Cum îngrijești și păstrezi florile în vază mai mult timp

Cum îngrijești și păstrezi florile în vază mai mult timp

0

Tocmai ai primit un splendid buchet cu flori de la o persoană specială, l-ai privit cu multă încântare, i-ai sorbit parfumul dulce, iar acum te întrebi cum poți să păstrezi florile proaspete mai mult timp în vază. Pentru ca frumusețea florilor să îți încânte sufletul zile în șir, este foarte important să știi cum se țin și se îngrijesc florile în vază timp îndelungat. Află care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi din momentul în care buchetul ajunge la tine acasă și te vei bucura de cadoul primit mai mult timp.

Farmecul florilor poate transforma radical ambianța unei camere, iar atunci când decorezi locuința sau biroul cu minunatele vaze cu flori vei observa că te simți mai relaxată, ai mai multă energie și poftă de viață. Este cunoscut faptul că vasele cu flori ne înveselesc și ne fac să fim mai optimiști, mai deschiși cu cei din jurul nostru și ne ajută să ne concentrăm mai bine. De aceea trebuie să știi cum se păstrează și se îngrijește cel mai bine florile în vaze. Desigur că anumite tipuri de flori rezistă mai mult timp în vază însă, indiferent de sortimentul lor, trebuie să știi ce trebuie să faci ca să prelungești viața florilor atunci când le plasezi într-un vas și cum să le întreții.

thumb_128_2

Când este bine să culegi florile pentru a le pune în vază

Selecționarea florilor se realizează la momentul potrivit al dezvoltării lor și într-un anumit timp al zilei. Pentru florile cumpărate dintr-o florărie acest pas nu este necesar, din moment ce cultivatorul a făcut deja acest lucru. Florile de grădină sau de ghiveci trebuie culese în punctul optim al dezvoltării, iar acest lucru depinde de numărul de boboci. Plantele cu mai mulți boboci pe tulpină se culeg mai devreme, atunci când aceștia au început a se deschide și au prins culoare, în timp ce plantele care au un singur boboc trebuie lăsate să se deschidă complet înainte de a fi culese. Este bine ca să culegi florile pe răcoare, pentru că atunci ele pierd mai puțină apă. Cel mai bun moment al zilei pentru culegerea florilor este dimineața devreme, beneficiind astfel de roua ce a hidratat planta, însă atunci când nu este posibil, florile pot fi culese și seara târziu, după ce soarele a apus și aerul s-a mai răcorit.

Unde e bine să ții vaza cu flori

Florile trebuie ținute într-un vas curat, în mod ideal sterilizat, pentru a reduce riscul contaminării cu bacterii sau alte microorganisme. Vasul trebuie să fie suficient de încăpător și larg chiar și pentru buchetele mari de flori. Evită să înghesui multe flori într-un recipient mic deoarece fiecare floare are nevoie de o anumită cantitate de apă proaspătă și, în plus, riști să rupi sau să îndoi tulpinile sau frunzele. Ține vaza cu flori într-un loc ferit de razele directe ale soarelui sau alte surse de căldură, precum caloriferele, sobele sau radiatoarele. Evită să plasezi vaza lângă fructele de la bucătărie deoarece acestea degajă în mod natural etilenă atunci când se coc, iar acest gaz aflat în aceeași încăpere cu florile determină ofilirea timpurie a acestora.

Cum schimbi apa florilor din vază

Apa florilor trebuie să fie curată și să aibă temperatura camerei, fără a fi prea rece. Apa de la robinet poate conține în unele cazuri anumite impurități, așa că dacă vrei să să fii sigură că buchetul tău rezistă cât mai mult timp poți folosi apă filtrată. Adaugă suficientă apă astfel încât doar tulpina să fie scufundată, nu și florile sau frunzele. Îndepărtează frunzele care stau sub apă pentru că ele pot putrezi, hrănind eventualele bacterii. De asemenea, este bine ca pe măsură ce florile încep a se veșteji, îndoindu-se și atingând apa, să fie îndepărtate din vază pentru a nu afecta și restul florilor prin gazul pe care îl degajă. Pentru a păstra florile proaspete mai mult timp este necesar să schimbi apa cel puțin la câteva zile, curățând în același timp și vasul. Cu cât ai mai multe flori în vază cu atât mai des trebuie schimbată apa, chiar și zilnic, deoarece cantitatea consumată este mai mare.

Cum se taie tulpina florilor aflate în vază

Tăierea tulpinilor și îndepărtarea frunzelor uscate se efectuează periodic, atunci când schimbăm și apa. Tulpina florii trebuie tăiată de la bază, folosind un cuțit sau o lamă bine ascuțită, iar tăietura trebuie să fie oblică, de aproximativ 1-2 cm, pentru a mări astfel suprafața prin care planta poate absorbi apa. Evită să folosești foarfecele pentru a tăia tija florii pentru că riști să o strivești. Un secret folosit de profesioniști este acela de a tăia tulpina chiar sub apă și a o menține apoi în permanență scufundată pentru că, în caz contrar, aceasta poate trage aer, îngreunând absorbția. În timp, tăietura se poate înfunda, așa că este bine să tăiem tulpina florii o dată la câteva zile, de regulă în același timp cu schimbarea apei. Nu este bine să îndepărtezi coaja tijei pentru că astfel scade rezistența plantei.

De ce e bine să adaugi hrană pentru flori în vază

Folosește conservanți pentru flori dizolvați în apa din vază pentru a păstra florile proaspete mai mult timp. Florile au nevoie de un anumit mediu, ușor acid, iar hrana pentru flori asigură cele mai bune condiții. Conservanții de flori vin de cele mai multe ori împreună cu buchetul, atunci când este cumpărat de la o florărie reputabila, dar se găsesc și în magazinele specializate pentru a fi cumpărate separat, la un preț mic. Atunci când primești un buchet cu un astfel de pliculeț ce conține hrană pentru flori nu-l arunca! Adaugă-l apei în care plasezi florile pentru a le oferi ingredientele necesare supravieturii, pentru a îndepărta eventualele bacterii și pentru a păstra un pH ideal.

Urmând aceste instrucțiuni simple pentru îngrijirea florilor din vază vei observa că florile se vor păstra proaspete mult mai mult timp, iar tu le vei putea astfel admira în voie în fiecare zi. Acordă câteva minute pentru a întreține florile din vază și vei observa că vor rezista mai mult ca de obicei, răspândind parfumul lor înviorator ce te va bucura și te va binedispune. Dacă dorești să îi faci o bucurie unei prietene, comandă un buchet splendid de flori de pe buchete.ro, o florărie cu peste un deceniu de activitate și un personal cu experiență, foarte amiabil și receptiv. Livrarea florilor se efectuează în condiții excelente, cu autoutilitare speciale ce mențin temperatura și umiditatea la un nivel constant, iar florile sunt permanent ținute în apă pentru a ajunge proaspete și întregi la destinatară.