Ce faci daca ii curge sange din nas

[imagebrowser id=810]

Unora dintre copii le curge foarte usor sange din nas. Boala se numeste epistaxis. E intalnita mai rar la sugari, mai des la copii si scolari, dar din fericire dispare dupa pubertate.

Cauze posibile. Sangerarea poate fi provocata de o lovitura la joaca, de o congestie nazala datorata unei raceli, sau pojarului, cat si de scobitul in nas. In cazuri mai grave poate fi vorba de o boala de rinichi sau inima. Uneori sangele curge incet, picatura cu picatura, alteori porneste abundent si umple batista. Unii copii au epistaxis in somn, inghit sangele si il varsa apoi, fie rosu proaspat, fie negru, ca zatul de cafea, in cazul in care a stat mai mult in stomac.

Cum trebuie sa reactionezi? Asezi copilul in sezut, pe scaun sau pe pat, cu mana, din dreptul narii din care curge sangele, ridicata. Ii pui o compresa cu apa rece si nu il lasi sa sufle nasul. Imbibi un tampon de vata in apa oxigenata si il aplici in nara respectiva.

Sangerari nazale repetate. Daca sangerarea se repeta, este bine sa-i faci un examen O.R.L, o hemograma completa cu timpul de sangerare si coagulare. Asa cum am mai spus boala se vindeca de la sine, dar trebuie totusi sa excluzi o boala a sangelui.

Vorbeste cu copilul. Explica-i celui mic ca nu trebuie sa se sperie atunci cand ii curge sange din nas. Ii poti spune ca pe acolo ies toti microbii, iar nasucul lui e fericit. Daca e mai mare, invata-l cum sa se descurce singur, daca intampina aceasta problema.

sursa foto: healthtap.com si nickcampos.com

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare