Care este cel mai bun moment pentru a ramane insarcinata

Unele dintre noi prefera sa renunte o perioada la job si sa ramana insarcinate.

Altele prefera sa mai amane momentul in care vor concepe un copil tocmai pentru a-si construi o cariera si pentru a se bucura mai apoi de stabilitate financiara, altele isi fac probleme referitoare la felul in care li se va schimba silueta in timpul sarcinii si dupa.

Mai sunt femei care prefera sa se dedice relatiei cu iubitul/ sotul, crezand ca un al treilea membru al familiei ar interveni cumva intre parteneri sau poate nu considera ca au gasit barbatul potrivit pentru a fi tata.

Dam la o parte toate aceste motive si ne ocupam doar de motivele ce tin strict de biologic, adica vrem sa vedem la ce varsta corpul este cel mai bine pregatit pentru conceptie.

Intre 20 si 24 de ani este cea mai fertila perioada din viata unei femei, atunci ea are cam 20% sanse sa ramana insarcinata in fiecare luna, iar riscul de a suferi de hipertensiune in timpul sarcinii este destul de scazut, potrivit parenting.com. Riscul de a pierde sarcina, intre 20 si 24 de ani, este de 9,5%.

Pentru ca ovulele sunt inca “tinere”, exista mai putine sanse ca bebelusul sa fie afectat de sindromul Down (1 copil este afectat la 1.667 de nasteri, in randul femeilor de 20 de ani) sau de alte anomalii cromozomiale (1 bebelus la 526 de nasteri).

Unele studii spun ca daca vei concepe copii pe la 20 de ani, atunci scade riscul de suferi, de-a lungul vietii, de cancer ovarian sau mamar. Medicii sunt de parere ca schimbarile hormonale din timpul ovulatiei (cu valori ridicate de estrogen si progesteron), care stimuleaza ovarele ori sanii in fiecare luna, cresc riscul acestor forme de cancer; cu cat ramai mai des insarcinata, ovulezi mai putin.

Intre 25 si 29 de ani, riscul de avort este de 10%. La 25 de ani sansele de a avea un copil cu sindromul Down sunt de 1 la 1.250 de cazuri si exista 1 sansa din 476 ca bebelusul sa sufere de o anomalie genetica.

De la 30 de ani incepi sa devii mai putin fertila, dar asta se intampla gradual. Daca ai sub 35 de ani si trebuie sa urmezi un tratament pentru a ramane insarcinata, sansele de reusita in cazul unei fertilizari in vitro sunt intre 25 si 28%. Daca ai peste 40 de ani, atunci sunt sansele de reusita sunt intre 6 si 8 %.

Creste riscul de a face avort, de la 10%, cand aveai intre 25 si 29 de ani, la 11,7%. 1 bebelus din 952 se naste cu sindromul Down, iar anomaliile genetice apar 1 data la 385 de cazuri. Avortul e prezent in 18% dintre cazuri. Sunt de doua ori mai multe sanse sa ai tensiunea ridicata in timpul sarcinii, hipertensiunea afectand intre 10 si 20 % dintre femeile din aceasta categorie de varsta.

Diabetul gestational, care apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere, este de aproape trei ori mai intalnit la aceasta grupa de varsta decat la femeile mai tinere.

Medicii recomanda amniocenteza si alte teste pentru a depista din timp eventuale boli genetice.

Ia in considerare ca s-ar putea sa iti doresti un copil si sa afli ca vei avea doi sau trei, asta pentru ca ovarele pot elibera mai mult de un ovul cum este normal.

Mai putin de 1% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 44 de ani raman insarcinate. Sansa sa concepi un copil atunci este de 5% dupa varsta de 40 de ani.

Starile de oboseala in timpul sarcinii pot deveni mai pronunate la 40 de ani, s-ar putea sa resimti o mai mare presiune asupra vezicii urinare, sa apara hemoroizii, etc.

Aproape o treime din femeile cu varsta intre 40 si 44 de ani sufera un avort. E posibil ca bebelusul sa aiba la nastere sub 2,5 kg. In cazul in care ai 44 de ani, creste riscul de avea un copil care sa fie afectat de sindromul Down (rata de 1 la 38).

De obicei, menopauza se instaleaza intre 45 si 55 de ani. Daca ai 50 de ani sau peste 50 de ani si ramai insarcinata vei avea nevoie de monitorizare atenta, pentru ca apar diverse complicatii (hipertensiune, probleme cu rinichii, probleme placentare). De obicei, daca inca mai ovulezi la 50 de ani, va trebui sa ti se administreze progesteron in primele doua luni pentru a mentine sarcina.

Cu toate acestea, informatiile prezentate reprezinta generalizari. Nu toate femeile care au trecut de 35 de ani vor concepe greu. Ideea este ca o data ce s-a trecut de o anumita varsta, sa fii mai precauta si sa mergi mai des la medic pentru o buna monitorizare a sarcinii.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare