Latura sexuala a jocului

Latura sexuala a jocului

O mamica disperata a sunat specialistul cerandu-i sfatul in ceea ce oi priveste pe fetita sa care a venit acasa spunand ca prietenii sai se joaca de-a sexul si ca nu o lasa si pe ea sa se joace cu ei.

Copii se jucau de-a sexul cu papusile, spuse mama, fara sa-si ascunda teama si panica din voce. Insa fetita sa i-a spus ca una dintre fetite era si ea dezbracata, asadar nu a stiut exact ce se petrecuse acolo. Ingrijorarea acestei mame este indreptatita. Statisticile ne arata ca zeci de mii de copii sunt abuzati fizic in fiecare an, cele mai multe fiind fetite.

Studiile ne mai spun ca acestia nu sunt abuzati doar de adulti. De multe ori, abuzul sexual este infaptuit de copii mai mari, in casa sau in cartier, si apare cel mai adesea sub forma de joc.

In acest caz, ca in oricare alta situatie in care este supectat abuzul si exploatarea sexuala, prima regula este de a ramane calmi si de a pune faptele cap la cap. Este bine ca parintii sa stea de vorba cu copiii lor. De asemenea este bine sa ceara parerea si celorlalti parinti ai caror copii au participat la joc.

In cazul de mai sus jocul nu mersese prea departe si toti parintii implicati au fost sfatuiti sa-si observe copiii mai atent si sa discute cu acestia despre alte jocuri, mult mai potrivite pentru ei. In alte situatii intalnite de catre specialisti, in cazul in care a fost descoperit abuzul sexual din conversatiile initiale, li s-a cerut parintilor sa solicite de urgenta ajutor specializat atat pentru familie cat si pentru copil.

In cazul in care parintele descopera abuzul prin intermediul jocului, pot de asemenea sa se joace intr-un mod care sa previna acest lucru. De exemplu poti folosi papusile pentru a le explica copiilor de cinci ani aceasta regula a costumului de baie. Regula spune ca zonele acoperite de costumul e baie sunt intime si nu trebuie atinse de nimeni, cu exceptia cazului in care li se face baie de catre parinti sau sunt examinati de catre medic.

Copiii mici gandesc concret si sunt atenti si foarte curiosi in ceea ce priveste corpul lor si al sexului opus. Poti folosi papusi pentru a le raspunde cat poti de franc si cinstit intrebarilor lor. Una dintre modalitatile prin care poti fi un bun parinte este de ale transmite valorile morale. Astfel incat acestea trebuie sa fie exprimate foarte clar. Acest lucru este cu atat mai adevarat atunci cand este vorba despre educatia sexuala a copilului.

Cei mai multi psihologi stiu ca nu mai exista „conversatii esentiale”, in care copiilor li se vorbeste despre viata. Mai degraba copiii invata despre sex si sexualitate putin cate putin, iar fiecare etapa a dezvoltarii aduce ceva in plus cu ea.

Sursa: Limbajul secret al copiilor, Lawrence E. Shapiro