Legatura cu bebelusul tau

Legatura cu bebelusul tau

Legatura care se dezvolta intre parinti si bebelusul lor este una extrem de speciala si puternica. Acest sentiment ii determina pe parinti sa-l copleseasca pe cel mic cu atentia si iubirea lor, sa-l protejeze la nesfarsit. Aceasta legatura ii face pe parinti sa se trezeasca in mijlocul noptii pentru a-si hrani puii infometati si ii face sa fie foarte atenti la nevoile acestuia.

Oamenii de stiinta inca mai studiaza despre legatura care se creaza intre parinti si copii. Aceasta legatura puternica ii ofera bebelusului primul model de relatie, un sens al vietii, o siguranta crescuta si o stima de sine ridicata. Iar receptivitatea parintelui la nevoile celui mic vor influenta dezvoltarea cognitiva si sociala a micutului.

De ce este aceasta legatura atat de importanta?  

In primul rand pentru ca este esentiala pentru copil. Studii realizate pe puii de maimuta carora li s-au inlocuit mamele cu manechine, au demonstrat ca desi aceste manechine sunt confectionate din materiale moi si le livreaza puilor lapte, cei mici nu socializeaza mai bine, ci tind mai degraba sa dispere. In timp ce puii care interactioneaza cu mamele lor sunt mai siguri pe ei.

Oamenii de stiinta considera ca aceleasi sentimente ar putea fi incercate si de o fiinta umana.

Majoritatea copiilor sunt dispusi sa interactioneze foarte repede cu parintii lor. Iar parintii, pe de alta parte, pot fi incercati de o multime de sentimente. Unii simt un puternic sentiment de atasare inca din primele minute sau primele zile de la nasterea micutului, in schimb ce pentru altii, in mod special daca bebelusul este adoptat sau plasat in ingrijire, poate dura mai mult.

Crearea acestei legaturi este un proces lung, nu ceva care poate avea loc in cateva minute si mai ales, nu este ceva care sa fie limitat si strans legat de un anumit timp. Pentru multi parinti, legatura care se creaza cu micutii lor este un sentiment in care se investesti in fiecare zi pentru a se dezvolta. Probabil ca nici nu stii ce ti se intampla pana cand nu observi primul zambet al copilului si realizezi brusc ca esti inconjurat de iubire si bucurie.

Moduri in care bebelusii creaza legaturi:

  • Atingerea devine o metoda precoce de limbaj la care bebelusii raspund, asadar nu uita de contactul piele pe piele. Il calmeaza foarte mult pe cel mic si il ajuta in dezvoltarea sa pe mai multe planuri.
  • O comunicare plina de sens are loc intre copii si parintii atunci cand acestia se privesc in ochi.
  • Bebelusii pot urmari cu privirea obiectele care se misca in jurul lor.
  • Bebelusul tau incearca de devreme sa-ti imite expresia faciala si gesturile.
  • Bebelusii prefera sa auda vocea umana si se bucura de primele lor vocalize si primele eforturi de a comunica. De multe ori, bebe adora doar sa te asculte vorbind, indiferent ca ii descrii doar activitatile de rutina.