ingrijorezi doar daca:
– copilasul se albastreste (uita-te la degetele, in jurul guritei si la nasuc)
– respira extrem de greu
– narile vibreaza
– muschii dintre coaste se retracta puternic
– copilul are momente in care nu respira noaptea (apnee de somn)
– are febra sau hipotermie.

In oricare din situatiile mai sus mentionate, este extrem de important sa mergi de urgenta cu el la spital. Nu-i administra puiului tau medicamente si nici nu incerca sa-l masezi cu alcool pentru a-l ajuta. Orice minut petrecut in plus acasa poate sa fie extrem de important pentru viata lui.

Nu in ultimul rand, puiul tau poate sa respire greu din cauza faptului ca a inghitit un obiect micut, cand tu nu ai vazut acest lucru. In varianta fericita, obiectul este inghitit si ajunge in stomac si, de acolo, prin intestine, in scaunul copilului.

Problema apare insa daca puiul rade brusc sau trage aer si obiectul ramane blocat in caile respiratorii. In aceste cazuri poti sa urmaresti urmatoarele reactii:
– copilul nu poate respira sau plange
– puiul respira cu mare efort
– micutul tuseste, dar ineficient
– respiratia celui mic este extrem de zgomotoasa
– copilul isi modifica culoarea, iar copilul devine palid sau chiar albastrui
– micutul isi pierde cunostinta.

Respiratia grea a copilului este, de obicei, cauzata de o problema grava care necesita vizita de urgenta la spital sau la cabinetul medical. Nu ezita deci sa mergi la spital atunci cand ti se pare ca puiul tau are probleme grave de respiratie pentru ca acest lucru este esential pentru sanatatea si, uneori, viata lui.