Protejeaza-ti bebelul de bacterii fara sa exagerezi

Ai pregatit cadita, ai umplut-o cu apa calda si ai pus mult spumant.

Totul miroase atat de bine iar micutul tau este asa de fericit incat nu iti trece prin cap ca situatia s-ar putea schimba.

Dar dintr-o data, printre ratuste si omuleti gumati, vezi plutind ceva mai putin amuzant…ce sa fie, ce sa fie?

Fireste, prima ta reactie este sa il certi pe cel mic, apoi golesti vana, il clatesti bine pe “infractor”, pui mult dezinfectant si te rogi sa nu se intample ceva rau: o boala sau o infectie.

Modista.ro te roaga sa te linistesti si iti pune la dispozitie un inventar al celor mai scarboase situatii, cu explicatii legate de gradul lor de periculozitate, conform parenting.com.

Urina este sterila pana in clipa in care ajunge in uretra, unde celulele epiteliale sunt populate cu anumite bacterii, in general nepericuloase. Cu toate acestea, urina este non-toxica si rareori poate produce infectii, cu atat mai mult cu cat este vorba despre urina micutului tau (presupunand ca e singur in cada).

Uneori, urina poate irita pielea si ochii, dar avand in vedere ca este diluata in apa, nu este mai toxica, mai scarboasa sau mai plina de bacterii decat aceasta. Deci, daca prichindelul face pipi in apa, nu trebuie sa te grabesti sa golesti vana si sa recurgi la antiseptice.

Fecalele, de asemenea, contin numai organismele pe care copilul le are deja in corp. Daca are scaun in apa de baita, nu se va imbolnavi, insa tot trebuie sa schimbi continutul vanei. Daca exista rani pe corp, acestea se pot infecta din cauza bacteriilor intestinale. Trebuie sa ai grija daca urmeaza un tratament cu antibiotice, care ii pot modifica flora intestinala, incurajand proliferarea bacteriilor nocive.

Cutu, cutu

Catelul vostru l-a lins pe obraz pe cel mic iar tu deja iti imaginezi cum il trimiti pe  bietul la ecarisaj in timp ce bebelusul e in pat, cu febra. Stii vorba aia: Chill out! Medicii spun ca gura cea mai murdara si cea de la care poti lua cele mai multe boli este gura omului. Gurile cainilor contin anumite bacterii specifice rasei, deci este foarte putin probabil ca micutul sa “pupe” o infectie. Totusi, trebuie sa fii atenta la cainele cu care se joaca, pentru ca nu e acelasi lucru sa ai de-a face cu un catel vaccinat si ingrijit sau cu unul lasat de izbeliste, care tocmai s-a delectat cu ramasitele dintr-un cos de gunoi.

Bautura din cana

Evita sa lasi bauturi foarte dulci, sucuri de fructe sau lapte in cana mai mult de o zi pentru ca fermenteaza si se inacresc, punand in pericol sanatatea copilului. Medicii recomanda sa tii cana la frigider si intre reprizele de baut.

Suzeta a aterizat pe jos

Ti s-a intamplat sa culegi suzeta de pe jos si sa o “cureti” bagand-o in gura? Renunta imediat la acest obicei pe care Jennifer Shu, medic pediatru la spitalul din Atlanta, l-a catalogat drept “dezgustator”. In primul rand, gura omului contine numeroase bacterii nocive intre care si cele raspunzatoare pentru producerea cariilor, deci este total contraindicat sa-i “administrezi” celui mic aceste microorganisme. In al doilea rand, corpul tau nu e cos de gunoi. De ce sa ingerezi bacteriile de pe jos? Ori de cate ori suzeta aterizeaza pe dusumea, spal-o bine cu apa si sapun, frecand delicat suprafata. Asigura-ti un stoc de suzete de urgenta cu care sa le inlocuiesti pe cele contaminate.

Masuta pentru bebe din restaurant

Ti s-a ridicat parul in cap cand ai vazut ca prichindelul a scapat mancare pe masa din restaurant si, inainte sa apuci sa faci ceva, a luat-o de acolo si a inghitit-o? Regretam sa te dezamagim, dar reactia ta este una justificabila. Cercetatorii au descoperit ca masutele pentru copii sunt printre cele mai murdare obiecte. Bacterii precum E.coli, streptococi, stafilococi dar si microorganisme raspunzatoare pentru enteroviroze au fost depistate pe aceste suprafete. Data viitoare cand mergi la restaurant, ia-ti niste servetele dezinfectante pe baza de clor, sau alte dezinfectante lichide, cu care sa speli masuta. Clateste-o sau las-o sa se usuce bine inainte de a-l pune pe cel mic in ea. Aceeasi strategie este valabila si pentru alte suprafete, precum mesele de infasat din baile publice.

Groapa cu nisip

Nu-i asa ca e incantator sa-l privesti cum construieste castele din nisip umed in parc? Ei bine, nu, nu prea este incantator. Specialistii sustin ca a-l lasa pe cel mic sa se joace in groapa de nisip din parc echivaleaza cu a-i permite sa faca “placinte” din nisipul din cutia pisicii. Asta pentru ca animalele au tendinta de a folosi gropile de nisip publice pe post de toaleta. In timp, in acestea se pot dezvolta paraziti periculosi, precum lambriile. Daca ai gropita acasa, acoper-o pe timpul noptii. Si daca nu poti evita balaceala, spala-l temeinic dupa aventura.

O regula de aur pe care trebuie sa o impui este spalarea mainilor inainte de fiecare masa si ori de cate ori acestea sunt murdare. De asemenea, invata-i pe cei mici sa nu bea dupa colegii lor de scoala, sa nu manance pufuleti din pungile in care si-au bagat mainile mai multi oameni, etc. Poate suna exagerat, dar intr-o lume in care bacteriile devin zilnic din ce in ce mai periculoase, igiena este un lucru esential pentru o sanatate durabila.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare