Agresivitatea in scoli

Agresivitatea in scoli

0

agresivitate-scoala-1

Picture 1 of 3

Una dintre cele mai mari probleme ale sistemului educativ este agresivitatea in scoli. Nu putine sunt cazurile in care elevii sunt agresati de catre colegii de clasa sau de catre alte persoane care patrund in interiorul institutiei din dorinta de a face rau, in lipsa unui sistem de securitate sigur.

Ei bine, agresivitatea in scoli este un fenomen generat, de cele mai multe ori, de dorinta de dominare a celor mai mari. Cu alte cuvinte, elevii se vor manifesta agresiv pentru a se impune in fata grupului de colegi. Chiar daca atunci cand facem referire la agresivitate ne gandim in mod deosebit la cea fizica, in realitate exista mai multe forme de dominare – fizica, verbala sau morala.

Mesajele transmise prin intermediul canalelor mediatice incearca sa traga un serios semnal de alarma. Nu putine sunt cazurile in care ajungem sa ne intrebam de ce anume copiii se manifesta prin violenta. Potrivit psihologilor, violenta este un comportament insusit de cele mai multe ori din filmele transmise pe micile ecrane sau chiar din morala desenelor animate. Asadar, fie prin intermediul televizorului, fie in fata calculatorului elevii invata sa fie agresivi, insusindu-si in acest mod un comportament nedemn.

Ori de cate ori copilul vine acasa agresat este indicat ca parintii sa se intereseze de situatia creata si sa discute atat cu cadrul didactic indrumator al clasei, precum si cu parintii celor agresati. Este necesara o astfel de atitudine mai ales pentru ca, uneori, copiii timizi, vor refuza sa mearga la cursuri de teama ca o situatie similara sa nu se mai creeze. In cazuri mai grave se recomanda discutia cu psihologul scolii si chiar urmarea unei terapii de acest gen.

Pentru ca astfel de situatii sa fie evitate parintii trebuie sa fie atenti cu actiunile in care sunt implicati copiii, dar si cu activitatile cotidiene pe care acestia le desfasoara. De asemenea, in momentul inscrierii copilului la scoala este indicat ca parintii sa se intereseze asupra gradului de securitate oferit de scoala, dar si asupra istoricului unor incidente similare.