Recoltarea de celule stem din laptele matern este posibila

Recoltarea de celule stem din laptele matern este posibila

0
alaptare (www.doctorc.ro)

alaptare (www.doctorc.ro)Cercetatorii au descoperit ca laptele matern contine celule stem care sunt capabile sa previna cancerul si Alzheimerul.

Savantii vor sa foloseasca laptele pe post de sursa de recoltare a celulelor stem, apreciate pentru capacitatea lor de a se transforma in orice tip de celula din corp.

Celulele stem sunt considerate trusa de reparatie a corpului uman si prezinta un urias potential terapeutic.

Intre bolile pe care le-ar putea vindeca se numara cancerul, diabetul, Parkinsonul, Alzheimerul, orbirea si paralizia.

Recoltarea celulelor stem din embrion duc la distrugerea acestuia. Din acest motiv, exista numeroase controverse cu privire la moralitatea procedurii, relateaza modista.ro.

Savantii au reusit sa arate ca acele celule stem recoltate din laptele matern sunt capabile sa se transforme in celule osoase, adipoase, cerebrale, hepatice si pancreatice.

“Laptele matern ne ofera o sursa exceptionala pentru terapia cu celule stem”, a declarat Foteini Hassiotou, de la Universitatea din Australia de Vest.

Cercetatorii incearca sa afle cat de versatile sunt celulele stem din laptele matern si in ce tip de celule se pot transforma. Chiar daca ele nu sunt atat de puternice, mamele pot sa le recolteze pentru a le folosi, ulterior, la tratarea bolilor ca diabetul.

Terapia cu stem-celule a suferit o lovitura dura la inceputul acestei saptamani, cand prima companie care a folosit-o pe oameni, s-a vazut obligata sa se retraga de pe piata.

Firma Geron a declarat ca aceste celule ii pot ajuta pe paralitici sa mearga din nou. Patru oameni care suferisera accidente si isi rupsesera coloana au apelat la ajutorul terapiei.

Cu toate acestea, compania a renuntat la teste dand vina pe costul ridicat al procedurilor. Geron s-a reorientat spre piata farmaceutica a citostaticelor.

La sfarsitul acestui an, expertii de la Spitalul Oftalmologic Moorfields din Londra vor testa o injectie pe baza de celule stem, care ar putea vindeca orbirea.