Ce ii motiveaza pe copii sa citeasca

Cluburi_de_lectura_Cartile_copilariei2 (2)La finalul anului scolar 2013-2014, Asociatia Curtea Veche a anuntat castigatorii cluburilor nationale de lectura “Cartile copilariei” și a oferit premii catre comunitatile din tara. Totodata, reprezentatii asociatiei au realizat și o cercetare care demonstreaza impactul programului de lectura asupra celor mici.

Într-o perioada de timp foarte scurta de la înfiintare, proiectul “Cartile copilariei în fiecare casa”, desfașurat de Asociatia Curtea Veche sub coordonarea Principelui Nicolae al Romaniei, a ajuns la peste 3.500 de copii din mediul rural care nu au avut niciodata o carte a lor.

Ce i-a îndemnat pe elevii implicati în clubul de lectura “Cartile copilariei” sa citeasca din placere chiar și în timpul liber? În cadrul cercetarii bazate pe metoda chestionarului, majoritatea copiilor a oferit raspunsuri în legatura cu:

  • modalitatea de citire, discutiile purtate și activitatile interactive derulate în cadrul atelierelor, semn ca metodologia cluburilor de lectura “Cartile copilariei”, bazata pe tehnici teatrale, reprezinta o alternativa de succes la clasicele metode de predare. Jocurile de rol, crearea de scenarii, construirea unui tribunal al personajelor și multe astfel de exercitii i-au atras pe cei mici mai aproape de lectura.
  • subiectul cartii, mentiuni legate de aventurile, peripetiile şi învataturile din carte, dar și de personajele pe care le-au descoperit. Elevii din mediul rural au realizat și un top al cartilor din colectia “Cartile copilariei” pe care le-au declarat ca fiind preferatele lor: “Peter Pan” este pe locul întai, urmata de “Marile Sperante”, “Black Beauty”, “Robinson Crusoe” şi “Alice in Tara Minunilor”.Cluburi_de_lectura_Cartile_copilariei3 (2)

97% dintre copiii implicati pana acum în proiect au declarat ca își doresc sa continue activitatea din cadrul cluburilor de lectura “Cartile copilariei” și dupa terminarea vacantei, iar cadrele didactice observa evolutii considerabile în rezultatele la învatatura. Spre exemplu, doamna Anca Liuta, cadru didactic la Școala Gimnaziala Șipote, structura Halceni din judetul Iași, povestește despre situatia elevului Cretu Daniel care impresioneaza comunitatea și îi motiveaza pe colegi. Rezultatele sale de pana la înscrierea în cadrul clubului de lectura “Cartile copilariei” nu erau tocmai dintre cele mai bune, însa implicarea sa a crescut foarte mult și acest lucru se poate observa acum nu doar la nivelul notelor, ci și în privinta atitudinii și implicarii la cursuri.

Atelierele de lectura “Cartile copilariei” organizate în afara programului şcolar pot constitui pentru elevi o evadare, un loc unde sa se poate exprima liber și unde pot fi apreciati pentru ceea ce gandesc şi nu pentru informatiile pe care le reproduc. Sustineti înfiintarea mai multor cluburi de lectura “Cartile copilariei”, la nivel national, printr-o donatie în valoare de 2 euro sau organizati un club de lectura dedicat copiilor cu varsta între 8 și 14 ani, pe baza ghidului ce poate fi descarcat, în mod gratuit, de pe platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei , sectiunea Pagina Profesorului.Cluburi_de_lectura_Cartile_copilariei4 (2)

Mai multe detalii despre Asociatia Curtea Veche și despre programul national de lectura pe care îl desfașoara puteti afla accesand platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei și pagina de Facebook: Cartile copilariei – program national de lectura.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare