Activi sau inactivi?

[imagebrowser id=717]Fiecare copil este unic. Nicaieri in lume nu vom gasi doi copii la fel, nici macar in cazul gemenilor. Cel mai greu este sa intelegem trasaturile copilului de caracter si sa-l acceptam asa cum este. Datoria noastra de parinti este sa fim rabdatori, intelepti, blanzi, pentru a-i modela, cizela comportamentul cu deprinderi ce il vor ajuta sa-si dovedeasca adevaratul potential.

Caracteristicile nedorite ale copiilor atrag un efect negativ, pentru ca ne determina sa ii respingem. Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca toti copiii au perioade cand isi vor pune in evidenta aspectele negative ale comportamentului lor. Nu trebuie sa-i judecam, sa ii jignim sau sa ii alungam! Toate acestea ne transmit faptul ca nu sunt suficient de maturi inca pentru a analiza propriile fapte. Noi trebuie sa ajungem sa cunoastem si sa intelegem motivul care sta la baza unei asemenea atitudini, pentru a putea actiona. Doar daca ne vom intelege copilul , vom fi capabili sa il tratam cu iubire, ajutandu-l astfel sa indeparteze acea latura negativa a personalitatii.

Vom observa in continuare cateva caracteristici specifice ale copiilor, prin care vom dovedi cat de diferit este fiecare copil in parte:

  • nivelul de activitate – unii copii stau linistiti pe parcursul intregii zile, iar altii nu stau locului o clipa;
  • regularitatea functiilor corpului – unii copii mananca mai des, altii au nevoie de odihna mai multa;
  •  bordare sau retragere – unii copii sunt foarte hotarati si se arunca din prima in a intampina o anumita situatie ivita, altii, din contra, sunt mai retrasi;
  • adaptabilitate fata de schimbarile ce intervin – sunt copii care se adapteaza foarte usor situatilor din jur, iar altii nu suporta nicio schimbare;
  • nivelul de sensibilitate cu privire la perioada de odihna – sunt copii care pot dormi indiferent ce se intampla in jur, iar altii nu suporta nici cel mai mic zgomot si se trezesc;
  • dispozitie pozitiva sau negativa – unii copii sunt foarte bine dispusi, altii sunt morocanosi si parca nimic nu poate fi pe placul lor;
  • concentrarea atentiei – unii copii sunt distrasi de orice zgomot sau schimbare, pe cand altii sunt foarte preocupati si neatenti la ce se petrece in jur;
  • perseverenta si durata de concentrare a atentiei – unii copii pot sta atenti si linistiti pe un scaun ore indelungate, in timp ce altii se misca tot timpul si nu suporta sa stea potoliti pentru o vreme mai lunga.

Unii copii sunt mult mai activi decat altii. Ei au nevoie sa se miste in voie, sa sara, sa alerge, sa se catare, sa topaie. Toti acesti copii sunt caracterizati ca fiind neastamparati, neascultatori. Este imposibil pentru ei sa stea linistiti pentru mai mult timp fara sa se simta frustrati. Ceea ce uita parintii este faptul ca prin miscare, copilul isi intareste muschii, isi construieste un corp armonios. Nu uitati cat de importanta este miscarea pentru copii si libertatea de a face ceea ce simt!

Copiii nu invata doar atunci cand stau in fata televizorului urmarind o emisiune, sau la scoala, ci invata prin miscarea propriului corp, pentru ca astfel descopera lumea inconjuratoare, dar invata sa si asimileze aceste informatii in cunostinte folositoare.

Majoritatea parintilor si profesorilor afirma ca este mult mai usor sa lucrezi cu un copil linistit si inactiv. Parintii incearca sa limiteze activitatea copilului, asezandu-l la televizor sau trimitandu-l la joaca, deoarece este foarte obositor sa-si petreaca timpul cu un copil extrem de activ si energic.

Pentru a incuraja un copil inactiv sa fie mai activ, tineti cont de urmatoarele sfaturi:

  • alternati programele active cu cele inactive;
  • baietii au nevoie de mai multa miscare decat fetele, deoarece ei se maturizeaza mai greu!;
  • incurajati jocurile active: cronometrati-va copilul la alergari, incurajati-l sa sara coarda;
  • oferiti informatii copiilor privind modul in care activitatea fizica ii ajuta sa creasca si sa se dezvolte;
  • incarajati alergarea; faceti sport in acelasi timp cu copilul dumneavoastra, alegand niste miscari usoare; veti vedea cat de amuzant va fi totul si cat de mult ii va placea copilului sa va imite!

Sursa foto: www.planetesante.ch si www.guidespecially.fr

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare