Necesarul de calciu pe perioada alaptarii

Necesarul de calciu pe perioada alaptarii

lactag_logoDeoarece pe perioada sarcinii oasele femeii se slabesc, este foarte important ca mamicile care alapteaza sa consume suficient calciu. Asta nu inseamna ca ele au nevoie de mai mult calciu decat o persoana obisnuita, dar este important sa aiba doza zilnica recomandata.

Este important pentru femeile care alapteaza sa obtina din alimentatie necesarul zilnic de calciu. Nu numai ca doza adecvata de calciu ajuta la intarirea oaselor copilului, dar de asemenea, ajuta la prevenirea slabirii oaselor mamei.

Sarcina slabeste oasele (ca urmare a cererilor de calciu ale fatului in curs de dezvoltare). In scopul de a-ti ajuta oasele sa se recupereze dupa sarcina, este important sa acorzi mai multa atentie dietei si sa nu iti lipseasca din meniul zilnic lactatele, pentru a obtine aportul necesar de calciu.

Cele mai multe femei reusesc sa isi dea seama daca primesc suficient calciu din alimentatie sau nu. Esti una dintre acele femei care practic iubeste laptele, branza si alte produse lactate? Sau si cel mai mic pahar cu lapte este un chin pentru tine?

Doza zilnica recomandata de calciu pentru femeile care alapteaza este de 1000 mg (sau 1300 mg pentru tinerele sub 19 ani). 

Multe femei obtin cu usurinta suficient calciu printr-un regim alimentar sanatos, variat si bine echilibrat. Cu toate acestea, multe femei vor trebui sa ia suplimente de calciu, mai ales in cazul in care nu consuma mult lapte.

„In timpul alaptarii mamele transfera aproximativ 200 mg de calciu pe zi din rezervele proprii pentru laptele matern. Calciul este strans legat de densitatea oaselor si sanatatea acestora, iar un aport insuficient de calciu poate duce la pierderea densitatii minerale osoase. Cand mamele intrerup alaptarea, densitatea minerala osoasa revine, de obicei, la valori normale. Noi propunem ca remediu exercitiile fizice, care ”pot diminua pierderea densitatii osoase in timpul alaptarii si reduc riscul de osteoporoza mai tarziu in viata”, sustine dr. Cheryl Lovelady din Indianapolis, intr-un studiu publicat recent de Colegiul American de Medicina Sportiva.

Sfatul medicului – Dr. Pediatru – Gabriela Alecu

ADVERTORIALE LACTAG-02Compozitia electrolitica a laptelui uman, variaza cu momentul lactatiei. Una dintre substantele minerale esentiale din compozitia laptelui matern este Calciul, constituent esential al oaselor si dintilor. Alaturi de Calciu, si Fosforul este un element important, astfel ca formeaza impreuna un raport important Ca/ p, care la valoarea ideala de 1,7, asigura o absorbtie optima.

Concentratia de Ca in laptele matern este de 350 mg/l in timp ce concentratia de fosfor este de 170 mg/l. Raportul Ca/p = 2,7 in colostru si de 2 i n laptele matern.

Calciul este legat de grasimi in procent de 20%, de serumproteine in procent de 43%, de fractiuni moleculare cu greutate mica in procent de 33,6% si numai 2,3% legat de cazeina. Insa el prezinta o foarte buna disponibilitate: 40 mg/100 kcal cu o absorbtie buna astfel incat sugarii sunt feriti de rahitism in primele luni de viata (4-6 luni).

Cantitatea de Ca variaza cu varsta. Astfel, la nastere este de 8 g/kgc, la 6 l – circa 500 mg/zi. La 1 an – 600mg/zi, pentru ca apoi la adolescenta sa ajunga la 19 g/zi. Aceast crestere presupune un aport de 180 – 200 mg/zi.

In cazul alaptarii, si mama care alapteaza necesita un aport anual de Ca, care este posibil printr-o alimentatie cat mai variata, din care nu trebuie sa lipseasca laptele si produsele lactate.

lactag_logo

Fii o mama adevarata si in 2013, si in 2014, si in 2015 si in toate clipele in care copiii tai au nevoie de tine! Vei avea sigur multe lucruri bune si frumoase de castigat.

Articole similare

0