Bolile copilariei – simptome, riscuri, preventie, tratament

Bolile copilariei – simptome, riscuri, preventie, tratament

0

Bolile copilariei reunesc mai multe patologii contractate de obicei de-a lungul copilariei. Multe dintre aceste boli sunt foarte contagioase, dar nu reprezinta o amenintare majora pentru sanatatea copilului pe termen lung. In schimb, pot avea urmari foarte grave daca sunt facute la varsta adulta.

Principalele boli ale copilariei includ:

 • Varicela – in general este depasita cu bine de majoritatea copiilor, cu exceptia unor situatii particulare, cum ar fi varicela congenitala.
 • Rujeola – prezinta riscuri de complicatii mai ales in cazul copiilor sub 1 an.
 • Rubeola – o infectie benigna in randul copiilor, in afara de infectia in utero, care se asociaza cu malformatii ale fatului.
 • Oreionul – inflamatia glandelor parotide din spatele urechilor.
 • Scarlatina – o boala eruptiva care afecteaza in general copiii intre 5 si 10 ani.
 • Tusea convulsiva – boala grava pentru majoritatea copiilor nevaccinati.

Toate aceste boli se transmit pe cale aerogena, prin picaturi de secretii de la persoana bolnava, dar si prin contact direct cu obiecte contaminate. Picaturile din nas si gura raspandesc virusurile si bacteriile prin stranut, tuse si vorbire.

Simptome

Fiind boli eruptive febrile, principalele manifestari ale bolilor copilariei sunt debutul cu febra, urmat de eruptii cutanate caracteristice.

In varicela (varsatul de vant), eruptia apare sub forma unor basicute mici, pline cu lichid. Sunt prezente pe tot corpul, inclusiv pe zonele acoperite cu par si pe mucoase. Veziculele incep sa se usuce dupa o saptamana, iar crustele se desprind treptat in circa 7-10 zile.

In rujeola (pojarul), eruptia apare mai intai in gura si pe faringe, dupa care eruptia cutanata se extinde treptat de la nivelul fetei si gatului pe torace, abdomen si membre. Petele se descuameaza in circa o saptamana.

In rubeola (pojarelul), eruptia nu este foarte pronuntata, se caracterizeaza prin pete rozalii pe fata, urechi, trunchi si membre, pete care dispar dupa 3 zile.

Oreionul, scarlatina si tusea convulsiva (tusea magareasca) se manifesta predominant prin febra si simptome la nivelul cailor respiratorii: inflamatii la nivelul gatului, umflarea ganglionilor, dureri in gat, tuse, raguseala.

Tratament

Scarlatina si tusea convulsiva sunt cauzate de bacterii (streptococul betahemolitic de grup A, respectiv Bordetella pertussis), motiv pentru care medicii recomanda tratamentul cu antibiotice in cazul acestor boli. De obicei, copiii de varsta mica raman in spital pentru tratament intravenos cu antibiotice si monitorizarea evolutiei bolii.

Varicela, rujeola, rubeola si oreionul sunt cauzate de virusuri si nu necesita tratament cu antibiotice. Se pot administra tratamente simptomatice: antitermice/antiinflamatoare pentru reducerea febrei, multivitamine pentru sustinerea sistemului imunitar, siropuri pentru calmarea tusei si durerii in gat, ceaiuri din plante. In uz extern se poate aplica mixtura mentolata pentru combaterea mancarimilor (mai ales in varicela). Odihna si regimul alimentar usor sunt foarte importante atat in perioada febrila, cat si in convalescenta.

Retineti! Pentru oricare dintre bolile mentionate mai sus este bine sa mergeti cu copilul la medic pentru diagnostic si tratament.

Prevenire

Majoritatea bolilor copilariei pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor specifice, care stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi impotriva virusurilor si bacteriilor.

In Romania, schema de vaccinare obligatorie cuprinde urmatoarele vaccinuri:

 • BCG – profilaxia primara a tuberculozei
 • DTP – vaccin impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive
 • VPOT – vaccin impotriva poliomielitei
 • HepB – vaccin impotriva hepatitei B
 • ROR – vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei

Varicela poate fi prevenita si ea prin vaccin, care este insa optional.

Impotriva scarlatinei nu exista vaccin.

Pentru prevenirea si controlul acestor boli sunt importante de asemenea masurile de igiena si masurile de izolare a pacientului la spital sau la domiciliu, in perioada de contagiozitate. Se recomanda:

 • evitarea contactului cu persoanele bolnave;
 • evitarea folosirii in comun a unor obiecte personale, prosoape, batiste, pahare, farfurii, tacamuri;
 • folosirea batistelor de unica folosinta la tusit si stranut;
 • igienizarea si aerisirea frecventa a locuintei, indiferent de anotimp;
 • evitarea colectivitatilor si aglomeratiilor mai ales in perioade cu risc de epidemie.

Retineti! Multe boli ale copilariei, odata facute la timpul lor, determina imunitate pe viata.

Mai multe informatii despre bolile copilariei poti descoperi pe site-urile MamiSiCopilul.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.