Cum incurajam copiii sa citeasca in vacanta?

Lectura_pentru_copii_9 (2)Deseori, copiii asociaza obligativitatea temelor de la școala cu cititul și de aceea nu cunosc lectura de placere in timpul verii. Pentru a ii sprijini in dezvoltarea imaginatiei, a culturii generale și a vocabularului, parintii incearca sa le insufle dragostea pentru lectura, insa nu au intotdeauna la indemana toate resursele necesare.

Iata cateva sfaturi de la Asociatia Curtea Veche:

1) Aduceti cartea in preajma copilului

Este foarte important pentru cel mic sa existe carti in preajma lui, fie doar și vizual, inca din primii ani de viata. Astfel, curiozitatea le va fi atrasa și, cand vor crește mari, acestea nu vor fi doar simple obiecte, ci adevarate resurse pentru imaginatie. Pastrati, așadar, cel putin cate un volum pe noptiera de langa pat, pe raftul din sufragerie, in geanta de plaja sau in buzunarul banchetei din spate a mașinii.

2) Fiti un exemplu

Obișnuiti sa cititi in preajma copilului fie ca petreceti macar o jumatate de ora, seara, inainte de culcare pentru a parcurge cateva file de carte sau rasfoiti un ziar dimineata. Astfel, acesta va putea avea incredere in exemplul personal al celor mai apropiate persoane din viata lui: parintii.

3) Creati propria carte a familiei

Orice ocazie de a petrece timp in familie poate fi subiectul unei carti. Daca sunteti plecati pe timp de vara intr-o excursie sau petreceti sarbatorile la bunici, cautati mereu elemente care ar putea da naștere unei carti proprii. Puteti reuni intr-un album fotografii, carti poștale, citate și chiar impresii despre cum a fost in vacanta. Acest lucru ii va trezi imaginatia și placerea de a cauta noi și noi exprimari sau experiente comparative in alte volume.

4) Cititi impreuna

Chiar daca a depașit de mult varsta cititului de povești inainte de culcare, puteti continua acest obicei drept activitate amuzanta in familie. Timp de cel putin jumatate de ora pe zi, realizati un program special de lectura in care toti membrii familiei citesc pe roluri diverse fragmente din carti.

5) Puneti in scena poveștile

Cititi-i intr-un mod mai special o poveste simpatica, cu o intonatie sau mimica deosebita și micutul va descoperi cat de distractive pot fi cartile, daca le dai viata. In plus, il puteti provoca sa deseneze personajele sau obiectele pe care le aude descrise in poveste, așa cum și le imagineaza el. Asociatia Curtea Veche pune la dispozitie Ghidul pentru ateliere introductive, elaborat de psihopedagogi teatrali, ce cuprinde tehnici inovatoare și interactive inspirate din actorie menite sa creasca atractivitatea lecturii pentru copii. Ghidul poate fi descarcat, in mod gratuit, de pe platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei , sectiunea Pagina Profesorului. Un material video util poate fi vizualizat urmarind link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=BpIS6Gvdm8A.

6) Recomandati-i sa infiinteze un club de lectura

Daca a ajuns deja la o varsta la care poate citi singur, sugerati-i sa infiinteze un club de lectura impreuna cu prietenii lui. Astfel, va reuși sa citeasca cu mai multa placere toate cartile din lista de bibliografie obligatorie, vor putea face schimb de volume și impresii intr-o seara relaxanta de vara.

7) Oferiti recompense

Incercati sa nu il obligati pe cel mic sa citeasca, ci sa ii oferiti mici recompense pentru inceput. Astfel de stimulente pozitive vor crește frecventa cititului și ii vor aduce la cunoștiinta domenii diferite dintre care iși poate alege apoi autorul, perioada sau stilul preferat. Cu atat mai mult, daca aveti mai multi copii, puteti organiza chiar și o competitie de lectura intre ei.

8) Mergeti in librarii

De fiecare data cand va aflati impreuna, la cumparaturi, opriti-va și intr-o librarie sau la un stand de carti. Puteti rasfoi impreuna cateva pagini sau puteti dezbate asupra copertei. De altfel, in unele librarii, exista tot felul de ateliere de lectura gratuite pentru copii, organizate sub indrumarea unor actori profesioniști, la care puteti participa impreuna cu cel mic pentru a ii prezenta un anumit volum intr-o maniera inedita și interactive.

9) Incurajati cititul in format digital

In cazul in care observati ca cel mic este atras mai degraba de cititul in format digital, incurajati-l. Un raport desfașurat pe teritoriul S.U.A., in 2010, subliniaza faptul ca mijloacele electronice ar putea motiva copiii in ceea ce privește lectura. Conform raportului, 57% dintre copiii intervievati (cu varste intre 9-17 ani) au declarat ca ar fi interesati sa citeasca o carte in format electronic, iar o treime din ei au sustinut ca ar citi de amuzament mai multe carti daca ar avea acces la ele in format electronic.

10) Recomandati volume potrivite varstei

Este foarte important ca fiecare copil sa parcurga volume potrivite varstei și ritmului propriu de a citi. Nu este greșit sa ii recomandati și cateva carti mai dificile, insa luati in considerare faptul ca este in vacanta și iși dorește sa citeasca povești captivante și ușoare. Recomandarea Asociatiei Curtea Veche este colectia „Cartile copilariei“, o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate intr-o forma atractiva şi adaptate nivelului de intelegere al copiilor cu varste cuprinse intre 8 şi 14 ani. Incurajandu-l pe cel mic sa ia contact de la o varsta frageda cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, ii puteti deschide apetitul pentru lectura, care va putea fi dezvoltat cu uşurinta la varste mai mari. Iata cateva dintre titlurile colectiei: “Omul cu masca de fier – repovestire dupa romanul lui Alexandre Dumas”, “Cocoşatul de la Notre-Dame – repovestire dupa romanul lui Victor Hugo”, “Odiseea – repovestire dupa epopeea lui Homer”, “Peter Pan – repovestire dupa romanul lui J.M. Barrie”, “Cei trei muschetari- repovestire dupa romanul lui Alexandre Dumas” și multe altele disponibile pe www.curteaveche.ro.

Mai multe detalii despre Asociatia Curtea Veche și despre programul national de lectura pe care il desfașoara, puteti afla accesand platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei și pagina de Facebook: Cartile copilariei – program national de lectura.

Lectura_pentru_copii_7-1 (2)

Related Posts

Comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Categorii Populare