De sa alegi scutece refolosibile

De sa alegi scutece refolosibile

0

Daca incerci sa te hotarasti ce tip de scutece este mai bine sa folosesti pentru copilul tau, acum este momentul sa afli mai multe despre scutecele refolosibile. Exista o serie de preconceptii despre scutecele lavabile si tocmai de aceea, este bine sa fii corect informat.

cute-babies

Picture 2 of 2

Ce sunt scutecele refolosibile?
Este foarte important ca bebelusul tau sa se simta confortabil in orice moment al zilei, fie ca se joaca sau doar sta in patut sau in carucior. Pielea sa este atat de sensibila si fragila si de aceea e momentul sa faci o alegere cat mai corecta in ceea ce priveste scutecele copilului tau. Aceste scutece lavabile reprezinta o alternativa sanatoasa si economica la scutecele de unica folosinta.

Exista mai multe tipuri de scutece refolosibile:
1.Scutece refolosibile All-In-One (AIO):
Scutecul are atat protectie exterioara (ca sa nu curga nimic), strat protector si interior absorbant. Nu este nevoie sa adaugi sau sa scoti nimic inainte de spalare. Pot fi cu capse sau cu velcro (scai). Avantajul celor cu capse e ca se prinde mai bine, pe cand avantajul scutecelor cu scai este ca pot fi adaptate mai usor infunctie de largimea necesara copilului. Pe de alta parte, e important ca la spalarea scutecelor cu scai sa nu uitati sa le inchideti pentru a nu agata alte materiale.
Exista totusi si AIO cu buzunar, unde absorbantul legat de scutec se introduce in buzunar, si, totodata, in acel buzunar pot fi introduse si inserturi suplimentare la nevoie.

2. Scutecele lavabile All-In-Twos (AI2):
AI2 sunt asemanatoare cu scutecele AIO, diferenta fiind ca are un absorbant care se prinde cu capse de scutec. Cand absorbantul din interior este murdar, iar scutecul nu, atunci acesta poate fi refolosit cu un nou absorbant. De asemenea, aceste scutece All-In-Twos pot fi cu capse sau cu velcro.

3. Scutece refolosibile cu absorbant:
Acestea sunt formate dintr-un scutec cu protectie integrata de PUL, care e cusuta de materialul ce sta langa pielea copilului. Intre cele doua straturi exista un buzunar prin care se introduc in interior inserturile absorbante.

4. Scutece prefold:
Acest scutec este de fapt o bucata de materiale care se impatureste in doua sau in trei si poate fi folosit ca insert sau se poate impaturi pe copil. Se poate prinde cu o agatatoare (Snappy), dar necesita si o protectie separata.

De ce sa spui NU scutecelor de unica folosinta
Scutecele de unica folosinta contin o serie de chimicale, clor si parfum, fapt ce nu doar ca determina iritatii, ci si asa-zisul soc toxic la tampoanele interne. Totodata, conform BBC, exista anumite studii realizate in Germania care au identificat o posibila legatura intre scutecele de unica folosinta si diverse afectiuni ale sistemului reproducator la baietei.
Sa nu uitam sa luam in considerare si daunele asupra ecosistemului. La un simplu calcul iti poti da seama ca un copil va folosi peste 6000 de scutece de unica folosinta pana la varsta de 2 ani, fapt ce genereaza enorm de multe deseuri. Daca mai tinem cont si de faptul ca acestea ar ajunge sa se decompuna in mai mult de 500 de ani, este evident impactul negativ pe care il are asupra mediului inconjurator, impact direct asupra viitorului copilului tau.

Avantajele scutecelor refolosibile
Dincolo de absenta chimicalelor si ecologitatea lor, scutecele refolosibile au o serie de avantaje precum:
· Sunt confortabile, avand interiorul fin.
· Pielea copilului nu intra in contact cu substante daunatoare
· Sunt usor de folosit si de intretinut.
· Sunt mult mai economice avand in vedere utilitatea lor.
· Au un aspect dragut.

In zilele de azi multi dintre parinti investesc mult in mancare organica pentru copii sau, in hainute si cele mai frumoase jucarii. Atunci de ce sa nu alegi ce e mai bun si la acest capitol? Informeaza-te, incearca si lasa-te surprins de scutecele refolosibile!