Momente pe care sa NU le ratezi

Momente pe care sa NU le ratezi

0

In momentul in care afli ca esti insarcinata incepi sa te gandesti cum va arata micutul tau, daca va semana cu tine sau cu sotul, care vor fi primele cuvintele, ce ii va placea si chiar ce va deveni. Imaginatia te poarta departe si tot ce ai facut in afara de analize este sa te gandesti la omuletul pe care il vei aduce pe lume. Cand bebe isi face aparitia, grijile te pot coplesi si prinsa intre treburile casei si serviciu, risti sa te trezesti cu un copil de varsta scolara, fara sa-ti dai seama cand s-au scurs anii. Incearca sa nu ratezi aceste momente din viata copilului tau – ele nu se mai intorc!

Primul zambet

Primul zambet si primul gangurit reprezinta o mica minune pentru orice parinte. Ar fi dragut ca ambii parinti sa fie prezenti la moment sau macar ca mami sa inregistreze momentul pentru tati care este la birou. Odata ce a zambit, o va face din ce in ce mai des atunci cand va vedea raspunsul tau plin de iubire si entuziasm.

Primii pasi

Din momentul in care bebe incepe sa mearga de-a busilea, parintii intra in vrie – ce incaltari sa cumpere? Cu talonete, fara, rigide, moi, ortopedice, normale, din piele, din panza? Dincolo de detalii tehnice insa, primii pasi reprezinta cu adevarat un reper foarte important in viata copilului. Mami si tati trebuie sa fie acolo, langa el, la propriu si la figurat, sa-l sprijine si sa-l ajute sa descopere lumea in siguranta.

Prima oara ca poate sa..

Manance singur, sa mearga la olita, sa se spele, sa se imbrace singur – toate acestea sunt momente importante, mici victorii, pasi catre o din ce in ce mai mare independenta. Laudele si incurajarile din partea parintilor il ajuta pe cel mic sa progreseze mai repede si mai mult si ii dau incredere in sine.

Prima zi la gradi

Ziua in care merge prima oara la gradinita marcheaza o alta etapa din viata copilului. El nu mai este doar copilul vostru, devine cumva si al comunitatii, si fiecare membru al familiei simte acest lucru intr-o forma sau alta. Mai importanta chiar decat prima zi in care merge oficial la gradi este pregatirea pentru acest moment – o vizita in gradinita, cu cateva luni inainte de a merge zi de zi, pentru a se putea familiariza cu locul, antrenamentul pentru perioada in care cel mic va fi despartit de voi mai multe ore, construirea increderii (ca mami si tati nu-l abandoneaza la gradi si se vor intoarce in fiecare zi sa il ia). Prima zi la gradi, cu lacrimi sau cu zambete , va fi una cu emotii mari, oricum. Merita imortalizata in multe poze, care se vor trimite neaparat si bunicilor si vor fi printate si pe hartie.

Prima serbare

Ca stie sau nu poezia sau cantecelul – nu asta e important. Prima serbare este momentul in care copilul se produce in public – se expune in fata colegilor, doamnei, parintilor (pe care nu vrea sa-i dezamageasca) si strainilor, de care e putin speriat. E de inteles ca are nevoie de mami si de tati. Nu conteaza daca aveti vreo sedinta importanta, daca ar trebui sa stati peste program sau daca va supara o raceala – prima serbare este importanta: n-o ratati!

Prima iubire

Nu apare la adolescenta, cum credeai, ci chiar in primul an de la gradi. Sa nu te mire daca fiul/fiica ta iti va spune intr-o zi – il iubesc pe x si o sa ma marit cu el. Nu rade de aceasta declaratie. Doar pentru ca cel mic nu are inaltimea ta fizica si nici anii tai, nu inseamna ca sentimentele ii sunt diminuate la scara.