Laptele crud si sanatatea copiilor

Laptele crud si sanatatea copiilor

2
lapte (www.dairystore.com)

lapte (www.dairystore.com)In dieta zilnica a unui copil va trebui sa includem minim o cana de lapte pe zi intrucat aportul de minerale si vitamine este destul de ridicat. Daca incepem prin a face o comparatie cu aportul caloric al unui ou vom constata ca o cana de lapte are mult mai multe minerale si vitamine, in special A si B12. Cu toate acestea, un lapte nesterilizat reprezinta un grad de pericol destul de mare pentru sanatatea bebelusului.

Inca de la varsta de un anisor, celui mic i se recomanda un pahar de lapte de vaca pe zi. Calciu, fosfor, dar si multe alte elemente la fel de hranitoare il vor ajuta sa combata rahitismul si sa previna osteoporoza inca de la varste fragede. Aportul de vitamine este si el unul destul de crescut daca ne gandim ca acesta contine 25 de vitamine, atunci cand este preparat corespunzator.

Recomanda aceasta pagina! Un parinte iti va multumi:

La preparare se va tine cont de perioada de fierbere. Dupa ce da in clocot, laptele va mai trebui fiert inca 15 minute. Daca nu este fiert corespunzator exista un risc major de imbolnavire cu tuberculoza, poliomielita, listerioza, leptospiroza si hepatita A. Dupa ce este muls de la bovine, in mai putin de 30 de minute, acesta este pus la fiert intrucat cu cat va trece mai mult timp cu atat laptele va fi contaminat cu milioane de microbi si microorganisme.

Odata cu fierberea exista si riscul ca vitaminele sa fie distruse in intregime. La o temperatura de 95 grade Celsius, acidul folic sau vitamina C se distrug. Laptele pasteurizat din comert este incalzit la temperaturi mai reduse, in acest fel vitaminele continuand sa reziste in acest mediu. Asadar, laptele UHT este metoda cea mai sigura in fata combaterii microorganismelor daunatoare.

UHT presupune incalzirea rapida a laptelui la temperatura de 150 grade Celsius si apoi racit destul de rapid. Dupa fierbere se va trece la ambalarea acestuia in cutii de carton, cu folie de aluminiu si polietiena care va ajuta la mentinerea elementelor nutritive ale laptelui. Ultra Heigh Temperature sau UHT ajuta la prelungirea termenului de valabilitate, de pana la 6 luni, fara ca laptele sa fie imbunatatit cu conservanti sau alti aditivi alimentari.




2 Comentarii

  1. Pai, m-ati bulversat putin cu acest articol; adica laptele UHT, care inseamna temperatura ultra ridicata(150 C) este mai bun decat laptele fiert la 95 C. Va contraziceti afirmatia ca vitaminele precum acid folic si vit. C se distrug la 100 C spunand ca laptele UHT este cea mai buna varianta. Apoi acelasi lapte UHT este ambalat in “cele mai bune cutii de aluminiu si polietilena” pentru a-l pastra in cele mai bune conditii, cand acestea s-au dovedit a fi nocive.
    Dragii mei, acum sterilizam biberoane si vesela, dezinfectam casele cu solutii care distrug totul in jur, inclusiv sanatatea noastra, ne este frica de tot felul de organisme, virusi, bacterii etc care exista in mediul nostru de cand lumea, ba dinaintea noastra, in loc sa ne concentram asupra organismului nostru, in intarirea celui mai eficient aparator-sistemul nostru imunitar. Sa mancam cat mai sanatos, cat mai putin procesate alimentele, cat mai crude, asa cum ni le ofera natura insasi si sa-i multumim apoi tot naturii, sau lui Dumnezeu sai Universului, indiferent de cum ii spunem fiecare, si nu vom mai avea probleme nicodata.

  2. Intr-adevar, am facut afirmatia ca laptele UHT este incalzit la 150 grade Celsius. Cu toate ca este o temperatura ridicata, timpul de fierbere este mult mai mic. Daca ne gandim sa fierbem noi laptele acasa va trebui sa il tinem pe foc inca 15 minute dupa ce da in clocot, pe cand tehnologia UHT permite ca acesta sa ajunga la 150 grade intr-un timp destul de scurt, ceea ce va pastra eficienta mineralelor si vitaminelor.
    Intr-adevar, va trebui sa invatam sa ne protejam singuri in fata microbilor printr-o imunitate mai puternica, dar trebuie sa ne gandim la gradul de igiena al alimentelor consumate. Nu trebuie sa uitam ca laptele recoltat in gospodarii este purtator de mai multe microorganisme decat cel recoltat in bancuri de racire, fara ca omul sa il poata atinge personal. Echipamente mai sofisticate, chiar si aceste cutii de carton ne aduc o mai mare siguranta alimentara. Bineinteles, nu trebuie sa uitam ca riscul imbolnavirii este destul de mare, indiferent ce masuri de precautie am lua, dar…e bine, totusi sa le luam.
    In incheiere nu imi ramane decat sa va multumesc ca sunteti o cititoare atat de fidela si va astept in continuare comentariile. Cu mare drag!

Lasa un comentariu