Factori daunatori pentru sanatatea pielii

[imagebrowser id=718]

Sanatatea pielii noastre poate fi afectata din cauza catorva factori exteriori a caror influenta daunatoare poate aparea mai devreme sau mai tarziu.

Conditiile in care traim si anume apartamentele lipsite de aer, soare, avand temperatura ridicata sau aerul foarte uscat, din cauza caloriferului, influenteaza asupra glandelor pielii, si duce mai ales la uscarea tenului. De aceea este important sa aerisim foarte bine locuinta, sa practicam un sport sau sa ne plimbam pur si simplu pe jos, in fiecare zi, timp de 30 de minute si sa aplicam creme sau lotiuni care sa compenseze lipsa de grasime naturala.

Regimul alimentar are o influenta deosebita asupra tenului. Daca fata are tendinta spre acnee, este esential sa scoatem din alimentatie mezelurile, conservele, sosurile, muraturile, bauturile alcoolice. In cazul tenului uscat, alimentatia trebuie sa fie bogata in grasimi, deoarece mareste secretia glandelor sebacee. In general este indicat ca regimul alimentar sa fie cat mai diversificat.

Expunerea excesiva la soare conduce la deshidratarea si asprirea pielii, in cazul in care nu o protejam cu creme antisolare, care sa faciliteze formarea unei bariere impotriva razelor calorice.

Abuzul de medicamente sau folosirea lor fara prescrierea medicului este de asemenea daunatoare.

Odihna insuficienta influenteaza de asemenea in mod nefavorabil asupra aspectului tenului nostru. De aceea trebuie sa respectam orele de somn, iar macar o data pe saptamana ne vom odihni chiar 9 – 10 ore.

O ingrijire nerationala, abuzul de sapun, de lotiuni degresante, de lotiuni alcoolice, de apa prea fierbinte sau prea rece, fardul in exces, toate  reprezinta factori care dauneaza sanatatii pielii.

Sapunul curata si degreseaza pielea, indeparteaza sebumul, impuritatile, praful, transpiratia, de aceea este mult mai indicat in cazul tenului gras. Abuzul de sapun este insa contraindicat, deoarece inmoaie prea mult stratul cornos al pielii. Din acest motiv, persoanele care obisnuiesc sa utilizeze sapunul, vor folosi putina apa acidulata dupa fiecare spalare, pe care o vor aplica pe fata. In cazul tenului uscat, folosirea sapunului nu este recomandata din cauza faptului ca pielea este foarte uscata. De asemenea, nu vom utiliza nici lotiuni degresante, lotiuni alcoolice in cazul in care avem un ten uscat.

Obiceiul de a ne spala in fiecare zi cu apa fierbinte pentru faptul ca degreseaza bine nu este tocmai bun, deoarece moleseste tesuturile si dilata porii, iar pielea devine flasca. De aceea este recomandabil sa folosim apa la temperatura camerei, iar din cand ne putem spala alternativ, cu apa calda si apa rece. Acest procedeu actioneaza bine asupra circulatiei sangelui si asigura o hranire mai buna a pielii.

Utilizarea fardului fara moderatie, in special pe un ten uscat, duce la periclitarea sanatatii pielii. De aceea este indicat sa evitam aplicarea fardurilor daca nu ne-am dat cu o crema grasa. Este imperativ sa curatam tenul inainte de culcare cu o lotiune demachianta!

Pielea detine un rol foarte fundamental in mentinerea sanatatii intregului organism. Ea constituie un invelis protector impotriva contactului cu exteriorul, fiind totodata o bariera impotriva microbilor. Sa nu uitam ca o piele sanatoasa impiedica dezvoltarea si inmultirea microbilor.

Daca vom indeparta la timp sebumul, praful si celulele moarte, vom asigura supletea si sanatatea pielii.

Pielea nu este un simplu invelis, ci un organ esential al organismului. Ea indeplineste un rol important in mentinerea constanta a temperaturii corpului. Pielea apara organismul si in sensul ca nu lasa sa se elimine apa, sarurile minerale din interiorul corpului. O trasatura caracteristica a pielii este aceea ca  raspunde rapid la variatiile de temperatura, datorita terminatiilor nervoase care receptioneaza senzatia de frig, caldura sau durere.

Pielea respira, iar respiratia cutanata este la fel de necesara vietii ca si respiratia pulmonara.

Mentinerea sanatatii pielii nu exclude folosirea preparatelor cosmetice, care sunt indispensabile in cazul in care dorim ca pielea noastra sa ramana supla, neteda pentru o perioada mai lunga de timp.

Tulburarile nervoase, emotiile, necazurile, grijile sau stresul influenteaza sistemul de hranire a pielii, ceea ce duce cu timpul la aparitia ridurilor.

Bolile de ficat sau de stomac pot fi de asemenea depistate prin diferite reactii ale pielii.

Alimentatia are un rol deosebit pentru sanatatea pielii, iar eruptiile reprezinta o consecinta a instalarii unei stari alergice din cauza anumitor alimente.

Daca nu avem suficiente vitamine in organism, in special lipsa vitaminei A duce la uscarea tenului.

Unele persoane au o sensibilitate fata de anumite alimente: fragi, capsuni, oua, ciocolata. In acest caz este necesar sa le scoatem din alimentatie. Aceasta intoleranta se numeste alergie si se manifesta prin inrosirea pielii, prin aparitia urticariei sau a eczemei. Ea se mai poate datora si unor medicamente: antibiotice, aspirina, a folosirii sapunului, vopselelor de par, rujului de buze, parfumurilor, fondului de ten.

In toate aceste cazuri enumerate este important sa incercam sa stabilim cauza care a provocat aparitia alergiei si sa renuntam sa o mai utilizam. De asemenea, daca vom observa o iritatie a pielii dupa ce folosim unele creme, vopseluri de par, fard, este indicat sa intrerupem aplicarea produsului respectiv cat mai rapid cu putinta.

In concluzie, trebuie sa avem o igiena riguroasa si adecvata fiecarui ten in parte, evitand toti factorii care contribuie la periclitarea sanatatii pielii.

Sursa foto: www.rivierasante.fr si veneroida.com

Previous article
Next article

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare