Centura de siguranta – obligatorie si pentru femeile insarcinate

Centura de siguranta – obligatorie si pentru femeile insarcinate

0

Incepand cu trimestrul al treilea de sarcina, cand burtica devine din ce in ce mai mare, o sa observi ca obosesti foarte repede. Pentru mamicile care continua sa mearga la serviciu tranportul cu mijloacele in comun va fi destul de istovitor. Mult mai norocoase sunt cele care au masina proprie. Dar pana cand o femeie gravida poate sa conduca masina?
Faptul ca esti gravida nu este un motiv sa incetezi sa conduci masina. Poti continua sa conduci cat timp vrei si incapi in spatele volanului, si ajungi inca la pedale. Totusi evita sa stai asezata timp indelungat in masina, fie ca pasager, fie ca sofer. Daca pleci intr-o calatorie cu masina, opreste la fiecare ora si plimba-te timp de cateva minute, pentru a stimula circulatia.

Indiferent daca esti sau nu gravida, purtarea centurii de siguranta reduce foarte mult riscul accidentelor serioase sau al mortii intr-un accident de automobil. Ajusteaza-ti centura de siguranta astfel incat partea care vine incrucisata peste piept sa treaca printre sani, iar cealalta parte sa treaca pe sub abdomen. Chiar daca masina are airbag-uri, trebuie sa folosesti ambele centuri de siguranta (de abdomen si de piept), pentru o protectie completa. Daca esti tentata sa folosesti sarcina drept scuza pentru a nu purta centura de siguranta, mai gandeste-te o data.

Opinia frecvent intalnita ca centurile de siguranta ar putea produce leziuni fatului nu are nici un suport real. O centura de siguranta pozitionata corect nu mareste acest risc in cazul unui posibil accident. Folosirea centurilor de siguranta poate salva atat viata ta, cat si a fatului.