Fara antibiotice in produsele de origine animala

Fara antibiotice in produsele de origine animala

0

In vederea combaterii rezistentei bacteriilor la antibioticele din zilele noastre, utilizarea medicamentelor antimicrobiene existente ar trebui restrictionata si altele noi ar trebui dezvoltate, a declarat Parlamentul European, joi, 10 martie 2016. In urma unui vot referitor la un proiect ce intentioneaza sa actualizeze o lege europeana despre medicamentele de uz veterinar, deputatii vor interzicerea tratarii animalelor la nivel colectiv si preventiv cu antibiotic, precum si inlesnirea cercetarilor privind dezvoltarea de noi medicamente.

Medicamentele destinate uzului veterinar nu trebuie, in niciun caz, sa serveasca la imbunatatirea performantei sau pentru compensarea cresterii deficitare a animalelor, spun deputatii europeni, care sustin limitarea utilizarii profilactice a substantelor antimicrobiene (ca masura preventiva, in absenta semnelor clinice de infectie) pentru animale si, numai daca este justificata, de catre un medic veterinar.

In vederea combaterii rezistentei la antibiotice, legea revizuita ar abilita Comisia Europeana sa desemneze substante antimicrobiene care urmeaza sa fie rezervate exclusiv tratamentului uman.

Pentru a incuraja cercetarea in domeniul antimicrobian, deputatii europeni sustin stimulentele, aici fiind incluse perioade mai lungi de protectie a documentatiei tehnice care reglementeaza noile medicamente, protectia comerciala a substantelor active inovatoare, precum si protectia investitiilor semnificative in informatii care ar putea duce la imbunatatirea unui produs antimicrobian sau la pastrarea acestuia pe piata.

Deputatii europeni si-au oferit de asemenea sprijinul prin sustinerea unui raport intocmit de dl. Claudiu Ciprian Tanasescu – europarlamentar, care propune imbunatatirea procedurii de autorizare a introducerii pe piata a produselor medicamentoase destinate uzului veterinar si disocierea acestora de medicamentele pentru uz uman.

Ambele rapoarte au fost aprobate prin vot deschis. Deputatii au votat, de asemenea, pentru initierea negocierilor cu Consiliul Europei cu scopul de a ajunge la un acord final cu privire la aceste propuneri.

Obiectivele proiectului de lege cu privire la agentii antimicrobieni sunt interconectate si urmaresc:

  • sa creasca disponibilitatea produselor medicinale pentru uzul veterinar;
  • reducerea sarcinilor administrative;
  • stimularea competitivitatii si inovatiei;
  • imbunatatirea functionarii pietei interne;
  • aducerea la cunostinta a riscului reprezentat de rezistenta la medicamentele antimicrobiene.

Centrul European pentru Controlul Bolilor a avertizat recent ca bacteriile identificate la oameni, produse alimentare si animale continua sa prezinte rezistenta la cele mai utilizate antimicrobiene. Oamenii de stiinta spun ca rezistenta la ciprofloxacina, un agent antimicrobian extrem de important pentru tratarea infectiilor umane este foarte mare in Campylobacter, reducand astfel optiunile unui tratament eficient al infectiilor alimentare severe. Bacteria Salmonella, rezistenta la cele mai multe medicamente existente, continua sa se raspandeasca in toata Europa.

“Rezistenta la antibiotice este o bomba cu ceas. Parlamentul European are puterea de a ajuta la dezamorsarea acesteia prin impiedicarea agricultorilor de a hrani animalele sanatoase cu antibiotice. Aceasta practica este din ce in ce mai uzitata, prin urmare, este o reala amenintare asupra sanatatii publice. Daca nu facem nimic, ar putea fi prea tarziu si leziunile benigne ar putea deveni mortale din nou. Antibioticele trebuie sa ramana eficiente pentru a salva viata pacientilor care au infectii bacteriene grave. Deputatii europeni trebuie sa restranga si, daca este necesar, sa interzica utilizarea medicamentelor in efectivele de animale, astfel incat acestea sa poata continua sa aiba efectul scontat in cazul tratarii oamenilor.

Parlamentul ar trebui sa sprijine formarea unui baze de date la nivelul UE cu privire la motivul si modul in care sunt utilizate antibioticele. Astazi stim cat de multe antibiotice sunt vandute in UE, dar aceste cifre spun doar jumatate din poveste. Nu se precizeaza ce animale primesc antibiotice si in ce doza”.Monique Goyens, directorul general al BEUC.

Datele statistice referitoare la rezistenta la antibiotice ne ofera o imagine ingrijoratoare privind acest fenomen:

  • Autoritatea europeana de siguranta a alimentelor EFSA, in raportul sau din ianuarie 2015, a aratat ca tratamentele cu antibiotice se dau intregului efectiv de animale in 91% din cazuri, si doar 9% pentru tratament individual. (ECDC/EFSA/EMA Raport comun privind consumul de agenti antimicrobieni si cazuri de rezistenta antimicrobiana la bacteriile prezente la oameni si animalele de consum)
  • Aproape 50% din antibioticele din intreaga lume sunt utilizate in zootehnie si avicultura. Cu peste 100.000 de restaurante in lume, firmele McDonald’s, Subway si KFC sunt in masura sa-si foloseasca enorma putere de achizitie pentru a genera schimbari in lantul de aprovizionare. (sursa – Consumers International)
  • In Statele Unite ale Americii, 80% din consumul total de antibiotice se foloseste pentru a stimula cresterea in greutate a animalelor si a preveni anumite infectii de natura bacteriana. De asemenea, in SUA rezistenta antimicrobiana genereaza costuri medicale anuale de 20 de milioane de $. (sursa – Consumers International)
  • In ciuda preocuparilor la nivel mondial privind utilizarea in exces a antibioticelor, acest fenomen se va amplifica cu 60% pana in anul 2030, adica va creste de la 63.200 tone in 2010 la 105.600 tone in 2030 (sursa – Consumers International).
  • Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca riscam sa intramintr-o era post-antibiotice, in care rezistenta la antimicrobiene va produce mai multe decese decat cancerul (Raport Grossetete MEP).

Consumers International, vocea consumatorilor la nivel global, face apel catre lanturile de fast-food in vederea opririi vanzarii de carne tratata cu antibiotice catre consumatori. Mai multi membri BEUC s-au alaturat miscarii consumatoriste in incercarea cresterii gradului de constientizare in randul producatorilor/procesatorilor de carne de pericolele folosirii antibioticelor pe animale sanatoase, cat si in randul consumatorilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Consumatorilor – 15 martie 2016, Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania) membra in CI si BEUC s-a alaturat acestui demers prin lansarea unei campanii de constientizare a crescatorilor de animale si a prestatorilor, asupra efectelor folosirii excesive a antibioticelor in zootehnie si avicultura, militand pentru reducerea cantitatii de antibiotice regasite in farfuriile consumatorilor.

„Folosirea excesiva a antibioticelor in zootehnie si avicultura joaca un rol fundamental in cresterea rezistentei fata de acest tratament care a atins un nivel ingrijorator in intreaga lume. Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia asupra faptului ca, in lipsa unor masuri ferme, lumea risca sa se gaseasca intr-o era post-antibiotice, o era in care multe medicamente importante vor inceta sa mai aiba efect, o era in care o infectie banala sau o julitura capatata la joaca pot duce la grave infectii sau chiar la deces, insemnand in practica un regres la situatia din secolele precedente. Aproape jumatate din antibioticele fabricate pe plan mondial sunt utilizate in ferme, in majoritatea cazurilor pentru a stimula luarea in greutate a animalelor sau pentru a se preveni o serie de boli in randul acestora. Daca nu se adopta urgent masuri legislative in acest domeniu, acest fenomen se va amplifica cu 60% pana in anul 2030, adica va creste de la 63.200 tone in 2010 la 105.600 tone in 2030.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte Asociatia Pro Consumatori.

„Lanturile internationale de restaurante au ocazia acum sa-si foloseasca puterea in negocierile cu furnizorii, pentru a reduce utilizarea antibioticelor in productia alimentara, dand totodata si un nepretuit exemplu altor firme. Ele pot totodata si sa sensibilizeze populatia fata de o problema care trebuie sa fie abordata cu un grad ridicat de urgenta. Amanda Long, Director general al organizatiei Consumers International.