Adevaruri si mituri despre colici

Adevaruri si mituri despre colici

Despre colici s-au scris multe si se vor mai scrie, pentru ca reprezinta primul hop pe care il depasesc parintii in noua lor viata alaturi de primul copil. Dr. Ana Cristina Stefanescu, medic pediatru, www.doctoritadecopii.ro, ne dezvaluie o serie de mituri si adevaruri despre colici.

Adevaruri:

  1. Copilul nu sufera de durere – Desi e primul “adevar” de pe lista, multi parinti vor sari sa ma contrazica. Si nici eu nu sunt convinsa ca unii bebelusi care in mod evident sufera de ceva sunt intr-adevar fara durere. Acest fapt a fost afirmat de mai multe studii efectuate pe bebelusi cu colici si fara, in care s-a dovedit ca cei cu colici nu aveau niveluri de cortizol (hormon de stres) mai mari decat ceilalti.

Aceasta este posibil adevarat pentru bebelusii care plang cu regularitate datorita suprastimularii (pentru care veti gasi cateva sfaturi mai jos).

  1. Plansul de colici e ceva normal, nu patologic.
  2. Unele modificari in dieta mamei pot ajuta, dar fara a recomanda mamicilor sa manance doar carne de pui fiarta si cartofi. O dieta cat mai variata este esentiala pentru amandoi.
  3. Va trece cu siguranta (de obicei pana spre 6 luni)!

De multe ori ma vad nevoita sa spun parintilor (care au incercat toate metodele de linistire a colicilor fara succes) ca singurul remediu dovedit a functiona la toti bebelusii este timpul care trece.

 Mituri:

  1. Bebelusii plang ca sa isi manipuleze parintii.

FALS – Nu au aceasta capacitate la varsta lor, nu fac decat sa reactioneze la ceva care ii deranjeaza.

  1. Tinutul in brate va “alinta” copilul – se “invata” in brate“.

FALS – La acest moment, intimitatea si dragostea mamei este la fel de necesara ca aerul si laptele; a i le oferi la nevoie poate fi chiar factorul care o sa il faca mai independent mai tarziu.

  1. Cerealele (de orez de obicei) ajuta.

FALS – La varste asa mici bebelusii trebuie sa consume doar lapte (matern de preferinta, sau formula). Diversificarea accelerata poate chiar sa dauneze colicilor, crescand distensia abdominala.

  1. Se pot folosi medicamente sedative (de obicei, antihistaminice).

FALS – Nu s-a dovedit ca aceste medicamente sunt utile in linistirea colicilor si oricum sunt o modalitate artificiala, agresiva si potential periculoasa de a interveni.

  1. Primul copil/ fetitele/ baieteii/ copiii alaptati/ copiii hraniti artificial – au colici mai des.

FALS – Nu exista nici o categorie speciala care este mai predispusa la colici.

Prematurii pot incepe colicile mai repede si le pot avea mai intense, dar asta se intampla datorita faptului ca sistemul lor nervos este imatur si au mai mare dificultate in a gestiona toti stimulii din mediu.

  1. Exista un remediu general valabil pentru orice bebe cu colici.

ADEVARAT- Timpul!

dar, FALS – Nu exista nici un remediu care sa ajute ORICARUI BEBE cu colici.

Citeste mai mult pe doctoritadecopii.ro