Depresia – o afecțiune care trebuie tratată cu maximă seriozitate

Depresia – o afecțiune care trebuie tratată cu maximă seriozitate

0

Depresia este o tulburare mintală care nu iartă pe nimeni, indiferent de vârstă sau sex. Aceasta este caracterizată de stări de tristețe persistente și de pierderea interesului pentru activitățile care, anterior, erau considerate a fi plăcute.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

Persoanele care suferă de depresie sunt relativ ușor de depistat, simptomele fiind destul de evidente. Unele dintre ele, în schimb, își maschează atât de bine trăirile negative încât celor apropiați le vine foarte greu să le observe și să acorde la timp ajutorul necesar, afecțiunea avansând până în momentul în care bolnavii renunță definitiv la luptă.

Cum depistăm depresia?

Este important să știm care sunt principalele simptome ale depresiei și să conștientizăm gravitatea acestei boli. Pe lângă tristețea permanentă și lipsa interesului pentru activitățile obișnuite, depresia vine însoțită și de:

 • sentimente de inutilitate, de pesimism sau de vinovăție;
 • energie scăzută și oboseală accentuată;
 • capacitate redusă de concentrare și dificultăți în luarea deciziilor;
 • insomnie sau somn prelungit;
 • modificări ale apetitului;
 • stări dese de neliniște și iritabilitate;
 • neîncredere în propriile puteri și stimă de sine scăzută;
 • gânduri de moarte sau sinucidere.

Este necesar ca, în momentul în care observăm aceste simptome, să comunicăm cu persoana afectată și să o convingem să caute sprijin de specialitate. De cele mai multe ori va fi reticentă, însă nu trebuie să uităm faptul că și această reacție este un semn al afecțiunii.

Cele mai frecvente tipuri de depresie

Depresia poate fi de mai multe tipuri: tulburare depresivă majoră, depresie majoră rezistentă la tratament, sub-sindromul depresiv, tulburare depresivă persistentă, tulburare disforică premenstruală, depresie bipolară, tulburare de disfuncție a dispoziție, depresie postpartum, tulburări afective sezoniere etc.

Cele mai frecvente tipuri de depresie sunt:

 • depresia majoră – Are un impact major asupra bolnavului, provocând tulburări ale proceselor fiziologice normale, cum ar fi hrănirea și somnul. Dacă nu este tratată în timp util, poate conduce la declin funcțional și chiar la sinucidere.
 • depresia manifestată după o pierdere – Afectează, mai mult, persoanele introvertite și sensibile. Este greu de depășit și se poate transforma, în timp, în depresie majoră dacă nu este tratată corespunzător.
 • depresia bipolară – Se manifestă prin schimbări bruște ale stărilor și energiei, de la stări de fericire extremă, la stări de tristețe apăsătoare. Mai este cunoscută și sub numele de tulburare bipolară, iar persoanele de sex masculin tind să aibă mai mult un comportament maniacal, în vreme ce persoanele de sex feminin sunt mai anxioase.
 • depresia postnatală – Majoritatea proaspetelor mămici se vor simți triste după naștere însă această stare dispare de la sine în câteva zile. Cazurile în care tristețea persistă sunt diagnosticate cu depresie postnatală, afecțiune care poate pune atât viața bolnavului în pericol, cât și pe cea a copilului.
 • tulburarea afectivă de sezon – Este des întâlnită și sub numele de astenie de iarnă și se declanșează în sezonul rece, când nu mai suntem la fel de expuși la lumina soarelui. Dispare de obicei odată cu venirea primăverii, iar diagnosticul este pus doar în cazul în care simptomele se repetă anual.

Tratamentul depresiei

În cazul persoanelor depresive, un rol deosebit de important în tratarea afecțiunii îl au cei din jur – familia și prietenii. Aceștia trebuie să manifeste înțelegere și răbdare, sprijinind bolnavul pe tot parcursul luptei sale cu această boală tăcută.

Tratamentul depresiei este de trei tipuri:

 • tratament medicamentos – Este prescris de medicul psihiatru în funcție de severitatea afecțiunii. Acesta are la bază antidepresivele însă, în funcție de alte afecțiuni, acestea se pot asocia cu alte tipuri de medicamente cum ar fi antipsihoticele sau anxioliticele.
 • psihoterapia – Este tratamentul recomandat în cazul depresiilor ușoare. De regulă, este efectuat cu ajutorul unui psiholog și apelează la mai multe terapii, dintre care: terapia cognitivă, terapia comportamentală, terapia familială etc.
 • tratament mixt – Îmbinând cele două tratamente de mai sus, această variantă oferă cele mai bune rezultate.

Polaris Medical – un loc în care depresia poate fi învinsă

Polaris Medical este locul unde, după cum spune și numele, pacienții pot să se refacă și să se regăsească.

Situat într-un cadru natural unic, dotat astfel încât să asigure un grad înalt de confort și dispunând de o echipă de medici specialiști dedicați (psihiatri, medici de reabilitare medicală, interniști, neurologi, cardiologi, endocrinologi și psihologi clinicieni), iar acest spital poate reprezenta un refugiu pentru pacientul care suferă de depresie.

Abordarea complexă, multidisciplinară și personalizată este cea care asigură cele mai bune rezultate în ceea ce privește învingerea depresiei.

Întreaga echipă Polaris Medical tratează orice problemă cu seriozitate, oferă informații pertinente și contribuie la crearea unui plan de tratament adaptat nevoilor individuale ale pacienților.

 
Fara comentarii

Lasa un comentariu