Ce cărți sunt recomandate copilului în funcție de vârsta acestuia

Ce cărți sunt recomandate copilului în funcție de vârsta acestuia

0

Orice părinte își dorește ca micuțul său să se dezvolte sănătos și să învețe cât ma multe lucruri utile pentru viața de adult. De aceea, mulți dintre ei cumpără zeci de cărți pentru copii, sperând ca odrasla să fie atrasă măcar de câteva dintre ele. De cele mai multe ori, această abordare eșuează.

Cititul reprezintă, într-adevăr, una dintre cele mai bune metode pentru stimularea creativității, aflarea de noi informații despre mediul înconjurător și lume, construirea unui vocabular cuprinzător și nu numai.

Dacă vrei să îți încurajezi fiul sau fiica să citească, secretul este simplu: oferă-i de la început cărți potrivite pentru vârsta sa. Astfel, copilul va fi atras de ele și va fi dornic să descopere din ce în ce mai multe!

●    Cărți cu texturi și culori pentru bebeluși

Poate crezi că un bebeluș nu are nevoie de niciun fel de carte. Ei, bine, dacă vrei să îi insufli copilului pasiunea pentru lectură, poți începe să îl familiarizezi cu lumea cărților încă din primele luni de viață.

Există numeroase cărticele special concepute pentru cei mici, confecționate din diferite materiale colorate, cu diferite texturi și imprimeuri captivante pentru bebe. Lasă-l să le atingă, să observe nuanțele, să răsfoiască paginile și să descopere noi surprize printre file. Va adora să facă asta, mai ales dacă îl asiști.

●    Cărți cu imagini și povestioare scurte pentru 1-3 ani

Când copilul tău începe să articuleze cuvinte și să înțeleagă ce îi spui, este momentul propice pentru a introduce în program cărțile cu desene mari, cât mai viu colorate și mai interesante. De regulă, acestea conțin atât poze, cât și calupuri mici de text, sub formă de povești simple și scurte, ușor de înțeles atunci când i le citești micuțului tău.

Tot la această vârstă poți introduce și cărticele educative, cu animale, fenomene ale naturii, fructe și legume, anotimpuri și nu numai. Astfel, copilul se va distra și va descoperi noi informații utile.

  • Cărți cu versuri captivante și basme pentru 4-6 ani

În această perioadă din viață, cel mic știe deja să citească și să înțeleagă texte ceva mai complexe. Este curios, dornic să învețe și să afle cât mai multe.

Cumpără-i cărți cu basme și povești fantastice, pentru a-i stimula imaginația și pentru a-l face să gândească într-un mod creativ. Nu omite nici cărțile cu poezii sau cântece, căci micuții adoră să le memoreze, să le recite sau să le cânte.

●    Cărți educative pentru 7-14 ani

Când fiul sau fiica ta ajunge la vârsta potrivită pentru a merge la școală, copilului deja i s-au conturat anumite interese, pasiuni sau curiozități. Poate este vorba despre artă, istorie, muzică, sport sau alt domeniu pe care îl consideră interesant.

Acestea fiind spuse, este extrem de important să fii atent la hobby-urile sale și să îi oferi ce are nevoie pentru fructificarea lor. Poți găsi online cărți editura Litera pe diferite subiecte, dintre care să alegi ceea ce i se potrivește copilului tău.

Acum este momentul și pentru enciclopedii ilustrate, cărți pentru învățarea unei limbi străine sau cărți cu legende și povestiri istorice.

  • Cărți SF și beletristică pentru 15+ ani

Când ai un pre-adolescent, în viața acestuia intervin o mulțime de activități care îi suscită interesul. Dacă vrei ca el să rămână în continuare captivat de lectură, încurajează-l să citească povești science fiction și beletristică.

În acest punct, el își va forma propriile gusturi în materie de autori, subiecte și genuri literare. Așadar, fii atent la preferințele sale.

Acestea fiind spuse, indiferent de vârsta copilului tău, lectura reprezintă o parte importantă în dezvoltarea acestuia. Insuflă-i pasiunea pentru citit dăruindu-i cărțile potrivite. Ține cont de recomandările de mai sus și nu vei da greș!