Bebelusul fumeaza si bea odata cu tine

Bebelusul fumeaza si bea odata cu tine

0

Din momentul in care afli ca esti insarcinata, toata viata ti se schimba. Dintr-o data devii mult mai responsabila, mai atenta cu ce mananci si bei, caci acum nu mai este vorba doar despre tine si corpul tau. Un mic omulet se dezvolta in tine.

Femeile care obisnuiau ca inainte de a ramane insarcinate, sa fumeze si sa consume bauturi alcoolice ar trebui sa-si tempereze aceste obiceiuri pentru a nu afecta dezvoltarea normala a fatului.

Chiar daca iti este greu, din moment ce stii ca esti gravida, renunta la fumat. Caci la fiecare fum, bebelusul sufera de lipsa de hrana si de oxigen. Nicotina din fumul de tigara duce la stramtarea vaselor de sange astfel incat uterul si placenta nu vor fi irigate sangvin in mod corespunzator.

Copiii fumatoarelor (ai acelora care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi in timpul sarcinii) se nasc adesea inainte de termen, de multe ori au o greutate prea mica, sunt agitati si nelinistiti.

Alcoolul ar trebui sa fie si el tabu pe o perioada mai indelungata, dar in orice caz sa fie redus la cate un paharel, ocazional. Caci si copilul isi primeste portia usor filtrata de placenta, peste aproximativ o jumatate de ora dupa consumare.

Abuzul de alcool duce la malformatia organelor interne si afecteaza evolutia creierului. Alcoolul tare este total contraindicate, iar in perioada primelor 3 luni de sarcina evitati si consumul de bere sau vin.