Vaccinurile – o necesitate

[imagebrowser id=738]

Vaccinarea copilului este o obligatie?

Da, este o obligatie pe care parintii o au fata de propriul copil si fata de comunitate, desi in vremurile actuale practicarea vaccinarii reprezinta un motiv de dubiu si indoiala. Exista totusi un lucru si mai grav, acela ca unii medici si numerosi indivizi care se considera experti in domeniul sanatatii sfatuiesc ca micutii sa nu fie vaccinati.

De ce sa vaccinam copiii impotriva unor boli care erau comune candva?

Aceasta indoiala reprezinta un fapt periculos, care dovedeste nu doar superficialitate, ci si inconstienta si chiar ignoranta. Cine are o asa atitudine ignora faptul ca pana si bolile infectioase cele mai obisnuite, desi intr-un procent scazut de cazuri, pot cauza complicatii foarte grave, care pot conduce uneori chiar si la deces. Complicatiile sunt foarte rare, dar totusi ele exista! A nu ne vaccina proprii copii constituie, in primul rand, o alegere nepotrivita nu numai fata de ei, ci si fata de societate! Copilul care nu a fost vaccinat nu risca nimic, intrucat el va fi protejat de catre ceilalti copii, care fiind vaccinati, vor opri raspandirea bolilor, impiedicandu-l si pe el sa le contacteze. Copilul vaccinat se protejeaza atat pe sine, dar si restul societatii, pentru ca se transforma astfel intr-o bariera impotriva circulatiei microbilor. Dar daca toti oamenii nu ar mai face vaccinurile, realitatea s-ar schimba si ne-am intoarce cu siguranta in timp.

Care sunt contraindindicatiile cu privire la vaccinurile pentru copii?

Practic, nu exista contraindicatii. Exista doar contraindicatii temporare: boli acute febrile, cu febra ce dureaza 3 sau 4 zile, diaree grava, care dureaza cateva zile, tratamente cu cortizon cu o durata maxima de 8-10 zile. Deci, copiii nu trebuie sa astepte mai multe luni de zile pentru a face vaccinurile, invocandu-se drept motiv cele mai banale scuze: raceli, tuse, febra, care sunt obisnuite in perioada de iarna, mai ales la copiii care merg la cresa sau la gradinita.

Copiii nascuti prematur pot fi vaccinati?

Si copiii nascuti prematur trebuie vaccinati. Este bine sa consultati un medic pediatru, pentru a evalua daca este cazul sa intarziati vaccinarea cu cateva luni, 2 sau 3.

Trebuie respectate datele de incepere a vaccinarilor?

Nu este o problema grava daca intarziati cateva saptamani inceperea vaccinarilor, atata timp cat le faceti! Totusi, pentru a respecta cerintele organelor care se ocupa de aceasta actiune, este mai bine sa respectati datele propuse.

Trebuie sa respectam intervalele de timp ale rapelurilor?

Intervalul de timp dintre un vaccin si un altul nu este unul standard. Altfel spus, se indica o data pentru ca ar fi bine sa nu faceti rapelul inainte de o perioada de timp, dar, chiar daca lasam sa treaca si cateva luni de la data precizata, rapelul isi va mentine valabilitatea.

Producerea continua de noi vaccinuri le dezorienteaza pe mame; cum trebuie sa se comporte in acest caz?

Vaccinurile constituie o materie de studiu in continua evolutie. Din aceasta cauza, ceea ce vi se sugereaza va ramane valabil pentru o perioada de timp. Este probabil ca noile descoperiri in domeniul stiintei medicale sa conduca la producerea unor noi vaccinuri. Indicatiile prezentate au o valabilitate generala, dar pentru stabilirea vaccinurile pe care sa le faceti copilului, adresati-va pediatrului, care cu siguranta va sti sa va dea indicatiile cele mai actuale.

Ce inseamna „ noile vaccinuri”?

Noile vaccinuri sunt vaccinuri care extind prevenirea unor boli infectioase la copii. In zilele noastre, aceste boli nu sunt atat de raspandite, iar daca sunt diagnosticate la timp, pot fi tratate si se vindeca foarte bine. Aceste vaccinuri protejeaza 100% impotriva bolilor: procente medii privind eficienta lor sunt bune, variaza de la 70% la 97%, dar in cazul anumitor boli cum sunt otita si pneumonia, procentele scad.

Ce vaccinuri trebuie facute pentru a-i proteja pe copii impotriva meningitei?

In medicina nu exista certitudine absoluta in niciun sector. Meningita este cauzata de 3 bacterii: meningiococul, haemophilus influenzae si pneumococul. Din aceasta cauza, daca doriti o mai mare protectie, trebuie sa vaccinati copiii impotriva tuturor acestor bacterii: vaccin antimeningiococic, antipneumococic, anti-haemophilus influenzae.

Sursa foto: healthychild.com si foodmatters.tv

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare