Dezvoltarea fatului in saptamanile 1-4

Vezi ce se intampla cu bebelusul tau in prima luna de sarcina.

 

Saptamana 1

Deoarece data ovulatiei este adesea dificil de identificat, expertii medicali folosesc de obicei prima zi a ultimei menstruatii ca inceput oficial al celor 40 de saptamani de sarcina si ca punct de plecare in calcularea varstei gestationale a bebelusului.

 

Prin urmare, procesul extraordinar prin care bebelusul tau prinde viata incepe de fapt cu un eveniment cu totul obisnuit – perioada ta lunara. In ultima perioada de dinaintea conceptiei, bazele pentru sarcina sunt deja pregatite. Captuseala uterina din luna anterioara, numita endometru, este varsata, impreuna cu o parte din sange, rezultand in fluxul menstrual. Intre timp, hormonul foliculostimulant (FSH) intra in viteza, declansand dezvoltarea mai multor foliculi ovarieni. Situate adanc in ovar, aceste becuri galbene contin fiecare un singur ou imatur. Pe masura ce bulbii cresc, ouale incep sa se maturizeze. De asemenea, foliculii semnaleaza ovarul pentru a produce estrogen, un hormon cheie in provocarea ovulatiei.

 

Saptamana 2

In interiorul foliculilor lor ovarieni confortabili, ouale, fiecare dintre ele continand jumatate din genele necesare pentru a crea o fiinta umana. Se maturizeaza, crescand de peste trei ori dimensiunea initiala. Hormonii isi continua munca: cresterea nivelului de estrogen declanseaza o crestere a hormonului luteinizant sau LH. Aceasta gramada de LH face ca cel mai mare dintre foliculii in curs de dezvoltare sa se rupa, aruncandu-si oul intr-una din cele doua trompe uterine.

Ovulatia, asa cum se cunoaste acest eveniment, se intampla de obicei in jurul zilei 14-18. Daca incercati sa concepeti, va ajuta sa aveti o idee buna despre momentul in care va avea loc ovulatia.

 

Ce se intampla atunci cand tu si partenerul dvs. sunteti ocupati sa creati copii? In medie, aproximativ 350 de milioane de spermatozoizi arunca din corpul barbatului in timpul ejacularii. Dar in timpul actului sexual, doar aproximativ 1 la suta, sau 3 milioane, isi vor face drum prin uter pana la trompa uterina. Spermatozoizii ar putea avea nevoie de aproximativ zece ore pentru a face aceasta calatorie, luptandu-se prin canale subtiri in mucusul cervical, propulsat de loviturile cozilor. . In mod clar, in jocul de conceptie, sincronizarea este totul. Fereastra oportunitatii este ingusta si de aceea chiar si cele mai sanatoase cupluri au aproximativ 15-20% sanse de a concepe in fiecare luna.

 

 

Saptamana 3

Este posibil ca dvs. si partenerul sa fi terminat demersurile de a crea bebelusi pana acum, dar in interiorul corpului dvs. actiunea abia a inceput. Din sperma originala de peste 300 de milioane, doar 250 si-au gasit drumul catre locul potrivit: ovulul matur. Fecundarea ovulului incepe cand un spermatozoid norocos patrunde in membrana exterioara dura a ovulului. Dureaza aproximativ douazeci de minute pentru ca sperma sa strapunga complet aceasta „coaja”.

In urmatoarele unsprezece ore, nucleul spermatozoizilor fuzioneaza cu nucleul ovulului. Cu aceasta imbinare importanta a bunatatilor genetice, fertilizarea este completa. Oul devine un zigot, primul pas in calatoria sa catre copilarie.

 

Zigotul incepe apoi sa se deplaseze in jos pe trompa uterina spre uter. Pe parcurs, celula sa unica se imparte in doua celule, apoi patru si asa mai departe. Impartindu-se aproximativ la fiecare 12 ore. Aproximativ patru zile dupa fertilizare, cand are aproximativ saisprezece celule si arata ca o zmeura minuscula, grupul, numit acum morula, isi face drum de-a lungul celei mai inguste parti a trompei uterine si intra in cele din urma in uter, care este pregatit sa o primeasca

. Un amestec hormonal de estrogen si progesteron (acesta din urma produs de foliculul ovarian rupt) a declansat cresterea unui pat bogat in substante nutritive de vase de sange, casa perfecta pentru embrionul inca de eclozat.

Saptamana 4

Ovulul fecundat a crescut foarte mult in zilele de cand a fost patruns pentru prima data. Si saptamana aceasta, cu siguranta interiorul uterului se schimba din nou. O cavitate isi formeaza centrul si doua grupuri de celule se formeaza pe laturile sale:

  • un grup va deveni embrion,
  • celalalt va deveni placenta.

Intre timp, lichidul amniotic se colecteaza si se formeaza sacul galbenusului, care va hrani embrionul in primele sale zile. In acest stadiu, morula devine un blastocist.

 

Aproximativ 6 sau 7 zile dupa fertilizare, blastocistul „eclozeaza”, iesind din membrana sa inconjuratoare. Astfel incat masa sa de celule in crestere se poate lega mai usor de uter. Folosind „degete”, numite vilozitati corionice, blastocistul se ancoreaza in mucoasa uterina. Locul ideal de implantare este peretele posterior al uterului, catre coloana vertebrala a mamei. Acest eveniment din bazinul apei marcheaza inceputul real al incubatiei. Deoarece acest mic fir de materie vie – numit acum embrion – si mama sa se leaga impreuna, impartasind hormoni si alte fluide esentiale.

 

Deoarece hormonii din embrion curg acum prin fluxul de sange, un test de sange efectuat acum ar detecta foarte probabil sarcina, chiar daca mai este inca o saptamana pana la zece zile pana cand ciclul menstrual sa intarzie.

 

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare