90% dintre accidentele casnice in care sunt implicati copii pot fi evitate

90% dintre accidentele casnice in care sunt implicati copii pot fi evitate

0

Fiecare casa are multe puncte vizibile, dar si unele mai putin vizibile care constituie surse de pericol pentru copilul care este intodeauna curios. Responsabilitatea protectiei si sigurantei copilului este sarcina ambilor parinti. Lipsa atentiei cuvenite si a prudentei, ignoranta sau neglijenta parintilor sunt cauzele principale de accidente la sugari si la copii mici.

Conform datelor statistice, in tarile Uniunii Europene 20.000.000 de copii sunt victime ale accidentelor casnice in fiecare an. 90% dintre acestea ar fi putut fi evitate daca se luau masurile preventive necesare. Un sfert din aceste accidente implica copii sub 4 ani.

In special sugarii sunt in pericol, mai ales de a se lovi prin cadere (40% din accidente) si de a se sufoca din cauza inghitirii unui corp strain sau din cauza pernei.

Conform cercetarilor, copiii vioi si activi sunt mai predispusi la accidente decat cei mai linistiti. De asemenea, riscul de accidentare este mai mare la baieti decat la fete.

Factorii care reduc pericolul de accidentare sunt educarea corecta a copilului, care necesita informare, timp, rabdare si relatii familiale normale. Accidentele nu inseamna intotdeuna momente nefaste, nu e vorba de “ceasul rau”, nu sunt neaparat grave. Adeseori este rezultatul unei omisiuni sau al unui moment de neatentie din partea parintilor, care trebuie sa fie de veghe tot timpul.

Accidentele pot fi prevenite. Acesta este cel mai bun mod de evitare a acestora. Deci, fiti prudenti, fiti responsabili si consecventi fata de copilul vostru, asigurati-i dreptul de a se juca intr-un mediu sigur si protejat.