Ingrijirea nou-nascutului prematur

Ingrijirea nou-nascutului prematur

nou nascutIngrijirea nou-nascutului prematur este un procedeu destul de complex tinand cont de starea de slabiciune in care se gaseste cel mic. 

Potrivit medicilor, orice nou-nascut care se naste in perioada 24-37 de saptamani prezinta semnele unei prematuritati destul de accentuate, avand totusi sanse de supravietuire. Cu cat nou-nascutul este mai mic de varsta de 24 de saptamani cu atat lupta sa cu viata este mai mare, iar sansele ca acesta sa traiasca si sa se dezvolte normal sunt destul de mici.

Imediat dupa momentul nasterii, nou-nascutii prematuri vor beneficia de toata atentia si ingrijirea medicilor specialisti neonatologi. De regula, acestia vor fi transferati intr-un incubator, vor beneficia de o sursa suplimentara de oxigen si vor fi hraniti intravenos. Toate acestea lucruri se intampla intrucat cel mic nu are functiile organismului complet dezvoltate. Cu alte cuvinte, plamanii nou-nascutului nu vor fi capabili sa se foloseasca de cantitatea de oxigen din mediul exterior intrucat nu sunt complet dezvoltati. Tocmai din cauza acestui lucru, majoritatea nou-nascutilor veniti pe lume mai inainte de termen vor fi tinuti sub supraveghere in interiorul unui incubator pana in momentul in care functiile sale vor putea intra pe fagasul normal.

Asa cum aminteam, nou-nascutul prematur are nevoie de o ingrijire speciala si mai ales de specialitate. Toate aceste lucruri sunt necesare pentru ca micutul poate prezenta la nastere o deficienta respiratorie generata de nivelul incomplet de maturare al plamanilor. De asemenea, gradul de predispozitie la infectii este destul de crescut. Nou-nascutul prematur poate prezenta o forma severa de icter fiziologic, nu se poate hrani singur intrucat sistemul sau digestiv poate fi mai sensibil sau incomplet dezvoltat si poate prezenta anumite probleme la nivelul sistemului cardiac.

Supravegherea medicilor este obligatorie in orice situatie. O masura de prim ajutor consta in introducerea micutului in incubator si hranirea sa intravenoasa. Timpul sederii sale in acest spatiu este stabilit de catre  medici. Chiar daca mama si nou-nascutul sunt oarecum separati de peretii incubatorului, cel mic va avea nevoie de mult mai multa atentie si dragoste din partea mamei, procesul de stabilizare si insanatosire fiind mult mai pronuntat in aceste situatii.

Articole similare