Exista mame obosite?

Exista mame obosite?

0

Uneori, in lumina noii vieti de parinti, se uita de mamele, care dupa doua, trei luni, sunt la capatul puterilor si care sustin ca maternitatea este dificila, chiar daca respecta sfaturile specialistilor. Ce se intampla cu ele? Exista mame obosite, si daca da, de ce se vorbeste atat de putin despre ele?

Unele femei care au copii, nu descopera bucuriile maternitatii cand acestia sunt mici. Pe de alta parte, in trecut, era imposibil sa ai copii fara sa-ti distrugi sanatatea. Astazi, totul pare mai usor, datorita masinariilor care ne usureaza viata, insa este adevarat ca din cauza greutatilor sociale, a locuintelor foarte mici, foarte multe mame sunt nervoase.

Cu toate acestea, desi nervoase si avand locuinte mici, ele isi iubesc copiii si incearca, pe cat le sta in putinta, sa ii creasca si sa ii ajute cat pot ele de bine. Uneori este usor sa crezi in ceea ce se spune, ca micutii isi aleg parintii si stiu ei bine inca de la inceput cum vor fi acestia. Avand aceeasi constitutie ereditara, ei inteleg si nervozitatea mamei.

Este fals sa ridici problema sociala cand vine vorba despre dragostea parintilor pentru copiii lor. Despre despartirea de copii a mamelor care lucreaza este esential un lucru sa stii: vorbeste despre asta cu copilul tau! Pe de alta parte, daca poti sta acasa cu el, acest lucru nu trebuie sa devina o corvoada si sa te inchizi in casa, dimpotriva, sa iesi in fiecare zi, sa te intalnesti cu alte femei cu copiii in parc, sa-ti iei copilul cand mergi la prieteni care au si ei copii.

Exista si femei care sunt obosite si de simpla prezenta a copiilor lor sau care se plictisesc. Ar putea vorbi cu alte mame, sa faca in asa fel incat sa aiba grija de copii pe rand si sa aiba astfel zile de odihna, si e preferabil ca o mama care nu suporta sa stea acasa, sa mearga sa lucreze si sa plateasca o bona in loc sa se deprime.

Despre tatii din ziua de astazi se vorbeste foarte mult. Este un subiect care a devenit din ce in ce mai putin controversat, deoarece tot mai multi barbati se implica in a le ajuta pe tinerele mame cu copilul, si totusi…

Exista multi tati care au meserii de asa natura incat nu le permit sa se ocupe in fiecare zi de copiii lor. Dar ceilalti, care nu indraznesc trebuie invatati sa o faca. Cand au aceasta posibilitate, ei descopera bucurii imense de care erau lipsiti pana atunci: este important ca mamele sa-i ajute sa descopere aceste bucurii. Caci, niciodata nu este prea devreme pentru un copil sa se simta in siguranta fizica cu tatal sau, ca si cu mama sa, si trebuie ca si tatal sa se simta la randul lui, in siguranta cu copilul sau.

Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto