Violența domestică în contextul pandemiei de coronavirus

Violența domestică este deja o epidemie care se ascunde în spatele ușilor închise. Precum virusul Covid-19, și abuzul domestic este un ucigaș tăcut.

O consecință neintenționată a măsurilor de izolare necesare pentru combaterea Coronavirusului îi obligă pe femeile și copiii vulnerabili să rămână blocați în casă împreună cu agresorul.

Organizațiile pentru femei din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra creșterii cazurilor de violență în familie, prin raportare la înmulțirea cererilor de servicii de asistență. Date din China indică o creștere de trei ori a cazurilor raportate în februarie, comparativ cu anul precedent.

Potrivit EuroNews, în Franța, rata violenței domestice a crescut cu peste 30% din 17 până în 28 martie, pe fondul izolării la domiciliu. Liniile telefonice specializate din UK și US raportează creșteri similare, chiar dublări.

În România, încă nu există raportări oficiale de la începutul măsurilor de izolare, dar experții din organizațiile neguvernamentale se așteaptă ca numărul cazurilor să crească și la noi.

În prima jumătate a anului 2019, conform datelor de la Inspectoratul General de Poliție al României, obținute de Centrul Filia, la nivel național cca 64 de persoane erau agresate zilnic, iar în total au fost înregistrate 11,627 victime ale violenței domestice, în perioada ianuarie – iunie 2019.

“Violența domestică s-a bazat dintotdeauna pe izolare ca parte a mecanismului de dominație pus în mișcare de agresor. Pe timpul pandemiei, când majoritatea oamenilor sunt izolați în casele lor, violența domestică nu dispare miraculos. Dimpotrivă, este probabilă o creștere a situațiilor conflictuale în familie, mai ales că tot mai mulți oameni resimt furie, panică, nesiguranța zilei de mâine. În lipsa unor deprinderi sănătoase de gestionare a furiei, riscul de comportament violent crește. Și la celălalt capăt e dublat de un context de vulnerabilitate sporită a victimelor, din cauza distanțării sociale. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de rețele de sprijin.” spune Camelia Proca, directoarea Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G, asociație activă în domeniul combaterii și prevenirii violenței împotriva femeilor.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare