Probleme de mobilitate intre 0 si 3 luni

Probleme de mobilitate intre 0 si 3 luni

In primele luni de viata, mobilitatea bebelusului tau va fi destul de redusa. Totusi, dificultatile motorii si de musculatura ale unui nou-nascut pot varia si este bine sa fii pregatita.  Iulian Nicolae (sef departament Kinetoterapie, centru Kinetobebe) iti spune la ce sa fii atenta.

Inca de la nastere, vei sesiza ca nou-nascutul este usor incordat, avand un tonus muscular crescut. Bebelusul isi tine pumnisorii stransi, coatele flexate, genunchii usor flexati. Aceasta postura va fi mentinuta pe durata primelor trei luni de viata, ca o continuare a pozitiei intrauterine, tonusul diminuandu-se progresiv pana la sfarsitul perioadei. La inceput, bebelusul va parea ca evita sa se miste prea mult. Cele mai ample miscari ale sale vor fi cele alternative, de flexie-extensie, de la nivelul membrelor inferioare.

Incepand cu luna a doua de viata, controlul capului se va imbunatati progresiv, in asa fel incat spre sfarsitul celei de-a treia luni de viata bebelusul va putea mentine ceea ce se numeste „postura papusii”, adica va sprijinit pe antebrate si pe palme, isi va putea mentine capul ridicat si va putea privi singur stanga-dreapta.

Reflexele primitive (pe care le vom prezenta cu alta ocazie) vor guverna aceasta perioada din viata copilului, stingandu-se gradual si lasand loc unei activitati voluntare din ce in ce mai intense.

Semnale ca ceva nu este in regula

Pentru un parinte nu vor exista prea multe semnale evidente care sa-l ajute sa-si dea seama despre eventualele intarzieri in dezvoltarea motorie, insa in aceasta perioada va putea sa sesizeze unele deficiente la nivelul aparatului locomotor. Unele situatii insa sunt suficient de evidente, asa ca iata la ce sa fii atenta:

– o pozitie deficienta a capului, care va fi in permanenta inclinat lateral si usor rasucit spre partea opusa, care nu se redreseaza nici la incercarile de corectare si care poate aplatiza zona craniana de sprijin – torticolis;

– un brat (uneori amandoua) inert, care atarna pe langa trunchi fara sa se miste activ – paralizie de plex brahial;

– anomalii la nivelul membrelor superioare – deformari osoase, absenta anumitor segmente, degete supranumerare, degete lipsa, degete unite etc;

– deformari ale sternului;

– deformarea coloanei vertebrale (scolioza congenitala);

– modificari ale membrelor inferioare:

  1. a) la nivelul genunchilor: coapsa cu gamba formeaza un unghi cu deschiderea spre anterior – genu recurvatum;
  2. b) la nivelul picioarelor: strambe congenital, picioare care au fata dorsala apropiata sau lipita de fata anterioara a gambei – talus valgus, picioare cu varful orientat spre interior si in jos – varus equin etc.

Bineinteles ca lista problemelor motorii poate fi mult mai lunga. Indiferent daca temerile parintilor sunt intemeiate sau nu, este bine ca ele sa fie aduse la cunostinta medicului, deoarece ele pot determina instituirea precoce a programelor de recuperare si prevenirea agravarii eventualelor probleme, permitand astfel obtinerea unor rezultate foarte bune.