Dorința de a avea un copil poate deveni realitate la o femeie, prin fertilizarea în vitro (FIV) și stimularea ovariană. Tratamentul infertilității prin FIV este tot mai mult utilizat în fiecare an, în lume, mai ales ca urmare a amânării sarcinii la femei. În plus, terapiile pentru fertilitate au avansat foarte mult de la an la an, iar unele descoperiri în medicina reproductivă au un rol important în alegerea tratamentelor.
Soluții pentru îndeplinirea visului de a deveni părinte
Cea mai avansată metodă de tratare a infertilității în ziua de azi este procedura de fertilizare in vitro (FIV), care se aplică la clinici moderne atunci când alte terapii și proceduri care vizează obținerea unei sarcini au eșuat. FIV este un proces complex și implică extragerea ovulelor din ovare, combinarea lor cu spermatozoizii în afara corpului femeii, într-un mediu de cultură special, într-un laborator pentru fertilizare.
În ultimii 10 ani s-au înregistrat progrese în fertilizarea in vitro (FIV), utilizarea acestei tehnici fiind în creștere datorită problemelor de infertilitate ale cuplurilor. Capacitatea de a concepe a unei femei scade odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce duce la o scădere a calității și cantității ovocitelor. În general, fecunditatea scade treptat la femei după vârsta de 32 de ani și apoi, după vârsta de 38 de ani, scade mai rapid.
Conform unui studiu din 2022 realizat de cercetători, noile tehnici de stimulare ar putea crește numărul de ovocite complet dezvoltate, derivate în ciclul de fertilizare in vitro (FIV). În prezent este utilizat screening-ul genetic preimplantațional în timpul fertilizării in vitro (FIV). Scopul acestei tehnici noi este de a examina embrionii, de a crește șansele de succes în implantare și de a reduce risul de avort spontan.
Prin aplicarea tehnicilor moderne de stimulare în clinicile de specialitate se obține un randament mai mare de ovocite mature în timpul unui ciclu de fertilizare in vitro (FIV). Cercetătorii au analizat astfel de tehnici noi și au observat receptivitatea endometrială. De exemplu, s-a constat faptul că suplimentele de coenzima Q10 ajută în prevenirea pierderii rezervei ovariene, îmbunătățește funcția mitocondrială și astfel ajută în creșterea fertilității. Despre coenzima Q10 se spune că are proprietăți antioxidante, însă concentrația ei începe să scadă la oameni începând cu vârsta de 30 de ani.
Suplimentele de coenzima Q10 sunt recomandate de medici femeilor, ele se pot lua sub formă de pastile, prin tratament oral, pentru a îmbunătăți calitatea ovocitelor. Tratamentul se poate face și in vitro, CoQ10 fiind administrată ovocitelor în mediu de cultură, în laborator.
În clinicile de fertilitate și ginecologie se efectuează programe de FIV și crioconservare a ovocitelor. Există și protocoale de stimulare a ovulației, scheme speciale prin care se fac injecții cu hormoni. De exemplu, injecțiile cu hormon FSH vor ajuta în stimularea foliculilor primari, care se transformă din foliculi primordiali în foliculi antrali, gata de fertilizare. Hormonul de stimulare foliculară (FSH) ajută în reglarea ciclului menstrual, la stimularea dezvoltării ovulelor în ovare, este important în reproducere. FSH ajută și la bărbați, în producerea spermei.
Anumite medicamente (Clomid, Letrozol) pot stimula glanda pituitară să producă FSH. Injecțiile cu HCG sub forma unor medicamente pot declanșa ovulația.
Programul FIV durează câteva săptămâni, iar succesul procedurii depinde de transferul embrionului și implantarea lui în uter. Dacă se întâmplă asta, apare sarcina, dacă nu se implantează, atunci programul de FIV trebuie repetat. Prin urmare, contează ca embrionul să fie de calitate bună. El trebuie să fie în a cincea sau a șasea zi de dezvoltare, deci într-un stadiu de blastocist. Un embrion poate fi considerat bun după ce se face un screening genetic preimplantațional și astfel se stabilește cariotipul normal.
În plus, contează și maturitatea endometrului, care va fi normală la sfârșitul etapei proliferative a ciclului menstrual. Grosimea optimă a endometrului este considerată de 8-12 mm. Structura sa optimă este cea tri-stratificată și proliferativă, cu limite clare și contur adecvat. În clinici se face histeroscopie pentru vizualizarea și analiza endometrului.
Pentru succesul procedurii FIV contează și momentul în care se realizează transferul de embrioni, medicii țin cont de aportul de medicamente hormonale la pacientă și de ovulație. De asemenea, implantarea embrionului poate fi afectată și de alți factori, de probleme de sănătate, tulburări hormonale, infecții, tulburări anatomice, care pot avea un impact asupra succesului FIV.