Cum sa ne hranim bebelusul?

[imagebrowser id=681]

Alimentatia este unul din cele mai importante lucruri legate de cresterea copilului incepand cu primele luni de viata. Nu este cazul sa va faceti griji inutile. Problemele ce se pot ivi pe parcurs in dezvoltarea copilului sunt legate in unele cazuri de o alimentatie gresita.

Cea mai indicata pentru bebelus este o alimentatie naturala. Laptele matern ajuta digestia, protejeaza copilul impotriva infectiilor, este steril, are temperatura potrivita, contine vitamine, scade riscul diabetului.

Laptele are avantaje si pentru mama:

  • ajuta la recuperare dupa nastere,
  • elimina depozitele de grasime stranse de-a lungul sarcinii,
  • ajuta la vindecarea uterului,
  • reprezinta o buna modalitate de a lega o relatie afectiva puternica.

Laptele matern provine de la glandele producatoare de lapte, care sunt legate de mameloane prin niste canale subtiri. Este bine sa nu inlocuim masa la san printr-o alimentatie cu biberonul, deoarece suptul stimuleaza producerea laptelui.

Este recomandat ca bebelusul sa fie hranit atunci cand cere, adica la 3 ore in primele sale saptamani de viata. Nu trebuie sa ne ingrijoram daca observam ca laptele este mai apos la inceput, pentru ca acesta va deveni mai consistent cu timpul, pe masura ce se stimueaza lactatia.

In perioada alaptarii nu ar trebui sa ne preocupam daca nu avem suficient lapte. Pentru a stimula producerea laptelui, mamica trebuie sa aiba o dieta echilibrata, sa se hidrateze in mod potrivit, sa manance de cate ori simte aceasta nevoie si sa nu tina o cura de slabire.

Momentul primei alaptari este mult asteptat, pentru ca intareste relatia dintre mama si copil, dar daca bebelusul nu va suge din prima incercare, nu este cazul sa ne ingrijoram.

Pozitia in care alaptam este importanta, trebuie sa stam cat mai confortabil, rezemata in pat sau culcata pe o parte. Copilul trebuie pozitionat corect, el trebuie sa cuprinda areola mamara in gura pentru a nu rani mamelonul, starnind astfel disconfortul mamei.

Varsta copilului este cea care conteaza atunci cand ne gandim la frecventa alaptarilor. Desi la inceput vom avea grija sa hranim bebelusul de fiecare data cand acestuia ii este foame, pe masura ce creste, vom mari si intervalele intre mese. El se va obisnui cu timpul si isi va stabili un orar al meselor, insa trebuie sa avem grija ca bebelusul sa nu ramana nemancat mai mult de 5-6 ore.

Cand copilul s-a saturat de lapte, ne vom da seama cu usurinta, datorita comportamentului acestuia: poate refuza sanul sau adormi in timpul alaptarii.

Incercati sa schimbati sanul la fiecare alaptat, pentru a stimula producerea laptelui in mod egal.

Alimentat corect, vom observa ca bebelusul nostru creste in greutate, este vioi, se bucura cand il hranim, urineaza de 6-7 ori pe zi.

Curgerea sanilor in perioada alaptatului este un proces normal. Pentru a evita situatii neplacute, puteti utiliza tampoane speciale pentru sani.

Daca sanii devin durerosi, tari, mariti, aceasta se datoreaza pozitionarii defectuase a copilului la san. Puteti pune comprese calde sau face un dus cald inainte de a alapta.

Daca sanii s-au inflamat, atunci putem aplica 2 comprese reci intre alaptari. Pentru a remedia orice problema ivita la nivelul sanilor, este indicat sa mentinem pielea uscata, sa aplicam creme speciale, sa folosim dispozitive ce au rolul de a proteja mameloanele.

Daca in primele luni nu puteti alapta din diverse motive, atunci alimentatia bebelusului trebuie sa constea in lapte praf. Majoritatea unor astfel de produse au la baza laptele de vaca modificat, pentru a indeplini nevoile copilului.

Nu este bine sa administrati lapte de vaca, pentru ca acesta este prea gras si sarat pentru sistemul digestiv al bebelusului, inca nedezvoltat. De asemenea, nici laptele de capra nu este benefic.

Trebuie sa tinem cont de instructiunile indicate pe cutia de lapte praf. Acesta nu contine anticorpi, deci nu protejeaza bebelusul de infectiile aparatului digestiv, fapt pentru care vom respecta normele de igiena cu mare strictete.

In maternitate, copilul primeste un anumit tip de lapte praf, pe care nu este recomandat sa il schimbati daca bebelusul a tolerat bine acest produs. Putem apela la medicul nostru ori de cate ori avem nelamuriri in privinta alegerii unui sortiment de lapte praf. Medicul va prescrie anumite tipuri de lapte praf pe baza de soia in cazul cand bebelusul prezinta intoleranta la laptele de vaca.

Echipamentul necesar pentru o alimentatie artificiala este constituit din:

  • biberon ( prevazut cu gat larg, incasabil, cu marcaj )
  • tetina ( din silicon, antisughit )
  • peria de curatat biberoane
  • cutit cu muchie dreapta (pentru nivelarea laptelui in masura pentru dozare)
  • dispozitive de sterilizat (folosesc in special aburii sau produse chimice speciale)

Aveti grija sa spalati cu atentie biberonul dupa fiecare utilizare. Daca vom respecta cele mai stricte norme de igiena, vom preveni imbolnavirea copilului. In primul rand il vom spala cu apa rece, iar apoi cu detergent si apa calda. Verificati mereu oificiul tetinei sa nu fie infundat.

Modalitati de sterilizare:

  1. sterilizarea prin fierbere (se fierb piesele intr-un vas acoperit, pentru 25 de minute, apoi se scurg pe o carpa curata)
  2. sterilizarea cu aburi (biberoanele si tetinele se pun in aparat, se adauga apa, aparatul generand aburi)
  3. sterilizarea chimica (dizolvam tableta sterilizatoare intr-un vas, diluam lichidul, lasam produsele inauntru pentru 30 minute, iar dupa ce le scoatem, le vom clati din nou cu apa fiarta)

Pentru pregatirea laptelui praf, avem nevoie de apa fiarta si racita. Turnam in biberon cantitatea de apa necesara, iar apoi adaugam laptele praf. Acesta se dozeaza folosind masura speciala si un cutit cu muchie dreapta. In cazul in care doriti sa va hraniti copilul cu mai mult lapte, nu este bine sa pregatiti o doza mai concentrata, ci preparati mai mult lapte. Ghidati-va dupa apetitul copilului, pentru ca fiecare bebelus are nevoi speciale diferite de ale celorlalti. Verificati mereu temperatura laptelui inainte de a va alimenta sugarul, deoarece este mai periculos sa administrati un lapte prea fierbinte decat un lapte aflat la temperatura camerei.

Dupa alaptare, este indicat sa il tineti pe bebelus in brate, cu capul in sus si sa-l bateti pe spate, pentru a-l ajuta sa elimine aerul din stomac.

Sughitul nu produce un disconfort prea mare bebelusului, ci mai degraba parintilor, care se alarmeaza. Sughitul trece de obicei daca ii dam copilului cateva lingurite de apa fiarta si racita.

Diversificarea alimentatiei il va ajuta pe bebelus sa nu mai fie atat de dependent de mama. Introducerea primelor alimente constituie un moment important pentru parinti, care se documenteaza si cer sfaturi. Este bine sa nu incepem diversificarea inaintea varstei de 6 luni. Astfel sistemul digestiv al bebelusului va putea procesa si alte alimente decat laptele matern. Nu este recomandat sa amanam prea mult inceperea diversificarii, daca bebelusul a trecut de varsta de 6 luni.

Este bine sa avem pregatit un set de vase si tacamuri din plastic pentru a incepe acest proces, si sa nu uitam ca toate ustensilele trebuiesc sterilizate dupa spalare.

Alimentele pe care le folosim pentru diversificare sunt:

  • legume: morcovi, cartofi, sub forma de supa
  • fainoasele in formula de lapte (orez fara gluten)
  • fructe: mere, caise, piersici

Alimentele la care bebelusul ar putea dezvolta reactii alergice sunt:

  • albusul de ou,
  • capsunile,
  • zmeura,
  • fragii,
  • bananele,
  • kiwi.

Este de preferat sa introducem aceste fructe in alimentatia copilului in jurul varstei de un an.

Atentie! 

Nu vom adauga in alimentatia copilului sare sau zahar.

Nu dati copilului dumneavoastra nuci, alune, seminte, daca nu sunt bine maruntite sau sub forma de crema.

Sursa foto: www.destinationsante.com; www.closermag.fr

Redactia Bebelu
Redactia Bebelu
Bebelu.ro s-a născut din plăcerea autorilor ei de a scrie, din plăcerea graficienilor ei de a desena şi de a realiza cel mai complex proiect în segmentul de creştere şi îngrijire a copilului. Bebelu este o plaformă online pentru părinţi şi copii şi pentru cei care ar dori să redevină copii. Ne propunem să încântăm vizitatorii, să-i fascinăm, să-i surprindem şi să-i reţinem în mrejele paginilor noastre.​ Publicația Bebelu a apărut în anul 2014, pentru a oferi unor oameni capabili dintr-o ţară frumoasă posibilitatea de a-şi demonstra talentele, a-şi oferi serviciile, echipa colaborând în acelaşi timp cu 16 specialişti în domeniile de maxim interes, astfel că aici veţi identifica o serie întreagă de recomandări şi informaţii foarte bine structurate, aşa încât să obtineţi ceea ce vă doriţi – o informaţie corectă, clară şi sigură. În cele 84 de secțuni vă stârnim, lună de lună, curiozitatea, fie că sunteţi animaţi de dorinţa de a avea un copil, fie deja aţi împărtăşit bucuria primelor clipe, obişnuindu-vă cu interviuri, articole şi recomandări avizate. Cititorii Bebelu.ro vor afla sfaturi, practici eficiente, vor deveni parte a unor experienţe de viaţă trăite de mămici, vor fi puşi la curent cu cele mai noi măsuri legislative care să le asigure siguranţa şi stabilitatea familiei. Cititorii se vor bucura să afle despre povestea frumoasă de viață a unei mămici celebre – Elena Băsescu, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Bebelu,vor fi puşi în temă cu ultimele tendinţe în materie de frumuseţe, diete şi modă parcurgând atent şi rubricile permanente începând cu: Rubrici: PĂRINŢI CELEBRI – Cele mai cunoscute personalităţi mondene vor fi alături de tine pentru a te îndruma, oferindu-ţi un sfat din experienţa lor de părinte. SARCINA ŞI NAŞTEREA – este un capitol destinat celor 9 luni de viaţă intrauterină. Vor fi prezentate informaţii referitoare la simptomatologia primelor zile de sarcină, evoluţia fătului pe parcursul celor nouă luni, analize necesare, alimentaţie, sănătate, pregătire pentru naştere. Tot aici puteti găsi informaţii preţioase dedicate naşterii şi recuperării postpartum. BEBELUŞUL ÎN PRIMUL ANIŞOR – este un capitol destinat îngrijirii sugarului. Alăptarea, scorul Apgar, îngrijirea bontului ombilical, prima băiţă, diversificarea sunt doar câteva dintre cele mai captivante subcategorii. COPILUL 1-6 ANI – este un capitol dedicat creşterii şi îngrijirii copilului din primul an şi până la vârsta şcolară. Mămicile vor reuşi să afle cum anume să se descurce cu propriul copil, cum să îl îngrijească în aşa fel încât să crească perfect sănătos. EDUCAŢIE – este un capitol captivant în care poţi afla cum să îţi educi copilul în aşa fel încât să poţi obţine performanţe şcolare sigure. FAMILIA – este un capitol destinat vieţii de familie ce conţine o serie întreagă de sfaturi eficiente. COPII TALENTAŢI – este un capitol fascinant dedicat copiilor valoroși ai țării. ÎNVAŢĂ SĂ PREVII! –sunt prezentate soluţii de prevenire a anumitor probleme de sănătate ce pot afecta atât viaţa copiilor, cât şi pe cea a părinţilor.

Related Posts

Comentarii

Articole recente

Categorii Populare