Diferenta dintre depresia postpartum si baby blues

Diferenta dintre depresia postpartum si baby blues

0

„Recent am adus pe lume o fetita, dar in cea mai mare parte a timpului sunt trista si imi este frica. Sunt zile cand nu ma pot opri din plans. Nu am puterea sa fac fata cerintelor copilului. Uneori imi trec prin cap ganduri oribile …”Aceasta este declaratia unei mamici, dar ganditi-va ca foarte multe femei au asemenea stari la scurt timp dupa nastere.

stock-footage-young-women-lying-on-grass-in-park-and-using-laptop

Picture 2 of 2

Baby Blues
Primele cateva saptamani dupa nastere sunt foarte dificile pentru femeie. 8 din 10 tinere mame se confrunta dupa nastere cu stari emotionale numite baby blues. Sunt triste, de multe ori plang, au un sentiment de vinovatie pentru ca nu se pot bucura de copiii lor si ca nu pot avea grija de ei asa cum isi doresc. Acest lucru se datoreaza oboselii nasterii, noilor responsabilitati, schimbarilor aparute in viata lor si nu in ultimul rand hormonilor. Acestia sunt de vina pentru declinul accentuat, deoarece mentin corpul într-o stare de mobilizarea completa. Aceasta stare poate dura cateva saptamani.

Depresia postpartum
În cazul depresiei postpartum, pe langa dispozitia depresiva, pot aparea probleme cu memoria, apatie, agresivitate, convulsii si chiar ganduri de sinucidere. In acest caz mama are nevoie de ajutor profesionist.
Deci, femeile care se simt rau mai mult de 3-4 saptamani sunt sfatuite sa se adreseze medicului de familie care va sti ce este de facut mai departe. Depresia postpartum depistata precoce este usor de tratat si nu necesita intotdeauna medicatie.