3,9 milioane de oameni urmeaza sa beneficieze de programul pentru un stil de viata sanatos pana in 2016

EPODE International Network, cea mai extinsa retea de prevenire a obezitatii la nivel mondial, a anuntat astazi lansarea unui proiect inovator cu scopul de a spori eforturile pentru prevenirea obezitatii in randul copiilor din Europa. Proiectul OPEN va sustine 11 initiative comunitare care vor beneficia de sprijin specific in vederea extinderii activitatilor pentru reducerea ratei obezitatii infantile pana in 2016. Acest proiect isi propune sa ajute aproximativ patru milioane de oameni din comunitati din intreaga Europa, inclusiv 975.000 de copii si adolescenti, pentru a alege si a mentine un stil de viata activ si sanatos. In acest moment, in Europa, unul din trei copii de 11 ani este supraponderal sau obez*.

Pe parcursul urmatorilor trei ani, proiectul OPEN va sustine programe si initiative derulate in Belgia, Cipru, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Suedia, Franta, Grecia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Spania. Multe dintre aceste programe au fost structurate in baza modelului EPODE care are ca obiectiv prevenirea obezitatii in randul copiilor prin implementarea de programe la nivel local care stabilesc norme si conditii care ii ajuta pe copii sa beneficieze de o alimentatie sanatoasa, timp de joaca activa si recreere.

Jean-Michel Borys, Director si Secretar General EPODE International Network (EIN), a declarat: „In cadrul EPODE International Network consideram ca cea mai promitatoare metoda de combatere a obezitatii la varsta copilariei este utilizarea unei abordari la nivelul comunitatii, mobilizarea tuturor factorilor de interes, atat din sfera publica, cat si din cea privata, de la reprezentanti politici, la forte de pe teren. Din acest motiv, in ultimii 20 de ani, ne-am concentrat eforturile asupra modului in care putem aduce laolalta toate sectoarele in vederea crearii si livrarii de programe locale care sa faca o diferenta reala in beneficiul familiilor incluse in program. Ne bucuram ca putem sprijini proiectul OPEN si ca putem ajuta sute de mii de copii sa obtina un stil de viata sanatos si activ pana in 2016.”

Programul din Romania integrat si sprijinit de OPEN este Miscarea Nationala „si eu traiesc sanatos!” – SETS, initiata de Fundatia PRAIS in martie 2011. Pana in acest moment, au fost angrenati in proiect peste 94.500 de elevi din ciclul primar din 252 de scoli din Bucuresti, Roman si Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice si peste 200.000 de parinti, 2 milioane – public larg. Portalul miscarii, www.sets.ro, si pagina de Facebook SETS – facebook.com/miscareaSETS au devenit o sursa publica de informatii utile familiei si de angajare a copiilor in competitia anuala „Cluburile SETS de Miscare si Distractie”, la care s-au inscris pana acum 11.510 elevi care au creat 280 de cluburi SETS si au derulat 4.770 de activitati. Peste 200 de studenti voluntari din cadrul UNEFS din Bucuresti si FEFS Cluj au animat, in cadrul celor 180 de lectii deschise extracurriculare, 11.200 de elevi.

„Participarea miscarii nationale SETS din Romania in cadrul proiectului international OPEN este o noua recunoastere a eforturilor aliantei noastre, a impactului metodologiilor pe care de 4 ani le implementam la nivel comunitar si scolar. Suntem un model de bune practici in reteaua EIN din care fac parte 25 de tari si o referinta de fiecare data cand se fac studii de caz. Aceasta reusita apartine in mod egal echipei noastre si partenerilor institutionali, celor privati, organizatiilor sportive si medicale, membrilor Consiliului stiintific SETS, carora le dedicam acest succes”, a declarat Silvia Bucur, Presedinta Fundatiei PRAIS, initiatoarea SETS.

Partenerii miscarii SETS sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele scolare din Bucuresti, Cluj-Napoca si Neamt, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Cluj, Federatia Romana de Atletism, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie, Federatia Romalimenta prin sprijinul a 5 companii membre – parteneri privati.
Proiectul OPEN este co-finantat de EPODE International Network printr-un grant oferit de Fundatia Coca-Cola. De asemenea, Fundatia Coca-Cola sprijina si implementarea metodologiei EPODE in Europa printr-o serie de fonduri suplimentare.
Pentru mai multe informatii si detalii referitoare la:
programele EPODE International Network, va rugam sa contactati:
Hannah Finch – hfinch@epode-international-network.com
Miscarea nationala si eu traiesc sanatos! – SETS
Silvia Bucur – silviabucur@prais.ro
*http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/data-and-statistics

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare