Prematurii, mai predispusi la boli la varsta adulta?

Prematurii, mai predispusi la boli la varsta adulta?

Un studiu publicat recent in “The Journal of the American Medical Association” a scos la iveala faptul nasterea prematura poate avea efecte dezastruase asupra sanatatii copilului si cand acesta devine un tanar adult.

Se pare ca persoanele nascute prematur au cu 38% mai multe sanse sa moara la varsta adulta. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au studiat cazurile a 673.000 de copii nascuti din 1973 pana in 1979. 5% din acestia fusesera nascuti prematur.

Oamenii de stiinta au urmarit evolutia acestora pana la varsta de 36 de ani. Copiii nascuti prematuri erau cu 59% mai predispusi sa moara in copilarie comparativ cu aceia nascuti la termen. Unii dintre ei au fost rapusi de anomalii congenitale – defecte cardiace – dar si de probleme respiratorii si endocrine.

Riscul de deces se prelungeste pana la varsta maturitatii. Copiii prematuri care au supravietuit pana la varsta de 18 – 36 de ani, aveau un risc cu 38% mai mare sa moara, comparativ cu persoanele nascute normal.

“Stim cu totii ca micutii nascuti prematur sunt mai predispusi sa moara timpuriu. Dar pana acum, am crezut ca riscul scade pe masura ce persoanele inainteaza in varsta. Studiul arata contrariul – ca exista sanse mai mari ca aceste persoane sa decedeze la varsta adulta”, declara cercetatorii.

Rezultatele sugereaza ca persoanele nascute prematur trebuie urmarite medical pe parcursul vietii si trebuie sa duca o viata mai rationala si mai sanatoasa. Ei trebuie sa evite, fumatul, bautura si obezitatea.

Cu toate acestea, cei mai multi prematuri care supravietuiesc duc o viata normala. Aproximativ 1 persoana din 1000 prezinta riscul de a muri mai devreme, informeaza studiul.

“Problema cu acesti copii nascuti prematuri este ca, cei mai multi, prezinta deficiente cardiace. Tot organismul lor este suprasolicitat, pentru ca vine pe lume nepregatit pentru viata. Aceste probleme se pot inrautati cu timpul”, declara medicii.

Desi copiii prematuri sunt mai vulnerabili, daca acestia trec cu bine de primii ani de viata, pot duce o viata sanatoasa si normala.

Articole similare