Colostrul – prima inghititura de lapte

Colostrul – prima inghititura de lapte

0
alaptare

alaptare-2

Picture 1 of 2

Colostrul reprezinta cel mai pretios lapte pe care i-l poate oferi mama puiului sau abia sosit pe lume.

Inca din primele clipe de la nastere mama ii ofera nou-nascutului unul dintre cele mai scumpe cadouri pe care i le poate darui in viata – laptele matern. Prin alaptare copilul reuseste sa se dezvolte armonios, capatand o mare parte din imunitatea de care are nevoie in primele luni de viata pentru a creste sanatos si frumos.

Imediat dupa nastere, proaspata mamica se va confrunta cu un lucru aparent nou – va observa ca din sanii sai va curge un lichid de culoare alba-galbuie, ceea ce inseamna ca canalele galactofore incep sa secrete si sa produca lapte. Cu toate acestea, pot exista situatii in care lactatia sa apara mai tarziu, mai ales in cazul in care nasterea a fost provocata de catre medici prin operatie prin cezariana. Acest lucru nu va trebui sa sperie proaspata mamica, ci, dimpotriva, aceasta va trebui sa astepte cu mare nerabdare momentul in care ii va putea oferi puiului sau prima inghititura de lapte. Chiar si asa, bebelusul va trebui pus la san inca din primele clipe de dupa nastere, acest lucru fiind extrem de important, mai ales pentru stimularea lactatiei.

Colostrul reprezinta un lapte mai gros, fiind secretat de catre mama in primele zile ale lactatiei, fiind creat special pentru a suplini nevoile bebelusului. Cu ajutorul sau, cel mic va primi de la mama toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta, fiind considerat a fi laptele cel mai bogat nutritiv, sigur pentru sanatate si mai ales, foarte satios.

Cu alte cuvinte, prima inghititura de lapte contine colostrul de care aminteam mai sus, fapt pentru care micutul ar trebui lasat sa o savureze, fiind necesara pentru a capata forta si vitalitatea pentru a se adapta nevoilor mediului exterior.