Simptomele sarcinii pentru fiecare saptamana

 

Corpul se confrunta cu o gama larga de modificari pe tot parcursul sarcinii, variind de la sensibilitatea sanilor in primul trimestru pana la durerile de spate in al treilea. Pregateste-te pentru ceea ce vine cu lista noastra de simptome ale sarcinii organizata pe saptamani.

 

 

Saptamana 1

Veti experimenta simptomele tipice menstruatiei: sangerari, crampe, sanii durerosi, modificari ale dispozitiei etc.

Saptamana 2

Ovulatia are loc in a doua saptamana. Ovarul tau va elibera un ovul matur care se deplaseaza in trompa uterina, unde asteapta fertilizarea cu sperma. Simptomele ovulatiei includ dureri abdominale inferioare (mittelschmerz), sensibilitate la sani, scurgeri alunecoase care seamana cu albusurile de ou si cresterea temperaturii bazale a corpului.

Saptamana 3

In saptamana a treia, ovulul fertilizat se implanteaza in captuseala uterina. Unele femei se confrunta cu crampe abdominale usoare sau cu pete usoare cunoscute sub numele de „sangerare de implantare”. Se considera ca apare atunci cand oul fecundat se ataseaza (implanteaza) de stratul intern al uterului. Adresati-va medicului dumneavoastra daca sangerati puternic sau aveti dureri intense; acest lucru ar putea indica o sarcina ectopica in care embrionul a fost implantat in afara uterului (de obicei in trompa uterina).

Saptamana 4

Testul de sarcina rezulta pozitiv – felicitari! Sensibilitatea sanilor, unul dintre primele semne ale sarcinii, s-ar putea sa va faca sa va simtiti putin inconfortabil. Unele femei au, de asemenea, un simt al mirosului sau gustului sporit, oboseala, constipatie, balonare si schimbari de dispozitie. Dar nu va faceti griji daca nu aveti deloc simptome de sarcina; s-ar putea sa dureze cateva saptamani in plus pentru ca acestea sa apara.

Saptamana 5

Schimbarile de dispozitie induse de hormoni aduc o avalansa de sentimente in timpul saptamanii a cincea. Emotiile voastre se vor schimba de la fericit la deprimat la furios, fara un motiv imaginabil. Alte simptome precoce ale sarcinii – cum ar fi oboseala si sensibilitatea sanilor – probabil isi vor face simtita prezenta.

Saptamana 6

Pentru unele femei, saptamana a sasea aduce unul dintre cele mai temute simptome: greata de dimineata (desi poate incepe si mai tarziu). Simtul mirosului sporit poate exacerba si mai mult aceasta neplacere, care pregateste terenul pentru poftele si aversiunile alimentare. Greata de dimineata ar putea ramane pana in al doilea trimestru, deci este mai bine sa gasiti modalitati de a face fata. Unele femei gasesc usurare consumand mese mai mici, ingerand ghimbir, purtand bratari pentru presopunctura sau evitand anumite alimente declansatoare.

Saptamana 7

Urinarea frecventa este un alt simptom precoce al sarcinii. Este cauzat de cativa factori: hormonul sarcinii hCG. Uterul in crestere comprima vezica urinara si rinichii care lucreaza foarte mult pentru a elimina toxinele.

Saptamana 8

Simptomele sarcinii au aparut probabil in forta acum: greata, sensibilitate a sanilor, oboseala, urinare frecventa, modificari ale dispozitiei, balonare etc. Un alt simptom neobisnuit este saliva suplimentara, care uneori dureaza pana la sfarsitul primului trimestru. Unele femei se confrunta, de asemenea, cu dureri de cap datorate supratensiunilor hormonale asociate cu retragerea cofeinei, stres si deshidratare.

Saptamana 9

Multe femei sufera de constipatie si exces de gaze, pe langa greata care insoteste boala de dimineata. Nu va faceti griji – multe dintre aceste simptome gastrointestinale trec dupa primul trimestru.

Saptamana 10

Stralucesti, viitoare mamica? Unele femei au „stralucirea sarcinii” radianta in primul trimestru, in timp ce altele sufera de acnee indusa de hormoni. Veti observa, de asemenea, ca sanii – si burta – cresc in fiecare saptamana.

Saptamana 11

Cresterea bebelusului poate provoca dureri si crampe in jurul abdomenului. Aceasta durere rotunda a ligamentului poate fi usor inconfortabila sau dureroasa. Mai mult, o secretie vaginala (leucoree) semnaleaza ca organismul tau incearca sa elimine bacteriile.

Saptamana 12

Stiati ca volumul de sange creste cu aproximativ 50% in timpul sarcinii? Un efect secundar il constituie venele vizibile de pe piele, care se remarca mai ales la femeile cu piele deschisa.

Saptamana 13

Pe masura ce va apropiati de sfarsitul primului trimestru, multe simptome precoce ale sarcinii se vor diminua. Este posibil sa observati, totusi, ca va simtiti ametita pe tot parcursul zilei. Acestea vor fi cauzate de schimbarile hormonale, scaderea fluxului sanguin si scaderea tensiunii arteriale.

Saptamana 14

Esti oficial in al doilea trimestru de sarcina! Multe femei raporteaza apetitul crescut, energia reinnoita si dorinta sexuala mai mare in urmatoarele saptamani. Profitati de acest trimestru „simtiti-va bine” incepand o rutina de fitness imbunatatita de medic si pregatindu-va casa pentru bebelus!

Saptamana 15

Al doilea trimestru vine cu cateva simptome ciudate. S-ar putea sa va confruntati cu nasul infundat (datorita cresterii sangelui in membranele mucoase), crampe la picioare si gingii sensibile. Deoarece hormonul relaxina va slabeste ligamentele, s-ar putea sa va simtiti si mai neindemanatic in aceasta etapa a sarcinii.

Saptamana 16

Aproximativ 90% dintre femeile insarcinate prezinta o culoare mai inchisa a pielii in jurul mameloanelor, coapselor interioare, axilelor si buricului. Uneori se extinde pana la obraji si nas („masca sarcinii”) – mai ales daca aveti un ten mai inchis.

Saptamana 17

Durerile de spate sunt inevitabile in aceasta perioada. Ca un plus, multe viitoare mame incep sa-si simta bebelusul cum misca in jurul saptamanilor 16-25, asa ca fii atenta!

Saptamana 18

Burtica ta prinde forme, iar sanii tai s-au umflat pentru a se pregati pentru alaptare. Asteptati sa va ingrasati in mod regulat pana la nastere. Cateva vergeturi ar putea aparea pe masura ce acumulezi rapid kilogramele. Nu uita sa folosesti un ulei pentru a diminua vergeturile 😊.

Saptamana 19

In al doilea trimestru, unele femei au arsuri la stomac, deoarece hormonii sarcinii relaxeaza muschii sfincterului esofagian inferior (LES). Incercati sa mancati cantitati mai mici de mancare la o masa, sa ramaneti in picioare dupa ce mancati si sa evitati orice acid, gras sau picant. Constipatia poate aparea, de asemenea, pe masura ce bebelusul apasa asupra intestinelor.

Saptamana 20

Micutul tau ar putea sa declanseze o furtuna! Loviturile se simt ca fluturand in stomac. De asemenea, frecvente in aceasta perioada sunt crampele, umflarea mainilor si picioarelor, ochii uscati, varicele si insomniile.

Saptamana 21

Desi este posibil sa fi avut dureri ale ligamentelor, acestea tind sa creasca pe masura ce bebele se mareste. Uterul in crestere ar putea, de asemenea, sa exercite presiune asupra plamanilor, provocand dificultati de respiratie.

Saptamana 22

Desi castigi in greutate in mod constant, probabil ca arati mai dragut ca niciodata! Sarcina cauzeaza adesea par gros si stralucitor si o crestere rapida a unghiilor, deoarece corpul tau acumuleaza substante nutritive suplimentare. Dar s-ar putea sa aveti si pielea uscata si iritata pe burtica, deoarece pielea se intinde si se extinde constant.

Saptamana 23

Burta ta in continua crestere iti va transforma buricul – dar fii sigura ca va reveni la normal dupa nastere. In acest timp, probabil ca veti continua sa va confruntati cu crampe la nivelul picioarelor, durerile de spate, constipatia, durerile de cap, vergeturile si alte simptome ale sarcinii din al doilea trimestru.

Saptamana 24

In timp ce unele femei pot avea in continuare apetit sexual ridicat, altele observa o scadere a libidoului. Alte simptome ale sarcinii includ furnicaturi ale mainilor din sangerarea gingiilor.

Saptamana 25

Mainile si degetele strapung cu furnicaturi? Este posibil sa suferiti de sindromul tunelului carpian, care se intampla din cauza retentiei de apa. Aceasta senzatie amortita ar trebui sa dispara dupa ce vei naste. Intre timp, evitati sa dormiti pe maini si incercati sa va scuturati incheieturile pe tot parcursul zilei.

Saptamana 26

S-ar putea ca somnul sa nu vina cu usurinta pe masura ce va apropiati de al treilea trimestru, indiferent daca este vorba de anxietate, crampe la picioare sau urinare frecventa. S-ar putea sa experimentati, de asemenea, mancarimi la nivelul mainilor si picioarelor. Mancarimea usoara poate fi tratata cu antihistaminice, unguente sau lotiuni calmante. Dar mancarimea intensa ar putea semnala o tulburare hepatica numita colestaza a sarcinii care necesita ingrijire medicala.

Saptamana 27

De parca durerile de spate si crampele la picioare nu ar fi fost suficient de rele, unele femei fac hemoroizi in al doilea trimestru. Aceste vene mancarime si umflate apar in rect din cauza fluxului crescut de sange si se pot agrava odata cu constipatia. Nu te panica insa! Nu toata lumea va avea aceasta problema 😊.

Saptamana 28

Bine ati venit in al treilea trimestru! Pe masura ce va apropiati de linia de sosire, veti incepe sa va simtiti epuizat fizic si inconfortabil. Durerile sunt obisnuite – iar unele femei vor avea o disfunctie a simfizei pubiene (SPD), care se intampla cand ligamentele din jurul osului pubian devin moi si instabile.

Saptamana 29

Pe masura ce corpul dvs. se pregateste pentru alaptare, este posibil sa observati scurgeri galbui de colostru din sani. Acest lichid serveste ca un precursor al laptelui matern si ajuta corpul micutului sa se adapteze la viata din afara uterului.

Saptamana 30

Mancarimea, umflarea, durerea si arsurile la stomac nu s-au calmat inca. Vergeturile dvs. devin, de asemenea, mai pronuntate. Aceste dungi rosii sau roz nu pot fi prevenite, dar se vor estompa semnificativ dupa nastere.

Saptamana 31

Este posibil ca unele simptome din primul trimestru sa revina. De exemplu, sanii tai devin sensibili pe masura ce se pregatesc pentru alaptare. Devii extrem de epuizata din orice miscare. Ai rabdare! Nu mai dureaza mult pana il vei aduce pe lume pe micutul tau.

Saptamana 32

Dupa 20 de saptamani de sarcina, corpul dumneavoastra ar putea produce contractii de „practica” numite Braxton Hicks. Acestea se caracterizeaza printr-o intarire sau strangere sporadica a uterului – si apar mai des pe masura ce sarcina progreseaza. Contractiile Braxton Hicks dureaza de obicei intre 30 de secunde si doua minute si se vor opri daca schimbati pozitia. Sunati medicul daca aveti contractii care devin mai puternice si mai frecvente; s-ar putea sa intrati in travaliu timpuriu.

 

Saptamana 33

Bebelusul tau este din ce in ce mai mare si inca apasa asupra organelor tale interne. Rezultatul: arsuri la stomac si disconfort general.

Saptamana 34

Mai aveti doar cateva saptamani pentru a indura simptomele sarcinii, indiferent daca sunt dureri de spate, constipatie, scurgeri de san, hemoroizi, vedere neclara, oboseala, dureri de cap, umflaturi sau arsuri la stomac. Veti simti, de asemenea, in mod regulat, miscarile bebeluslui.

Saptamana 35

Pe masura ce travaliul se apropie rapid, veti observa contractii mai regulate. Asigurati-va ca stiti cum sa diferentiati aceste dureri de practica de contractiile reale. Cresterea in greutate ar putea incepe, de asemenea, sa se resimta in jurul saptamanii 35, iar insomnia a revenit probabil in forta.

Saptamana 36

Micutul tau este in miscare! Cu aproximativ doua pana la patru saptamani inainte de nastere, bebelusul dvs. va incepe sa „cada” in pelvisul inferior. Acest lucru va elimina o oarecare presiune asupra organelor interne, permitandu-va sa respirati mai usor.

Saptamana 37

Noua pozitie a micutului poate duce la disconfort pelvian si la presiune abdominala.

Saptamana 38

In jurul saptamanii 37 sau 38, majoritatea femeilor „isi pierd dopul de mucus/gelatinos”. Cu alte cuvinte, exista un tesut cu bile care va blocheaza colul uterin pentru a proteja bebelusul de germeni. Se elibereaza cu aproximativ doua saptamani inainte de travaliu si se manifesta ca o scurgere groasa de culoare roz sau cu sange.

Saptamana 39

Daca apa se rupe, vei observa o umezeala pe picior. Alte semne timpurii ale travaliului includ contractii regulate, presiune pelviana, dureri de spate si senzatie de neliniste. Travaliul tinde sa dureze ore intregi; multi medici recomanda indreptarea catre spital cand contractiile revin la fiecare cinci minute.

Saptamana 40

Veti continua sa aveti simptome de sarcina, cum ar fi insomnia, umflarea, urinarea frecventa si disconfortul pelvian pana la sosirea copilului. Daca ati programat o cezariana, se poate intampla in urmatoarele zile.

Saptamana 41

Un bebelus intarziat poate duce senzatii de anxietate si neliniste – dar stai linistita si fii atenta la semnele de travaliu. Micutul tau va fi aici in curand!

Saptamana 42

Majoritatea nou-nascutilor se nasc in termen de doua saptamani de la data scadentei, dar daca medicul este ingrijorat, el poate recomanda inducerea travaliului.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare