Ce faci daca s-a taiat

Ce faci daca s-a taiat

0

Putine lucruri le infricoseaza mai tare pe mame decat sa vada copilul sangerand. Intr-o prima faza, sperietura (copilului, dar si a mamei) e atat de mare, incat nu poti evalua foarte bine situatia. Uite ce sa faci daca cel mic s-a taiat.

Actioneaza rapid – daca sangereaza, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa apesi rana cu o carpa curata, pana sangerarea se mai potoleste – incearca apoi sa cureti cu apa calduta (apa prea calda stimuleaza circularia si porneste din nou sangerarea). Daca rana este plina de murdarie sau a survenit in urma unei zgarieturi de animal, este foarte important sa cureti bine, cu apa si sapun, imediat ce ai posibilitatea, pentru a indeparta cat mai mult din microbi. Daca ai ser fiziologic, il poti folosi, pentru a indeparta microbii (apa oxigenata ii va ustura prea tare pe cei mici si le va declansa un nou episod de plans). Pe portiunea de piele julita, dar nu direct pe rana deschisa, poti aplica si un antibiotic. Daca nu reusesti sa opresti sangerarea dupa ce ai aplicat presiune timp de 10 minute, mergi la spital sau cheama o ambulanta.

Este bine sa stii

Dupa ingrijirea medicala de urgenta, in zilele urmatoare trebuie sa schimbi bandajul de doua ori pe zi, pana cand rana se cicatrizeaza si pielea poate fi din nou expusa, fara a exista riscul de suprainfectare a ranii. Daca rana supureaza sau zona devine rosie si inflamata, consulta medicul. Dupa ce rana s-a vindecat, aplica o crema cu factor de protectie ridicat pe portiunea repsectiva, pentru ca pielea „noua” este mult mai sensibila la actiunea razelor ultraviolete.