Probleme in primul trimestru de sarcina

Probleme in primul trimestru de sarcina

Ai aflat ca esti insarcinata. Felicitari! Este o perioada incarcata cu emotie, cu atat mai mult cu cat este vorba despre primul copil. Vei observa multe schimbari atat la nivel fizic, cat si psihic. Desi unele viitoare mamici se simt excelent, altele trec prin stari de neimaginat. Afla cand este cazul sa-ti faci griji!

Desi duci o sarcina normala si sanatoasa, sunt cateva simptome carora este bine sa le dai o mai mare atentie, cu atat mai mult cu cat este prima sarcina. In primele luni vei experimenta stari de greata, ameteala si chiar si mici scurgeri de sange – nu este nimic neobisnuit, dar pe de alta parte, pot ascunde probleme. Sa suni medicul? Poate ca da. Iata doua dintre cel mai des intalnite probleme.

Sangerare vaginala

Ce inseamna? Cateva pete mici de sange pe chilot nu reprezinta un semn mare de ingrijorare, insa daca ai o sangerare abundenta poate fi un semn de pierdere de sarcina sau de sarcina extrauterina, sustin medicii obstetricieni. Cu cat culoarea sangelui este mai deschisa, cu atat mai multa atentie trebuie sa acorzi acestei probleme.

Daca odata cu sangerarea apar si crampe dureroase, ca in perioada menstrei, acesta poate fi un semn de avort spontan. Daca durerile sunt ascutite si sunt resimtite in partea inferioara a abdomenului, pot denota o sarcina extrauterina.

Ce poti face? Primul si cel mai intelept lucru pe care il poti face este sa suni medicul care iti urmareste sarcina. Medicul iti va urmari evolutia fatului printr-o ecografie si iti va face cateva analize de sange. Desi petele de sange nu sunt intotdeauna un semn de ingrijorare, atunci cand se asociaza cu crampe, dureri abdominale sau chiar hemoragii, ele reprezinta un semnal de alarma!

Stari de greata si voma

Ce inseamna? Nu inseamna nimic rau, acestea sunt starile cele mai des intalnite la gravidele in trimestrul I. Si desi majoritatea femeilor experimenteaza asta, daca starile sunt severe si risti sa te deshidratezi, este ceva demn de luat in considerare. Suna medicul daca vomiti de mai mult de opt ori pe zi. Cu cat vomiti mai mult cu atat vei pierde in greutate, te vei simti mai ametita si deshidratata si vei pierde electroliti.

Ce poti face? Suna medicul si explica-i starile prin care treci, fara sa exagerezi. Este posibil sa te spitalizeze pentru a trata deshidratarea si iti poate administra anumite medicamente care controleaza starea de greata si voma.

Cu toate acestea, greata si voma sunt stari normale in primul trimestru, insa duse la extreme, poate cauza probleme, sustin obstetricienii. De obicei, femeile care experimenteaza aceste stari in primul trimestru, tind sa aiba sarcini sanatoase si normale.

 

sursa foto: www.parenting.com

Articole similare