Febra la bebelusi nu trebuie subestimata

Febra la bebelusi nu trebuie subestimata

0

Febra la copii nu trebuie niciodata subestimata, mai ales atunci cand e vorba de un sugar, deoarece amplifica poate duce la tot felul de complicatii. Afla cum iti dai seama cand cel mic are febra si cum poti sa-l ajuti.

roseola

Picture 2 of 2

Se poate vorbi de febra doar in conditiile in care temperatura masurata rectal depaseste 38,5°C. Deseori starile febrile sunt insotite de o infectie, dar pot aparea si ca urmare a aparitiei dintilor sau a unei eruptii cutanate provocata de scutec.
Atunci cand are febra, copilul plange, are fata imbujorata, are dureri de cap si nu mai vrea sa suga la san.

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa-i administrezi antipiretice (paracetamol sau ibuprofen). Doza se ajusteaza in functie de greutate si varsta. Cele mai eficiente antipiretice sunt cele sub forma lichida. Totusi daca cel mic vomita, este mai bine sa-i dai un supozitor. Daca temperatura nu scade, in ciuda administrarii medicamentelor, dupa o ora si jumatate poate fi administrat un medicament dintr-un alt grup (in cazul in care prima data i-ai dat paracetamol, dupa aceea poti sa-i dai panadol, deoarece efectul acestor medicamente nu se suprapune). Poti sa incerci sa-i scazi febra celui mic aplicandu-i comprese reci pe fata si pe gat.

Copilul ar trebui sa fie imbracat usor, camera in care sta sa fie bine aerisita, iar temperatura sa nu depaseasca 22°C. Pune copilul la san de cate ori doreste sau ofera-i lichide in biberon pentru a preveni deshidratarea. Dar nu trebuie hranit cu forta, in cazul in care nu are nici pofta de mancare.