Conferinta Nationala de Analiza Aplicata a Comportamentului

Banner_conferinta_ABA_300x250_pxA treia editie a Conferintei Nationale de Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA), singurul eveniment din Romania dedicat terapiei ABA si specialistilor in domeniu, va avea loc in 28-30.03. 2014. 

Printre lectorii prezenti sunt: Robert Schramm – lector international si specialist in metode de terapie parinte – copil cu tulburare de spectru autist (TsA), Jonathan Fernand – profesor la Departamentul de Psihologie al Universitatii din Florida, Profesor Daniel David – director de cercetare la faimosul Institut Albert Ellis din New York, si Profesor Doctor Iuliana Dobrescu – sef sectie la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia. Conferinta Nationalade Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA) are loc la Universitatea Titu Maiorescu (Calea Vacaresti nr. 189) din Bucuresti si este acreditata la Colegiul Medicilor din Romania si la Colegiul Psihologilor din Romania

Organizata de Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata si Asociatia Help Autism in parteneriat cu Universitatea Titu Maiorescu si Centrul de ConsultantaPsihologica si Orientare in Cariera, conferinta are un puternic caracter stiintific, fiind singurul eveniment la care psihologii si medicii isi pot expune lucrarile de cercetare din domeniul medical si din cel al terapiei cognitiv – comportamentale, iar terapeuti pot prezenta exemple de buna practica din experienta lor.

Conferinta este momentul cheie pentru stabilirea parteneriatului intre toate entitatile implicate in procesul de recuperare al copilului cu autism. In aceeasi sala vor fi prezenti medicul de familie, psihologul, psihiatrul, educatorul si parintele. Cand aceasta abordare si comunicare multidisciplinara se va intampla de facto iar diagnosticul si interventia vor fi initiate cat mai repede cu putinta si in mod intensiv, atunci copiii cu TSA vor avea sanse reale de recuperare iar numarul celor integrati va creste semnificativ. Acest lucru este de asemenea si in beneficiul statutul care va plati mai putine indemnizatii si alocatii pentru ca numarul persoanelor asistate va scadea. a spus Daniela Bololoi – presedinta Asociatiei Help Autism, co-organizator al conferintei.

Statisticile internationale realizate releva o incindenta alarmanta a tulburarilor din spectrul autist: 1 la 88 de copii sunt diagnosticati cu tulburare de spectru autist potrivit Autism and Developmental Disabilities Monitoring ( ADDM ) Network 2013 – aceasta fiind o afectiune mai des intalnitain randul copiilor decat cancerul, diabetul sau SIDA. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in Romania, in anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, insa numarul real al acestora este estimat la peste 30.000 de copii, majoritatea nefigurand in evidenta oficiala. Principala cauza a lipsei de statistici este inexistenta pana la acest moment a unui sistem de diagnostic precoce pe care medicii pediatri sau cei de familie sa-l poate aplica in controalele de rutina.

„In contextul actual in care aplicarea screening-ului de catre medicii pediatri va fi gratuita si obligatorie, iar serviciile de terapie cognitiv-comportamentalala copii vor putea fi decontate conform pachetului de bazade servicii de sanatate, Conferinta Nationala de Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA) din acest an are ca subiecte principale cadrul legal privind decontarea serviciilor de terapie prin pachetul aprobat prin http://lege5.ro/Gratuit/gm4tamrvhe/ordonanta-de-urgenta-nr-2-2014-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-95-2006-privind-reforma-in-domeniul-sanatatii-precum-si-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative” \t “_blank si aplicarea adecvataa screening-ului aprobat numit Program National de Identificare Precoce a Tulburarii de spectru Autist si Tulburari Asociate.” declaraProfesor Doctor Iuliana Dobrescu – sef sectie Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia.

Invitatul special adus de organizatori pentru prima data in Romania este Robert Schramm, certificat BCBA. specialist in metode de terapie parinte – copil cu TSA, Schramm a dezvoltat o intreaga metoda pe care parintii din toata lumea o pot adopta pentru a sprijini direct si eficient terapia de recuperarea a copilului lor. Cei 7 Pasi spre un Control Instructional cu Copilul Tau (The seven steps to Earning Instructional Control with your Child) este o imbinare de tehnici ABA si comportament verbal (verbal behaviour) pe care schramm vine sa o prezinte si parintilor din Romania in cadrul Conferintei Nationale de Analiza Aplicata a Comportamentului, editia a III-a.

Conferinta se desfasoara pe parcursul a trei zile (28, 29 si 30 martie) si are ca public tinta: psihologi cu drept de libera practica, medici de familie, pediatri, psihiatri si neurologi, terapeuti, studenti, parinti ai copiilor cu tulburare de spectru autist, cadre didactice. Printre temele abordate in ziua de prezentari in plen (vineri) sunt: Ce este si care este astazi statutul psihoterapiei cognitiv comportamentale (lector: Profesor Dr. Daniel David), Evolutie si prognostic in TsA (lector: Profesor Dr. Iuliana Dobrescu), Managementul planului de interventie in TSA (lector: Anca Dumitrescu). A doua zi de conferinta incepe cu doua prezentari sustinute de invitatul special, Robert schramm: Cele mai importante beneficii ale verbal behaviour in invatarea limbajului si Dobandirea Controlului Instructional, urmate de doua sesiuni workshop-uri sustinute simultan. A treia zi este dedicate workshopurilor, cu doua sesiuni pe diverse teme: importanta grupurilor de socializare, autismul virtual, gandirea sociala si dezvoltarea abilitatilor sociale, evaluarea psihologica a copilului diagnosticat cu TSA.

Abordarea terapeutica a copilului cu autism este una complexa, de aceea informarea continua si aprofundarea tehnicilor de recuperare specifice fiecarui tip de abilitate in parte este responsabilitatea majora a fiecarui specialist implicat in planul de interventie. incepand cu 2014, Conferinta Nationala de AnalizaAplicata a Comportamentului este acreditatala Colegiul Medicilor din Romania -16 credite pentru participare, si la Colegiul Psihologilor din Romania 5 credite pentru participare, 12 credite prezentare lucrare. Cei care doresc sase inscrie o mai pot face pana miercuri, 26 martie prin completarea formularului de pe website-ul proiectului http://conferinta-aba.ro/ si plata taxei de participare.

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare