Dacă îți dorești să devii mamă – acum, în viitorul apropiat sau îndepărtat – este important să știi câteva aspecte despre fertilitate și despre cum poate varia aceasta. Unii dintre factorii ce determină fertilitatea feminină nu pot fi influențați, dar în ceea ce îi privește pe alții, de exemplu stilul de viață, ai și tu un cuvânt important de spus. În continuare poți descoperi care sunt principalii factori cu impact asupra fertilității.
Vârsta
Vârsta este cel mai important factor care influențează abilitatea unei femei de a concepe un bebeluș sănătos. Conform studiilor medicale, fertilitatea femeilor începe să scadă după vârsta de 30 ani și se reduce abrupt după vârsta de 35 ani.
Aceste schimbări se datorează în principal modificărilor hormonale, mai frecvent un nivel scăzut de estradiol, dar merită menționată și calitatea ovocitelor, care scade cu trecerea timpului. În plus, riscul de apariție a complicațiilor în sarcină crește odată cu vârsta viitoarei mame.
În cifre, o femeie de 25 ani are 25 – 30% șanse să rămână însărcinată din prima lună de încercări. În schimb, o femeie de 40 ani are o șansă de doar 5% de a rămâne însărcinată în prima lună.
Greutatea corporală
Obezitatea este un factor de risc pentru o mulțime de boli cronice, printre care diabetul și bolile cardiovasculare. Din păcate, ea are o influență negativă și asupra fertilității, la ambele sexe, dar manifestată mai puternic și mai evident la femei.
La femeile obeze, frecvența de apariție a sindromului ovarelor polichistice este mai mare decât la cele normoponderale. Pe de altă parte, scăderea cu doar 5% în greutate îmbunătățește semnificativ șansele de concepție.
Situația nu este mai bună nici în cazul femeilor cu indice de masă corporală sub intervalul considerat normal pentru vârstă și înălțime. Greutatea scăzută determină disfuncții ovariene și, consecutiv, infertilitate.
Unele boli cu transmitere sexuală
Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală determină inflamație la nivelul organelor de reproducție, inflamație care modifică pH-ul local și schimb consistența mucusului cervical, consecința fiind un mediu nefavorabil pentru spermatozoizi.
Din păcate, inflamațiile netratate la timp au și alte consecințe nefaste, cum este apariția aderențelor ce pot determina lipsa de permeabilitate a trompelor uterine. În acest caz, se poate ajunge la probleme serioase de fertilitate și la necesitatea efectuării unor intervenții de reproducere asistată pentru obținerea unei sarcini.
Unele dezechilibre hormonale
Echilibrul hormonal joacă un rol esențial în ovulație, fecundare și implantarea sarcinii, prin urmare orice dereglări la acest nivel se pot asocia cu probleme importante de fertilitate. Cele mai frecvente probleme au legătură cu ovulația și includ diagnostice ca:
- Sindromul ovarelor polichistice;
- Hiperprolactinemia;
- Hiper- și hipotiroidismul;
- Insuficiența ovariană primară.
Unele probleme anatomice
Există unele anomalii la nivel cervical sau uterin care pot îngreuna sau face imposibilă obținerea unei sarcini pe cale naturală. De pildă, existența polipilor sau a fibroamelor uterine pot interfera cu procesul de implantare a ovocitului fertilizat, determinând avorturi menstruale confundate cu menstruația normală.
Endometrioza
Endometrioza este o afecțiune relativ frecventă care constă în apariția de țesut endometrial (țesutul care căptușește interiorul uterului) în alte zone, în care nu ar avea ce căuta, în mod normal. Endometrioza poate afecta trompele uterine, împiedicând spermatozoizii să ajungă la ovocit sau blocând tranzitul ovocitului fecundat către uter, pentru implantare.
Alte afecțiuni
Există afecțiuni care nu sunt legate în mod direct de aparatul reproducător, dar care, mai ales atunci când nu sunt gestionate corect și ținute sub control, pot determina scăderea fertilității. Printre cele mai frecvente sunt:
- Afecțiunile asociate cu absența menstruației;
- Diabetul care nu este ținut sub control;
- Boala celiacă;
- Unele boli autoimune, de tipul lupusului eritematos.
Fertilitatea feminină este rezultatul unui echilibru delicat între anatomia aparatului reproducător, starea de sănătate a acestuia și influența hormonală. Iar recomandarea medicilor devine, din ce în ce mai frecvent, ca viitoarele mame să încerce să procreeze, pe cât posibil, înainte de vârsta de 30 – 35 ani, atunci când șansele sunt mari în favoarea unei sarcini sănătoase.